Najib tarik balik dakwaan hakim rasuah, berkeras minta perbicaraan semula

August 9, 2022 · Isu semasa

Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak menarik balik tuntutan dakwaan rasuah terhadap hakim perbicaraan Datuk Mohd Nazlan Mohd Ghazali yang mendapati dia bersalah berhubung penyelewengan dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta.

Dalam afidavit terbarunya di Mahkamah Persekutuan, Najib dengan jelas menyatakan penarikan balik dakwaan itu.

Ketika mengulas siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung Mohd Nazlan, Najib berhujah bahawa pihak pendakwaan mempunyai kewajipan untuk mendedahkan fakta yang memihak kepadanya dan tidak boleh memprejudiskannya “dengan mendakwa kerahsiaan siasatan yang sedang dijalankan SPRM”.

“Untuk rekod, saya secara mutlak menarik balik sebarang tafsiran mengenai apa yang saya katakan yang boleh dianggap bahawa Hakim Nazlan telah disiasat kerana kemungkinan rasuah,” kata Najib lagi dalam afidavit itu.

Najib berkata demikian ketika menjawab afidavit pendakwaan pada 21 Julai, yang mengatakan pengetahuan peribadi Najib mengenai siasatan SPRM ke atas Mohd Nazlan tidak semestinya benar kerana agensi penguatkuasa bebas itu tidak akan mendedahkan maklumat sulit berkaitan siasatan yang sedang dijalankan.

Najib juga menulis: “Mengenai dakwaan rasuah, saya sekali lagi menyatakan bahawa saya menarik balik.”

Sambil menjelaskan bahawa beliau tidak membuat sebarang dakwaan rasuah terhadap hakim perbicaraan kes SRC, Najib terus menegaskan bahawa terdapat bukti tambahan yang akan menunjukkan konflik kepentingan yang serius oleh Nazlan dan berkata itulah sebabnya dia memohon perbicaraan semula keseluruhan SRC kes.

Menurut akhbar tempatan New Straits Times, afidavit ini difailkan Jumaat lalu oleh pasukan peguam baharu Najib untuk rayuan terakhir kes SRC.

Ini adalah afidavit ketiga yang difailkan Najib sebagai sebahagian daripada permohonannya untuk menambah bukti baharu yang dikatakan kepada kes SRC.

Sebagai sebahagian daripada permohonan di Mahkamah Persekutuan, Najib memohon perintah mahkamah supaya keseluruhan perbicaraan SRC di Mahkamah Tinggi diisytiharkan terbatal dan tidak sah, dan bagi Mahkamah Persekutuan untuk mempertimbangkan untuk memerintahkan perbicaraan semula kes SRC.

Sebelum ini dalam afidavit kedua yang difailkan untuk permohonan ini, Najib juga telah menulis bahawa tiada dakwaan rasuah dibuat terhadap Mohd Nazlan, tetapi menegaskan bahawa dakwaan kegagalan hakim itu untuk mendedahkan peranannya sebelum ini ketika di Maybank akan membawa kepada konflik kepentingan.

“Saya seterusnya menyatakan bahawa tiada penyelewengan lain seperti rasuah atau sejenisnya yang didakwa terhadap Hakim Nazlan, pada masa ini, kecuali hakikat bahawa Yang Arif gagal mendedahkan penglibatan/peranan/pengetahuan yang membawa kepada konflik kepentingan kepada pihak sebelum atau semasa perbicaraan SRC,” dakwa Najib ketika itu.

Pihak pendakwaan bagaimanapun sebelum ini menegaskan bahawa tiada percanggahan kepentingan oleh Mohd Nazlan dan peranannya dalam Maybank adalah dalam pengetahuan umum dan maklumat yang tersedia secara terbuka sebelum perbicaraan SRC bermula, serta menggesa Mahkamah Persekutuan menolak permohonan Najib.

Mohd Nazlan telah mendengar perbicaraan SRC Najib di Mahkamah Tinggi dan mendapati bekas Presiden UMNO itu bersalah pada Julai 2020, manakala Mahkamah Rayuan pada Disember 2021 menolak rayuan Najib.

Najib memfailkan rayuan terakhirnya di Mahkamah Persekutuan pada Disember 2021 terhadap sabitan dan hukuman denda RM210 juta dan penjara 12 tahun.

Hanya pada 7 Jun tahun ini Najib memfailkan permohonan untuk menambah keterangan yang dikatakan baharu ditemui olehnya berhubung Mohd Nazlan, dengan matlamat utama untuk membatalkan perbicaraan.

Mahkamah Persekutuan dijadualkan mendengar rayuan terakhir SRC Najib selama 10 hari dari 15 Ogos hingga 19 Ogos dan dari 22 Ogos hingga 26 Ogos, dan berkata ia tidak akan membenarkan sebarang penangguhan untuk pendengaran ini.

Mahkamah Persekutuan juga dijadual mendengar permohonan Najib untuk mendapatkan perbicaraan semula kes SRC pada 15 Ogos itu sendiri.

Kes SRC dijangka dibicarakan untuk pengurusan kes di Mahkamah Persekutuan esok.

Berita berkaitan
Zaman ‘merpati’ jadi PM, Anwar dakwa hanya tidur atas lantai di penjara
September 23, 2022· Politik
Tak pernah lihat badan kehakiman bebas seperti sekarang: Musa Hitam
September 15, 2022· Isu semasa
Keputusan kes saman LHDN terhadap Shafee tak bayar cukai pada 28 Sept
September 13, 2022· Isu semasa
Khairy sangkal dakwaan ubat diberi kepada Najib ditukar
September 13, 2022· Isu semasa
Popular
Dua PPS banjir dibuka di Klang, paras air 2 daerah berjaga-jaga
September 28, 2022
Ketahui hak harta sepencarian selepas bercerai
January 12, 2022
Kon sangkut di kepala
September 27, 2022
Nilai ringgit kekal menyusut berbanding dolar pagi ini
September 28, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Maybank tukar SMS OTP kepada Secure2u menjelang Jun 2023
1 jam lalu · Isu semasa
Semakan kes SRC Najib: Shafee tulis surat minta perbicaraan dipercepat
2 jam lalu · Isu semasa
Dua PPS banjir dibuka di Klang, paras air 2 daerah berjaga-jaga
2 jam lalu · Isu semasa
1,552 kes semalam, 6 kematian
3 jam lalu · Isu semasa
Nilai ringgit kekal menyusut berbanding dolar pagi ini
4 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
17 jam lalu
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
19 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok