Najib tak tahu wang dalam akaun dari SRC International: Peguam

April 12, 2021 · Isu semasa

Mahkamah Rayuan di Putrajaya hari ini diberitahu bahawa Datuk Seri Najib Razak tidak tahu wang dalam akaun bank beliau dipindah masuk daripada SRC International Sdn Bhd.

Memetiklaporan Bernama Peguam beliau Harvinderjit Singh berkata, bekas perdana menteri itu, pada sepanjang masa, percaya bahawa wang dalam akaun AmBank beliau merupakan baki daripada sumbangan keluarga diraja Arab Saudi.

Beliau berhujah demikian di hadapan Hakim Datuk Abdul Karim Abdul Jalil yang bersidang bersama-sama Hakim Datuk Has Zanah Mehat dan Hakim Datuk Vazeer Alam Mydin Meera.

“Kira-kira RM164 juta dipindahkan ke dalam akaun baharu beliau selepas akaun lama yang digunakan untuk menerima sumbangan ditutup pada Ogos 2013. Najib percaya wang itu merupakan sumbangan daripada Raja Arab Saudi.

“Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali yang mendengar kes itu berkata Najib semestinya tahu wang RM42 juta yang didepositkan ke dalam akaun beliau datang daripada SRC. Ini satu kekhilafan.

“Hakim perbicaraan terkhilaf ketika menyamakan ‘pengetahuan’ selepas wang dipindahkan dengan ‘ketidakjujuran’. Elemen mens rea ’ketidakjujuran’ bagi pecah amanah adalah berdasarkan ‘niat’, bukan ‘pengetahuan’,” katanya.

Harvinderjit berkata, ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low adalah orang yang memindahkan wang daripada SRC ke dalam akaun Najib tanpa pengetahuan Najib.

Pada 28 Julai tahun lepas, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta ke atas Najib selepas mendapati beliau bersalah atas tujuh pertuduhan membabitkan pecah amanah, pengubahan wang haram dan menyalahgunakan kedudukan melibatkan wang berjumlah RM42 juta milik SRC International.

Harvinderjit berkata pendakwaan semasa menutup kes mereka hanya menunjukkan bahawa Jho Low mencampuri urusan akaun Najib.

Ketika ini Abdul Karim mencelah bertanya: Mengapa Jho Low yang tidak mempunyai sebarang kuasa, sibuk mengambil tahu (mengenai akaun Najib)?

Harvinderjit menjawab bahawa sejak 2011, wang diterima sebagai sumbangan derma daripada Arab, dan Jho Low, menerusi saluran bukan diplomatik, telah mengatur pertemuan di antara Raja Arab Saudi dan Najib pada 2010.

“Raja Arab Saudi menzahirkan sokongan agar Najib kekal berkuasa untuk memastikan Malaysia tidak jatuh ke tangan pihak ekstremis. Baginda memaklumkan akan menyokong Najib, walaupun baginda tidak nyatakan bahawa sokongan adalah dalam bentuk sumbangan derma,” kata peguam itu yang menambah beberapa bulan kemudian Jho Low yang memberitahu bahawa Raja Arab Saudi akan menyalurkan derma.

Harvinderjit berkata Najib kemudian membuka akaun semasa dan akaun simpanan di AmBank kerana beliau menjangka menerima hingga US$200 juta dalam bentuk derma daripada Arab Saudi.

Sebelum ini, Pengurus Cawangan AmBank Raja Chulan R. Uma Devi memberi keterangan bahawa berdasarkan rekod bank antara 2011 dan 2013, jutaan dolar Amerika Syarikat diremit ke dalam akaun Najib.

Turut didedahkan bahawa sejumlah RM304 juta didepositkan ke dalam akaun itu pada 2011, sebanyak RM756 juta pada 2012 dan RM1.9 bilion pada 2013.

Harvinderjit berkata pada 23 Ogos 2014, Najib memulangkan sejumlah RM2.034 bilion (US$620 juta) dan baki berjumlah RM164 juta dipindahkan ke akaun baharu beliau.

Pendengaran rayuan itu bersambung.

Berita berkaitan
PH tak desak PRU-15 disegerakan walaupun tamat MoU 31 Julai
July 2, 2022· Politik
Permohonan Irwan, Arul Kanda batal saman 1MDB didengar 19 Okt
July 1, 2022· Isu semasa
Permohonan Rosmah cuba singkir lagi Sri Ram didengar 6 Julai
June 30, 2022· Isu semasa
Kes Guan Eng, saksi tak tahu berapa kali rasuah dibayar
June 28, 2022· Isu semasa
Popular
Ku Li jangka nilai ringgit jatuh lagi, gesa kerajaan campur tangan
July 2, 2022
MPN dibentuk PM, Muhyiddin jawab kritikan Zahid yang berdepan kes mahkamah
July 2, 2022
Kurang sikit makan telur, kata Pengarah KPDNHEP Melaka
July 2, 2022
Ada cadangan roboh Stadium Shah Alam, kata MB Selangor
July 3, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Pemuda UMNO kritik penubuhan Pasukan Khas Jihad diumum Ismail Sabri
10 minit lalu · Isu semasa
Kompleks hiburan sukan konsep digital RM6 juta bakal dibina di Ketereh
23 minit lalu · Isu semasa
Kerajaan ambil tindakan ketirisan minyak masak ke negara jiran
34 minit lalu · Isu semasa
Isu harga barang, PM bidas pembangkang fitnah kata kerajaan tak peduli
41 minit lalu · Isu semasa
Ada cadangan roboh Stadium Shah Alam, kata MB Selangor
7 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok