Najib, Sungai Buloh jadi trend di Twitter selepas permohonan ditolak

August 16, 2022 · Isu semasa

Tidak lama selepas Mahkamah Persekutuan hari ini menolak permohonan Datuk Seri Najib Razak untuk mengemukakan bukti baharu dan menangguhkan rayuan akhir sabitan hukuman kes SRC International Sdn Bhd, bekas perdana menteri itu mula menjadi trend di Twitter.

Lebih 20,000 tweet telah dihantar hari ini dengan kata kunci “Najib” dan “Sungai Buloh” mendahului senarai trend di Twitter sehingga jam 8 malam, menurut laporan NST.

Awal hari ini, panel lima hakim mahkamah tertinggi yang dipengerusikan oleh Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat menolak permohonan Najib untuk mengemukakan bukti tambahan yang dikaitkan dengan kes rasuah SRC International bernilai RM42 juta.

Panel hakim juga sebulat suara menolak permohonan Najib untuk meminta penangguhan perbicaraan rayuan utama dan akhir kes SRC International selama beberapa bulan.

Tengku Maimun memutuskan bahawa pihak berkenaan mengetahui tarikh perbicaraan yang ditetapkan dari 15 hingga 26 Ogos dan sepatutnya mengambil segala usaha untuk bersiap sedia.

Tidak lama selepas berita itu tersebar, rakyat Malaysia mula menyiarkan gurauan dan jenaka di Twitter, dengan kebanyakan mereka “menjemput” Najib ke penjara Sungai Buloh.

Selepas membaca berita Mahkamah Persekutuan menolak permintaan Najib, pengguna Twitter @jasonyew menyiarkan gambar Najib menuding jari ke pintu masuk Penjara Sungai Buloh dengan kapsyen “Selamat Datang ke Sg Buloh”.

Seorang lagi pengguna @_PoorScouserTom berkata: “Keadilan adalah jalan yang panjang… Sg Buloh adalah jalannya”.

Sementara itu @maunique67, sebaliknya, memberi jaminan kepada Najib bahawa dia tidak perlu risau jika mendapati dirinya di penjara kerana dia akan dijaga dengan baik kerana tidak akan ada kekurangan makanan dan air di sana.

Menjawab kenyataan Najib bahawa dia kecewa dengan keputusan Mahkamah Persekutuan hari ini, pengguna Twitter @TokeLangsat berkata orang ramai tidak kecewa sama sekali.

“Malah, kami gembira! Lebih cepat dia dihantar ke Sungai Buloh, lebih bahagia Malaysia sebagai sebuah negara,” tulis @TokeLangsat.

Pengguna Twitter @mfarqhan percaya penjara Sungai Buloh akan menjadi tempat ikonik sekiranya Najib menjadi penghuni terbarunya.

Pengguna @rahah_ghazali, dalam tweetnya, mendoakan perjalanan Najib ke penjara Sungai Buloh berjalan lancar.

“Mari kita sama-sama berdoa kepada Allah agar diizinkan perjalanan yang selamat dan mudah untuk Najib ke Sungai Buloh… penjara.”

Ahli Parlimen Bayan Baru Sim Tze Tzin turut menyertai dan memberitahu Najib supaya menghentikan taktiknya untuk menangguhkan prosiding mahkamah.

“Hentikan semua taktik kelewatan yang sia-sia ini. Kereta api ke Sg Buloh semakin menghampiri destinasinya. Keadilan yang ditangguhkan adalah keadilan yang dinafikan.”

Pengguna Twitter @AnonIsAmuse secara berseloroh berkata, penduduk di Sungai Buloh telah menunggu ketibaan Najib.

“Hotel Sungai Buloh sedang menunggu anda untuk mendaftar masuk. Dikatakan anda akan sampai pada pukul 3 petang, tetapi sekarang pukul 3 pagi, dan anda masih belum sampai.”

Pengguna Twitter @khasyafulhadi_ berharap Najib akan dihantar ke penjara, berkata ia adalah hadiah Merdeka terbaik untuk rakyat Malaysia.

“Najib pergi ke Sungai Buloh (penjara akan menjadi) saat terbaik untuk rakyat Malaysia. Semoga doa semua rakyat Malaysia untuk dia (Najib didapati bersalah) akan diterima (Allah). Ini (akan menjadi) hadiah Merdeka yang terbaik. untuk Malaysia tahun ini.”

Berita berkaitan
Kes bunuh teman wanita: Pemandu lori dipenjara 35 tahun, 12 sebatan
14 jam lalu· Isu semasa
Permohonan Najib untuk hadir prosiding Mareva ditolak mahkamah
November 24, 2023· Politik
Kerajaan dan NFCorp tak rayu keputusan Mahkamah Tinggi
November 23, 2023· Isu semasa
Hukuman penjara sepanjang hayat pembunuh Along Spoon dipinda ke 33 tahun
November 17, 2023· Isu semasa
Popular
Kes bunuh teman wanita: Pemandu lori dipenjara 35 tahun, 12 sebatan
November 29, 2023
Sirul dipakaikan peranti pemantauan: Laporan
November 29, 2023
Yasin bebas pertuduhan kes dadah, diarah ke Hospital Bahagia
November 29, 2023
Selamat tinggal dunia mak nyah, luahan Cikgu Erin
October 19, 2021
Lagi Isu semasa terkini
Yasin bebas pertuduhan kes dadah, diarah ke Hospital Bahagia
14 jam lalu · Isu semasa
Mahkamah benarkan pasport Muhyiddin dipulangkan untuk sementara
21 jam lalu · Isu semasa
Mangsa banjir di Terengganu, Kelantan kekal setakat pagi ini
21 jam lalu · Isu semasa
Sirul dipakaikan peranti pemantauan: Laporan
22 jam lalu · Isu semasa
Mahkamah tolak permohonan penghakiman terus syarikat barang kemas terhadap Rosmah
22 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Agihan saksama kepada sekolah cina walaupun tak dihargai
5 jam lalu
[VIDEO] Sanusi konsisten salur peruntukan pembangkang Kedah sejak 2020
6 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok