Najib tak nafi RM42j masuk akaun, kata 8 bekas Presiden Majlis Peguam

August 30, 2022 · Isu semasa

Fakta yang jelas menunjukkan “kebenaran mudah” bahawa bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak tidak menafikan bahawa RM42 juta sebelum ini telah masuk ke akaun banknya, kata lapan bekas Presiden Badan Peguam Malaysia, hari ini.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan oleh bekas pemimpin badan profesional untuk peguam, lapan bekas presiden itu telah mengetengahkan di bawah tajuk “kebenaran mudah” fakta utama mengenai kes Najib yang melibatkan penyelewengan RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd.

Sambil menyatakan bahawa Najib telah mendakwa bahawa RM42 juta itu adalah derma, lapan bekas presiden itu menegaskan bahawa ketiga-tiga peringkat mahkamah di Malaysia yang telah mendengar kesnya — Mahkamah Tinggi, Mahkamah Rayuan dan Mahkamah Persekutuan — telah dengan tegas menolak perkara ini.

“Walaupun proses sewajarnya adalah penting, ia juga penting untuk mengingatkan diri kita tentang fakta kes ketika ia dibentangkan di hadapan mahkamah. Perayu tidak menafikan RM42 juta telah memasuki akaun bank peribadinya.

“Beliau (Najib) bagaimanapun menafikan mempunyai pengetahuan bahawa dana itu daripada SRC. Beliau juga menyatakan bahawa wang yang dikreditkan ke dalam akaun Am Islam bank adalah daripada derma Arab,” tulis lapan bekas presiden itu dalam satu kenyataan tujuh muka surat, merujuk kepada Najib sebagai perayu.

“Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan secara serentak mendapati penjelasan perayu tidak boleh dipertahankan. Mahkamah Persekutuan bersetuju bahawa itu adalah kesimpulan yang munasabah,” kata mereka sambil menyatakan bahawa mahkamah membuat kesimpulan ini berdasarkan keterangan yang dikemukakan kepada hakim.

Lapan bekas presiden Badan Peguam Malaysia itu juga menyatakan rekod tentang apa yang sebenarnya berlaku dalam rayuan terakhir Najib di Mahkamah Persekutuan dalam kes SRCnya.

Mereka dengan tegas berkata adalah “pembohongan” bagi sesiapa yang mencadangkan bahawa Najib tidak diberi peluang untuk mengemukakan hujahnya dalam rayuan terakhir SRC itu.

Sebaliknya, mereka berkata Najib sendiri yang memilih untuk tidak mengemukakan hujah kepada Mahkamah Persekutuan, walaupun selepas hakim memberinya banyak peluang untuk berbuat demikian.

“Oleh itu, adalah sangat jelas bahawa Mahkamah Persekutuan telah memberi peguam kepada Najib setiap peluang untuk membuat penghujahan mengenai merit tetapi dia berulang kali enggan berbuat demikian. Perayu melalui peguamnya telah membuat pilihan yang disengajakan dan dipertimbangkan untuk tidak membuat penghujahan atas merit.

“Oleh itu naratif bahawa tiada proses wajar yang diberikan kepada perayu adalah pembohongan. Kedudukan yang betul ialah peguam perayu enggan mengemukakan rayuan walaupun pelbagai peluang diberikan kepadanya untuk berbuat demikian,” kata mereka seperti dilapor MalayMail.

Kenyataan itu ditandatangani oleh lapan bekas presiden iaitu Zainur Zakaria; Datuk Mah Weng Kwai; Datuk Kuthubul Zaman Bukhari; Datuk Yeo Yang Poh; Datuk Ambiga Sreenevasan; Datuk Lim Chee Wee; Steven Thiru; dan Datuk George Varughese.

Lapan daripada mereka juga menyatakan “sokongan penuh” kepada presiden Majlis Peguam Malaysia sekarang Karen Cheah dalam mempertahankan kebebasan badan kehakiman.

Cheah menghadapi kemungkinan saman fitnah daripada peguam SRC Najib, Hisyam Teh Poh Teik dan oleh bekas peguam SRC Najib – bekas menteri undang-undang Datuk Zaid Ibrahim dan rakan firma guamannya Liew Teck Huat dan Rueben Mathiavaranam – yang dilepaskan secara tiba-tiba semasa rayuan SRC.

Menyedari bahawa badan kehakiman sedang diserang termasuk melalui dakwaan palsu dan kononnya kebocoran dokumen mahkamah yang didakwa, lapan bekas presiden itu hari ini memuji para hakim atas keberanian mereka untuk memberikan keadilan.

“Kami berdiri bersama badan kehakiman dalam masa yang tidak pernah berlaku sebelum ini ketika mereka menghadapi serangan-serangan oleh individu yang cuba menimbulkan ketakutan kepada hakim dan menjejaskan kebebasan mereka.

“Kami memuji hakim-hakim yang tidak berganjak dalam menghadapi ancaman yang mengerikan itu. Pihak kehakiman telah menunjukkan bahawa mereka bertekad untuk melakukan keadilan ‘walaupun langit mungkin runtuh’.

“Oleh itu, kami berdiri bersama Badan Peguam Malaysia yang akan mempertahankan hakim yang berani kerana menjunjung sumpah jawatan mereka tanpa rasa takut atau pilih kasih,” kata mereka lagi.

Badan Peguam Malaysia ialah badan profesional yang setakat 27 Jun mewakili sejumlah 21,659 peguam di Semenanjung Malaysia dan Wilayah Persekutuan.

Berita berkaitan
Firdaus Wong lihat tangkap layar mesej lucah didakwa dihantar Ebit Lew
23 jam lalu· Isu semasa
Kes saman serangan seksual, Yusoff Rawther fail rayuan
September 30, 2022· Politik
AS$600 juta masuk dalam akaun Najib boleh jejas nilai ringgit, kata saksi kes 1MDB
September 29, 2022· Isu semasa
Pendakwaan mohon hukuman penjara ditambah 3 bulan terhadap Lokman
September 29, 2022· Isu semasa
Popular
Hari ketiga perbicaraan kes Ebit Lew, seorang lagi pendakwah dijangka jadi saksi
September 29, 2022
Ejen kosmetik diculik di Tumpat cuba diseludup ke Laos: Laporan
September 30, 2022
Krisis ekonomi global 2023?
October 1, 2022
Kertas siasatan Hakim Mohd Nazlan selesai: SPRM
September 30, 2022
Lagi Isu semasa terkini
2,007 kes semalam, 5 kematian
3 jam lalu · Isu semasa
Gempa bumi di Indonesia dirasai penduduk sekitar Lembah Klang
3 jam lalu · Isu semasa
Krisis ekonomi global 2023?
5 jam lalu · Isu semasa
Ejen kosmetik diculik di Tumpat cuba diseludup ke Laos: Laporan
17 jam lalu · Isu semasa
Terbitan MGII Lestari kerajaan RM4.5b terlebih langganan 2.38 kali
17 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
13 jam lalu
[VIDEO] 4 wilayah Ukraine jadi milik Rusia
14 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok