Najib sudah beri jawapan isu 1MDB, kata Speaker Dewan Rakyat

Yang Dipertua Dewan Rakyat Tan Sri Azhar Azizan Harun hari ini (21 Mac 2022) memaklumkan bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak telah memberi penjelasan mengenai kenyataan yang dibuat beliau mengenai 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Azhar Azizan berkata beliau telah menerima penjelasan tersebut pada masa dan hari yang ditetapkan pada 10 pagi Selasa minggu lalu.

“Saya telah meneliti penjelasan tersebut dan ia agak tepat. Saya telahpun duduk dengan Yang Berhormat Damansara (Tony Pua) untuk penjelasan yang diberikan.

“Saya telah memberikan sedikit masa kepada Yang Berhormat Damansara untuk menjawab persoalan-persoalan tersebut,” katanya dipetik daripada laporan Bernama.

Beliau berkata demikian ketika menjawab celahan RSN Rayer (Jelutong-DAP) yang bertanyakan penjelasan Najib mengenai 1MDB, yang sepatutnya diberi minggu lepas.

Namun begitu, sebarang keputusan berkenaan persoalan mengenai 1MDB yang dibangkitkan oleh Najib, akan dibuat setelah mendapat maklum balas yang menyeluruh.

Azhar Azizan berkata perkara tersebut amat rumit, disebabkan oleh butiran-butiran yang terperinci dan spesifik.

“Butiran-butiran tersebut terpaksa saya perhatikan sama ada apa yang diperkatakan itu mengelirukan atau tidak,” tambahnya.

Awal bulan ini, Phua (Damansara-PH) telah mengemukakan usul menuruk Najib kepada Jawatankuasa Khas Pilihan kerana di dakwa cuba mengelirukan Ahli Dewan berkaitan isu 1MDB.

Beliau berkata penjelasan juga telah diberikan oleh Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz seperti yang diminta.

“Saya akan beri semua salinan kepada Yang Berhormat Pekan dan Yang Berhormat Damansara supaya mereka tahu apa yang diperkatakan dan setelah menjawab jawapan daripada Yang Berhormat Damansara, saya akan membuat keputusan,” kata Azhar.

BERITA BERKAIT
POPULAR