Najib lantik diri sendiri jadi wakil pemegang saham 1MDB, beritahu saksi

Datuk Seri Najib Razak menandatangani dokumen yang membenarkan beliau mewakili Menteri Kewangan (Diperbadankan) Kementerian Kewangan atau MOF Inc sebagai pemegang saham Terengganu Investment Authority (TIA) – kemudian 1Malaysia Development Berhad atau 1MDB – Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur diberitahu hari ini.

Najib adalah menteri kewangan dan perdana menteri pada masa itu.

Bekas Setiausaha Syarikat TIA dan versi penjenamaan semulanya, 1MDB dari Februari 2009 hingga Mac 2011, berkata demikian ketika memberi keterangan di mahkamah hari ini.

Lim adalah saksi pendakwaan ke-18 dalam perbicaraan Najib berhubung penyelewengan lebih RM2.3 bilion dana 1MDB.

Mengesahkan pelbagai dokumen yang ditunjukkan kepadanya, termasuk sijil pelantikan wakil korporat bertarikh 12 Ogos 2009, Lim berkata ia adalah dokumen yang dikeluarkan oleh MOF Inc “yang ditandatangani oleh YAB Datuk Seri Mohd Najib Tun Haji Abdul Razak yang membenarkan pelantikan YAB Datuk Seri Mohd Najib Tun Haji Abdul Razak sebagai wakil korporatnya di semua mesyuarat agung syarikat”.

Diminta menghuraikan perkara ini oleh Timbalan Pendakwa Raya Deepa Nair Thevaharan, Lim berkata MOF Inc adalah pihak yang telah memberi kuasa kepada Najib untuk menjadi wakilnya, tetapi juga mengesahkan bahawa Najib telah menandatangani bagi pihak MOF Inc.

Deepa: Ini dokumen yang ditandatangani oleh YAB Datuk Seri Najib yang membenarkan pelantikan dirinya?

Lim: Tidak, sebenarnya MOF Inc memberi kuasa kepada YAB Datuk Seri Najib Razak sebagai wakil korporatnya.

Deepa: Bolehkah anda melihat dokumen itu; siapa yang menandatangani dokumen ini?

“Dokumen ini dikeluarkan MOF Inc atas kapasiti pemegang saham 1MDB, untuk memberi kuasa kepada wakil korporat, iaitu Datuk Seri Najib Razak. Penandatanganan MOF Inc ialah Datuk Seri Najib,” kata Lim seperti dilapor MalayMail.

Pada masa dokumen itu ditandatangani, TIA masih belum dinamakan semula sebagai 1MDB.

Berdasarkan dokumen yang ditunjukkan di mahkamah, pengarah TIA pada 11 Ogos 2009 bersetuju untuk memindahkan saham yang dipegang dalam TIA oleh Mentri Besar Terengganu Incorporated kepada MOF Inc.

Sebagai sebahagian daripada Persekutuan di mana ia berada di bawah pemilikan penuh Kerajaan Persekutuan. , TIA pada 25 September 2009 secara rasmi direkodkan sebagai telah menukar namanya kepada 1MDB.

Sepanjang perbicaraan yang telah berlangsung selama lebih 100 hari, sejak ia bermula pada Ogos 2019, sekurang-kurangnya 1,000 dokumen telah ditunjukkan di mahkamah, termasuk beberapa resolusi yang ditandatangani oleh menteri kewangan ketika itu Najib untuk pemegang saham 1MDB, MOF Inc, meluluskan pelbagai transaksi kewangan, urus niaga dan usaha mengumpul dana seperti melalui meminjam wang atau menerbitkan bon.

Perbicaraan di hadapan hakim Mahkamah Tinggi Datuk Collin Lawrence Sequerah dijadualkan disambung semula Selasa depan, dengan peguam Najib dijangka menyoal balas Lim.

Sebelum tamat prosiding hari ini, Timbalan Pendakwa Raya Mohamad Mustaffa P Kunyalam memberitahu mahkamah bahawa pihak pendakwaan juga menjangka akan memanggil bekas Ketua Pegawai Kewangan 1MDB, Azmi Tahir untuk pemeriksaan semula.

Beliau juga memaklumkan akan memanggil bekas Pengerusi 1MDB Tan Sri Mohd Bakke Salleh untuk pemeriksaan balas, serta bekas Ketua Setiausaha Negara Tan Sri Mohd Sidek Hassan untuk memberi keterangan.

BERITA BERKAIT
POPULAR