Najib minta jangan sebut namanya, Jho Low ketika bertemu PAC: Saksi

May 18, 2022 · Isu semasa

Bekas pengerusi 1Malaysia Development Berhad (1MDB) hari ini berkata Perdana Menteri (PM) ketika itu Datuk Seri Najib Razak telah membuat panggilan telefon pada 2016 meminta beliau bertemu dengan Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) Datuk Seri Hasan Arifin.

Tan Sri Mohd Bakke Salleh berkata beliau juga diminta untuk tidak menyebut Najib atau ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low dalam prosiding PAC yang akan dihadirinya.

Bakke berkata demikian ketika memberi keterangan sebagai saksi pendakwaan ke-15 dalam perbicaraan Najib berhubung penyelewengan lebih RM2 bilion dana 1MDB.

Peguam utama pembelaan Najib, Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah bertanya mengapa nota prosiding PAC pada 11 Februari 2016 tidak merekodkan Bakke sebagai telah memaklumkan kepada Najib ketika itu tentang penyelewengan pengurusan 1MDB yang menjadi punca Bakke meletakkan jawatan daripada lembaga pengarah (BOD) 1MDB pada 2009.

Bakke menghadiri perjumpaan PAC pada 11 Februari 2016. Beliau menyatakan telah dipanggil untuk menghadiri dua mesyuarat dengan pengerusi PAC sebelum memberi keterangan dalam perbicaraan PAC mengenai 1MDB.

“Dan kira-kira dua minggu sebelum itu, saya menerima panggilan daripada perdana menteri meminta saya berjumpa dengan pengerusi PAC, Datuk Hasan Arifin. Dia mengajak saya berjumpa di rumah Datuk Seri Ahmad Farid Ridzuan, bekas Pengarah Urusan TV3.

“Dan jika saya boleh mengingati perkataan, PM, panggilan telefon adalah daripada PM, pastinya sebelum perbicaraan PAC. Dia mahu saya berjumpa dengan Hasan Arifin dan juga Datuk Farid Ridzuan, hanya untuk memastikan kita semua memahami secara kasar apa yang perlu dikongsi atau diperkatakan di hadapan PAC, dan itulah intipatinya, semacam keharmonian.

“Ketika itu kebimbangan adalah untuk menjaga reputasi PM, bimbang tentang kejatuhan daripada perkara 1MDB ini, saga 1MDB.

“Saya kata ok, tetapi saya juga sebutkan kepada PM, kebimbangan anda akan reda jika saya tidak dipanggil ke perbicaraan ini, itu lebih baik, tetapi jelas bukan itu kesnya, saya dipanggil,” katanya memetik laporan MalayMail.

Bakke berkata beliau bertemu Hasan dua kali pada dua hari berbeza di rumah Farid di Cukit Kiara, dengan bekas Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) 1MDB Datuk Shahrol Azral Ibrahim Halmi hadir pada mesyuarat pertama, dan kemudian CEO 1MDB Arul Kanda Kandasamy hadir pada mesyuarat kedua.

“Saya mendapat tanggapan bahawa Hasan Arifin dan Farid hanya cuba membuat saya menjadi lebih akomodatif, jangan terlalu keras dengan keterangan anda atau jawapan kepada PAC, jangan cuba mengelak perkara tertentu, kerana nama Jho Low adalah dianggap tidak boleh sebut,” katanya.

Ditanya perkara yang dianggap ‘sensitif’, Bakke menjawab:

“Dua perkara, satu, nama Jho Low, satu lagi PM – cuba untuk tidak membuat sebarang rujukan kepada PM, cuba bercakap sahaja dari segi pengurusan, lebih berusaha untuk menetapkan perkara mengenai pengurusan.

“Itu adalah jenis komen yang dikongsi atau jenis garis panduan atau arahan halus yang ditandakan oleh Datuk Hasan Arifin dan juga Farid Ridzuan — kedua-duanya kerana mereka yang menganjurkan ini.”

“Itu adalah jenis komen yang dikongsi atau jenis garis panduan atau arahan halus yang ditandakan oleh Datuk Hasan Arifin dan juga Farid Ridzuan – kedua-duanya, kerana mereka yang menyusunnya.”

Bakke berkata beliau hanya mendengar kerana tahu apa yang akan katakan dalam siasatan PAC dan beliau tidak akan berkompromi terhadap keterangannya.

“Saya tidak akan membenarkan sesiapa mempengaruhi saya. Jadi saya hanya akan mengaitkan itu, kerana itu adalah perkara yang berfakta… jadi saya tidak akan memendekkan kata-kata saya,” katanya.

Najib, 68, menghadapi empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Perbicaraan di hadapan Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah bersambung petang ini.

Berita berkaitan
MB Johor beri keterangan kepada PAC berhubung isu tanah MINDEF
5 jam lalu· Isu semasa
Mahkamah tolak permohonan Zahid halang kenyataan Dr M terhadapnya
5 jam lalu· Politik
Zahid sepatutnya berundur, jadi perosak kestabilan negara: Wan Saiful
July 4, 2022· Politik
Penganggur didakwa bunuh teman wanita berusia 16 tahun
July 4, 2022· Isu semasa
Popular
Banjir di Baling, Azeez gesa projek Musang King dihentikan
July 5, 2022
Lelaki bogel tunggang motosikal ditahan disyaki bunuh isteri, bayi
July 4, 2022
Baling bah: Tiada aktiviti pembalakan di Gunung Inas
July 5, 2022
Saksi kata Syed Saddiq arah agih wang ketika SPRM sedang siasat
July 5, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Baling bah: Muhyiddin arah Bersatu hantar bantuan segera
5 minit lalu · Isu semasa
Zahid sahkan kepada mahkamah perbelanjaan ketika di luar negara
1 jam lalu · Isu semasa
Ringgit susut berbanding dolar AS
1 jam lalu · Isu semasa
PM arah bantuan bencana segera dihantar ke Baling
4 jam lalu · Isu semasa
Banjir di Baling, Azeez gesa projek Musang King dihentikan
5 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Banjir di Baling, penduduk dakwa jadi mangsa Projek Musang King
9 jam lalu
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok