Najib dipenjara: Apakah kesan buat UMNO, pembangkang dan PRU-15?

August 25, 2022 · Isu semasa

Bekas Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Najib Razak mula menjalani hukuman penjara 12 tahun setelah keputusan bersalahnya oleh Mahkamah Tinggi pada Julai 2020 dikekalkan Mahkamah Persekutuan pada Selasa, 23 Ogos 2022.

Pemerhati dan penganalisis politikmemberitahu portal berita Singapura TODAY bahawa satu-satunya cara Najib boleh ‘melarikan diri’ dari penjara itu ialah dengan mendapat pengampunan diraja.

Mereka juga berkata UMNO dan gabungannya Barisan Nasional (BN) boleh menerima kesan negatif daripada keputusan Mahkamah Persekutuan terhadap Najib yang diisytiharkan sebagai ‘Raja Media Sosial’.

Memetik laporan portal berkenaan, Najib didapati bersalah susulan peranannya dalam skandal rasuah berbilion-bilion ringgit dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB), yang telah digelar sebagai “kes kleptokrasi terbesar di dunia”.

1MDB dikatakan mengalami kerugian lebih AS$4.5 bilion, dengan AS$700 juta didakwa dipindahkan kepada Najib, yang berkhidmat sebagai PM keenam Malaysia dari April 2009 hingga Mei 2018.

Keputusan mahkamah baru-baru ini adalah mengenai pecah amanah jenayah, salah guna kuasa dan pertuduhan pengubahan wang haram kerana menerima secara haram kira-kira RM42 juta dana SRC International, bekas anak syarikat 1MDB.

Najib masih mempunyai empat lagi kes mahkamah yang belum selesai melibatkan puluhan tuduhan, termasuk rasuah dan pengubahan wang haram.

Dengan keputusan itu, timbul persoalan bagaimana ia akan memberi kesan kepada UMNO, parti politik yang dipimpinnya sebagai presiden dari 2009 hingga 2018, sebelum kalah teruk pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14).

Bagaimanakah ini akan menjejaskan UMNO dan pembangkang dalam PRU-15 akan datang? Adakah Najib masih mempunyai peranan dalam politik?

Berakhirkah riwayat politik Najib?

Sejak Mahkamah Persekutuan mengekalkan keputusan bersalah terhadap Najib, ratusan penyokongnya berhimpun di luar Istana Negara pada Rabu untuk memohon pengampunan diraja walaupun baharu sehari bekas Presiden UMNO itu bermalam di Penjara Kajang.

Pihak penentang, sebaliknya, telah melancarkan petisyen dalam talian yang menggesa Yang di-Pertuan Agong supaya tidak memberi pengampunan, dengan mengatakan bahawa baginda harus “menjadi contoh kepada mana-mana pemimpin yang menganggap mereka boleh menyalahgunakan secara rasuah kedudukan kuasa mereka”. Mereka telah memperoleh lebih daripada 68,000 tandatangan setakat tengah malam tadi.

Pengurus Kanan Penyelidikan Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (Ideas) – badan pemikir berpangkalan di Malaysia – Aira Nur Ariana Azhari berkata Najib boleh memohon untuk semakan keputusan mahkamah, “tetapi terdapat permulaan yang sangat tinggi untuk dilalui”.

“Dia juga boleh memilih untuk memfailkan petisyen pengampunan, seperti yang ditetapkan dalam Perkara 42 Perlembagaan Persekutuan,” katanya.

Selain pengampunan diraja, pilihan Najib untuk ‘melarikan diri’ daripada hukuman itu adalah sangat terhad, atau tiada langsung,” kata Profesor Undang-undang Singapore Management University, Eugene Tan.

Najib boleh cuba membuka semula kes atas alasan bukti baharu tetapi peraturan yang perlu dipenuhi adalah sangat tinggi, tambahnya.

Menjelaskan proses mendapatkan pengampunan diraja, Profesor Madya Tan berkata Lembaga Pengampunan akan menasihatkan Yang di-Pertuan Agong setelah mempertimbangkan pendapat Peguam Negara.

“Kuasa belas kasihan Agong akan bergantung kepada merit setiap kes. Lebih-lebih lagi, Yang di-Pertuan Agong boleh memberi ganti hukuman atau pengampunan hukuman yang dikenakan,” katanya.

Kerana besarnya kes 1MDB, pakar berkata tidak mungkin Najib akan menerima pengampunan dalam tempoh terdekat kerana sentimen awam yang sedia ada, walaupun mereka tidak menolak peluang Najib diampunkan.

Penganalisis politik Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura dan bekas setiausaha politik Najib, Dr Oh Ei Sun berkata: “Memandangkan hakikat bahawa Najib pada umumnya sentiasa mengekalkan hubungan mesra dengan kerabat serta Raja, khususnya, baru-baru ini melayan Najib untuk makan tengah hari peribadi, nampaknya kemungkinan pengampunan sedemikian agak tinggi.”

Felo kanan di Sekolah Pengajian Antarabangsa S Rajaratnam, Ariel Tan menambah bahawa selain sentimen awam, empat kes mahkamah Najib yang belum selesai mungkin merumitkan proses untuk pertimbangan pengampunan.

Tetapi sementara Najib tidak akan dapat bertanding dalam PRU akan datang tanpa pengampunan, pakar yakin bahawa dia masih akan memainkan peranan yang berpengaruh dalam politik.

Tan berkata adalah sukar bagi Najib untuk kembali sebagai Presiden atau PM kerana pemimpin UMNO lain juga sedang berebut jawatan ini.

“Jika dan apabila dia mendapat semula kebebasannya dan mengekalkan sumber yang mencukupi, dia mungkin terbukti menjadi pemain yang berpengaruh di belakang tabir,” katanya.

“Sekurang-kurangnya seorang daripada anaknya sedang dipersiapkan untuk politik negara, dan seorang anak lelaki dilaporkan akan bertanding di kerusi Parlimen Najib di Pekan, Pahang.”

Mengenai perkara itu, seorang felo kanan di ISEAS-Yusof Ishak Institute, Dr Norshahril Saat, menambah: “Secara undang-undang, sudah tentu dia tidak boleh bertanding pada pilihan raya akan datang. Tetapi, jika anda melihat kes sebelum ini, seperti Datuk Seri Anwar Ibrahim, ia tidak bermakna bahawa ini adalah pengakhiran kerjaya politik Najib.”

Beliau menyatakan bahawa Anwar – yang kini ketua pembangkang – dapat melancarkan gerakan reformasi, menggerakkan rakyat Malaysia untuk berarak di jalanan bagi menyokong beliau, selepas dipecat sebagai timbalan perdana menteri pada 1998.

Dia dipenjarakan kerana rasuah dan liwat pada 1999 sehingga sabitannya ditolak pada 2004, dan sekali lagi kerana liwat pada 2015 sehingga dia menerima pengampunan diraja pada 2018.

Ketika Anwar di penjara, sekutu dan ahli keluarganya membantu beliau mempengaruhi politik Malaysia. “Kita tidak seharusnya hanya melihat kerjaya politik seseorang, tetapi orang di sekelilingnya… anak-anak Najib telah bersuara,” kata Dr Norshahril.

Bagaimana UMNO akan terjejas?

Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi dalam satu kenyataan pada Rabu berkata parti itu akan terus menyokong Najib untuk memastikan beliau “mendapat keadilan dan bukan mangsa penganiayaan politik”.

Mengambil kira kesan keputusan Najib terhadap UMNO, Dr Oh berkata: “Jika UMNO terus memeluk Najib, ia berkemungkinan akan mengekalkan untuk dirinya sendiri sokongan kumpulan besar penyokong Najib yang bersemangat, tetapi kehilangan daya tarikannya kepada pengundi atas pagar.

Sebaliknya, menjauhkan diri mereka daripada Najib boleh meletakkan semula UMNO dengan “imej reformis bagi menarik pengundi atas pagar, tetapi berisiko mengasingkan blok penyokong setia Najib”.

Dr Oh menambah bahawa persepsi umum terhadap pemimpin tertinggi UMNO, seperti Zahid, akan terus berpecah.

“Ada yang beranggapan pemimpin ini tidak bersalah dan dianiaya dari segi politik… Ada yang berpendapat mereka dan parti itu sendiri busuk dan hingga ke tahap korup dan layak untuk dipenjarakan dengan segera,” katanya.

Tan pula menambah bahawa di samping kes rasuah lain – seperti skandal yang melibatkan pemerolehan kapal tempur pesisir pantai (LCS) oleh Kementerian Pertahanan – UMNO masih belum muncul dengan komitmen yang jelas terhadap rasuah, yang boleh menjejaskan imejnya secara negatif.

Adakan PH mempunyai modal susulan kes Najib?

Pakar meramalkan keputusan terhadap Najib meningkatkan sokongan terhadap gabungan pembangkang Pakatan Harapan (PH), yang sebelum ini berjanji untuk mengurangkan rasuah di Malaysia, tetapi tumbang hanya selepas 22 bulan berkuasa dengan peletakan jawatan Tun Dr Mahathir Mohamad.

Gabungan itu telah pun menuntut kredit apabila Najib pertama kali disabitkan pada 2020, mengatakan bahawa perbicaraan itu tidak mungkin dilakukan tanpa kemenangan PH dalam PRU 2018.

“Kes rasuah yang berterusan melibatkan pemimpin UMNO akan meningkatkan dakwaan pembangkang dan menjadi relevan,” kata Tan.

“Tetapi memandangkan beberapa persepsi negatif terhadap prestasi PH dalam kerajaan, di kalangan pengundi Melayu khususnya, ini (keputusan terhadap Najib) sahaja mungkin tidak mencukupi untuk mereka memenangi PRU akan datang. Pemimpin PH juga mempunyai kes rasuah untuk dipertikaikan.”

Pengarah Bowergroupasia – firma penasihat strategik yang pakar dalam Asia-Pasifik – Adib Zalkapli, percaya PH boleh menggunakan peluang ini untuk menggalakkan penyokong mereka kembali ke peti undi.

“Seperti yang kita lihat dalam pilihan raya negeri Johor yang lepas, peratusan keluar mengundi yang lebih rendah hanya menguntungkan UMNO. Keputusan itu mungkin yang PH perlukan untuk mengeluarkan pengundi mereka pada PRU akan datang,” katanya.

Aira Nur Ariana pula berpendapat pembangkang boleh menggunakan isu itu untuk mendapatkan sokongan orang ramai bagi “pembaharuan institusi yang diperlukan untuk memerangi rasuah.

Bagaimanapun, Dr Oh berkata bahawa penyokong PH mungkin telah berputus asa dengan “politik Malaysia khususnya, dan Malaysia amnya, dan tidak akan keluar mengundi lagi”.

Adakah keputusan terhadap Najib memberi kesan kepada tarikh PRU-15?

Walaupun tarikh pilihan raya umum belum ditetapkan, Malaysia mesti menuju ke pilihan raya selewat-lewatnya September 2023. Pakar mempunyai pandangan yang berbeza tentang bagaimana keputusan Najib akan memberi kesan kepada tarikh pilihan raya.

Adib percaya bahawa pilihan raya akan diadakan tahun depan “jika UMNO boleh menggunakan keputusan itu untuk menjauhkan diri daripada Najib dan beban daripada pilihan raya 2018, selain meyakinkan pengundi yang belum membuat keputusan atau pengundi atas pagar untuk menyokong parti itu”.

Bagaimanapun, Tan percaya PRU-15 akan diadakan hanya apabila penggal Parlimen tamat pada Julai tahun depan.

“Rasa saya setakat ini ialah mereka yang berkuasa dan mempunyai pendapat langsung mengenai perkara itu tidak berminat untuk mengubah status quo dan berisiko mengadakan PRU dengan keputusan yang tidak pasti sebelum mereka benar-benar terpaksa melakukannya,” katanya.

“Orang ramai nampaknya tidak berminat untuk pergi ke peti undi, memandangkan keutamaan dan keletihan mereka yang lain dengan berpolitik, seperti yang boleh dilihat dalam peratusan keluar mengundi yang rendah pada pilihan raya negeri Johor baru-baru ini.”

Dr Norshahril menambah bahawa isu-isu lain akan memainkan peranan yang lebih besar dalam menentukan tarikh PRU-15, walaupun beliau mengakui bahawa kes rasuah dan salah guna kuasa menambahkan lagi kekecewaan pengundi terhadap ahli politik ketika rakyat Malaysia bergelut dengan kos sara hidup.

“Saya fikir, yang paling penting, ahli politik harus membina kepercayaan dan hubungan dengan rakyat semula,” katanya.

Berita berkaitan
Biarlah rakyat marah, itu akan memihak kepada pembangkang apa? soal Saravanan
26 minit lalu· Politik
Ada usaha cuba pecah belah gabungan parti dalam PN, kata Muhyiddin
10 jam lalu· Politik
Nak bubar Jumaat ini, Azmin bidas UMNO tak ada hati perut
12 jam lalu· Politik
Andai bubar esok pun kita sudah bersedia, kata Hishammuddin
14 jam lalu· Politik
Popular
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
October 5, 2022
Anak Najib terlepas kes tak bayar cukai RM10.3 juta, LHDN tarik balik rayuan
October 5, 2022
Ejen kosmetik diculik beritahu disembunyikan di Laos
October 4, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Satu lagi PPS dibuka di kawasan Parlimen Mat Maslan, mangsa naik 29 orang orang
2 minit lalu · Isu semasa
Menteri PAS, Bersatu utus surat kepada Agong maklum tak setuju PRU semasa banjir
13 minit lalu · Isu semasa
Mat Kilau, Paskal ditayang di Gaza
12 jam lalu · Isu semasa
PH terbit bajet bayangan 2023
13 jam lalu · Isu semasa
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
15 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Pemasangan lokar di 626 sekolah selesai Oktober
12 jam lalu
[VIDEO] Pandangan orang awam terhadap PRU15 diadakan tahun ini
October 4, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok