Najib tarik balik dakwaan hakim rasuah, berkeras minta perbicaraan semula

August 9, 2022 · Isu semasa

Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menarik balik tuntutan dakwaan rasuah terhadap hakim perbicaraan Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali yang mendapati dia bersalah berhubung penyelewengan dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta.

Dalam afidavit terbarunya di Mahkamah Persekutuan, Najib dengan jelas menyatakan penarikan balik dakwaan itu.

Ketika mengulas siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung Mohd Nazlan, Najib berhujah bahawa pihak pendakwaan mempunyai kewajipan untuk mendedahkan fakta yang memihak kepadanya dan tidak boleh memprejudiskannya “dengan mendakwa kerahsiaan siasatan yang sedang dijalankan SPRM”.

“Untuk rekod, saya secara mutlak menarik balik sebarang tafsiran mengenai apa yang saya katakan yang boleh dianggap bahawa Hakim Nazlan telah disiasat kerana kemungkinan rasuah,” kata Najib lagi dalam afidavit itu.

Najib berkata demikian ketika menjawab afidavit pendakwaan pada 21 Julai, yang mengatakan pengetahuan peribadi Najib mengenai siasatan SPRM ke atas Mohd Nazlan tidak semestinya benar kerana agensi penguatkuasa bebas itu tidak akan mendedahkan maklumat sulit berkaitan siasatan yang sedang dijalankan.

Najib juga menulis: “Mengenai dakwaan rasuah, saya sekali lagi menyatakan bahawa saya menarik balik.”

Sambil menjelaskan bahawa beliau tidak membuat sebarang dakwaan rasuah terhadap hakim perbicaraan kes SRC, Najib terus menegaskan bahawa terdapat bukti tambahan yang akan menunjukkan konflik kepentingan yang serius oleh Nazlan dan berkata itulah sebabnya dia memohon perbicaraan semula keseluruhan SRC kes.

Menurut akhbar tempatan New Straits Times, afidavit ini difailkan Jumaat lalu oleh pasukan peguam baharu Najib untuk rayuan terakhir kes SRC.

Ini adalah afidavit ketiga yang difailkan Najib sebagai sebahagian daripada permohonannya untuk menambah bukti baharu yang dikatakan kepada kes SRC.

Sebagai sebahagian daripada permohonan di Mahkamah Persekutuan, Najib memohon perintah mahkamah supaya keseluruhan perbicaraan SRC di Mahkamah Tinggi diisytiharkan terbatal dan tidak sah, dan bagi Mahkamah Persekutuan untuk mempertimbangkan untuk memerintahkan perbicaraan semula kes SRC.

Sebelum ini dalam afidavit kedua yang difailkan untuk permohonan ini, Najib juga telah menulis bahawa tiada dakwaan rasuah dibuat terhadap Mohd Nazlan, tetapi menegaskan bahawa dakwaan kegagalan hakim itu untuk mendedahkan peranannya sebelum ini ketika di Maybank akan membawa kepada konflik kepentingan.

“Saya seterusnya menyatakan bahawa tiada penyelewengan lain seperti rasuah atau sejenisnya yang didakwa terhadap Hakim Nazlan, pada masa ini, kecuali hakikat bahawa Yang Arif gagal mendedahkan penglibatan/peranan/pengetahuan yang membawa kepada konflik kepentingan kepada pihak sebelum atau semasa perbicaraan SRC,” dakwa Najib ketika itu.

Pihak pendakwaan bagaimanapun sebelum ini menegaskan bahawa tiada percanggahan kepentingan oleh Mohd Nazlan dan peranannya dalam Maybank adalah dalam pengetahuan umum dan maklumat yang tersedia secara terbuka sebelum perbicaraan SRC bermula, serta menggesa Mahkamah Persekutuan menolak permohonan Najib.

Mohd Nazlan telah mendengar perbicaraan SRC Najib di Mahkamah Tinggi dan mendapati bekas Presiden UMNO itu bersalah pada Julai 2020, manakala Mahkamah Rayuan pada Disember 2021 menolak rayuan Najib.

Najib memfailkan rayuan terakhirnya di Mahkamah Persekutuan pada Disember 2021 terhadap sabitan dan hukuman denda RM210 juta dan penjara 12 tahun.

Hanya pada 7 Jun tahun ini Najib memfailkan permohonan untuk menambah keterangan yang dikatakan baharu ditemui olehnya berhubung Mohd Nazlan, dengan matlamat utama untuk membatalkan perbicaraan.

Mahkamah Persekutuan dijadualkan mendengar rayuan terakhir SRC Najib selama 10 hari dari 15 Ogos hingga 19 Ogos dan dari 22 Ogos hingga 26 Ogos, dan berkata ia tidak akan membenarkan sebarang penangguhan untuk pendengaran ini.

Mahkamah Persekutuan juga dijadual mendengar permohonan Najib untuk mendapatkan perbicaraan semula kes SRC pada 15 Ogos itu sendiri.

Kes SRC dijangka dibicarakan untuk pengurusan kes di Mahkamah Persekutuan esok.

Berita berkaitan
Kes bunuh teman wanita: Pemandu lori dipenjara 35 tahun, 12 sebatan
24 jam lalu· Isu semasa
Permohonan Najib untuk hadir prosiding Mareva ditolak mahkamah
November 24, 2023· Politik
Kerajaan dan NFCorp tak rayu keputusan Mahkamah Tinggi
November 23, 2023· Isu semasa
Hukuman penjara sepanjang hayat pembunuh Along Spoon dipinda ke 33 tahun
November 17, 2023· Isu semasa
Popular
Yasin bebas pertuduhan kes dadah, diarah ke Hospital Bahagia
November 29, 2023
Sirul dipakaikan peranti pemantauan: Laporan
November 29, 2023
Sekumpulan gajah di Gerik pijak kereta, sekeluarga berdepan keadaan cemas
November 27, 2023
Mahkamah tolak permohonan penghakiman terus syarikat barang kemas terhadap Rosmah
November 29, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Yasin bebas pertuduhan kes dadah, diarah ke Hospital Bahagia
24 jam lalu · Isu semasa
Mahkamah benarkan pasport Muhyiddin dipulangkan untuk sementara
November 29, 2023 · Isu semasa
Mangsa banjir di Terengganu, Kelantan kekal setakat pagi ini
November 29, 2023 · Isu semasa
Sirul dipakaikan peranti pemantauan: Laporan
November 29, 2023 · Isu semasa
Mahkamah tolak permohonan penghakiman terus syarikat barang kemas terhadap Rosmah
November 29, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Agihan saksama kepada sekolah cina walaupun tak dihargai
15 jam lalu
[VIDEO] Sanusi konsisten salur peruntukan pembangkang Kedah sejak 2020
16 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok