Najib beritahu perhimpunan BN beliau tidak dituduh mencuri

June 1, 2022 · Isu semasa

Bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak memberitahu Barisan Nasional (BN) bahawa beliau tidak dituduh mencuri dalam perbicaraan rasuahnya, tetapi melakukan pengubahan wang haram yang tidak pun dinikmati olehnya secara peribadi.

Bekas Presiden UMNO itu mendakwa berlaku penganiayaan politik terhadapnya dalam perbicaraannya yang berterusan berkaitan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

Katanya beliau telah menawarkan diri untuk berdebat dengan pesaing politiknya berhubung perkara itu.

“Sementara itu kita mempunyai lantikan politik dalam agensi kerajaan dan bekas hakim yang bertindak sebagai pendakwa raya terhadap saya, jadi saya bertanya di mana keadilan di sini?,” katanya merujuk kepada Datuk Seri Gopal Sri Ram, ketua pendakwa raya yang beliau berkali-kali cuba untuk menghilangkan kelayakan daripada mengendalikan kesnya tetapi tidak berjaya.

“Tuan-tuan dan puan-puan, untuk pengetahuan anda, saya tidak dituduh mencuri wang. Sebaliknya di bawah AMLA (Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram) saya telah menggunakan wang bukan untuk diri saya sendiri,” kata Najib ketika berucap pada forum sambutan ulang tahun BN yang ke-48 di Pusat Dagangan Dunia, hari ini.

Untuk rekod selain sebagai Perdana Menteri ketika itu, Najib juga adalah Menteri Kewangan dan Pengerusi Lembaga Penasihat 1MDB.

Pada 28 Julai 2020, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur menjatuhi hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta, setelah Najib didapati bersalah terhadap tujuh tuduhan pecah amanah, menyalahgunakan kedudukan dan pengubahan wang haram dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

Najib yang menjadi perdana menteri keenam dari 2009 hingga 2018, menjadi ketua negara pertama di Malaysia diheret ke mahkamah atas pelbagai pertuduhan jenayah, termasuk rasuah.

Najib kemudian merayu di Mahkamah Rayuan yang kemudian mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi sambil Hakim Datuk Abdul Karim Abdul Rahman dalam penghakimannya berkata:

“Tiada isu kepentingan negara di sini, ia cuma memalukan negara.”

Dalam perbicaraan di Mahkamah Tinggi berkaitan dana 1MDB, Najib berdepan empat pertuduhan iaitu menggunakan kedudukan beliau untuk memperoleh suapan berjumlah RM2.3 bilion dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Cara aliran akaun Najib antara lain menunjukkan sejumlah AS$700 juta dana 1MDB dipindahkan kepada Good Star Limited yang dikawal oleh ahli perniagaan dalam buruan, Low Taek Jho atau Jho Low.

Dalam keterangan kepada mahkamah, bekas Pengarah Bukan Eksekutif 1MDB, Tan Sri Ismee Ismail dirujuk kepada transaksi RM60.6 juta ke dalam akaun bank AmIslamic bekas Perdana Menteri manakala RM90.8 juta daripada 1MDB Energy Ltd disalurkan ke Aabar Investments PJS Ltd.

Pengerusi Penasihat BN itu juga berdepan tuduhan menggunakan kedudukannya dengan mengarahkan pindaan dibuat terhadap laporan akhir audit 1MDB sebelum laporan itu dibentang kepada Jawatankuasa Kira-Kira Wang Negara (PAC) bagi mengelak sebarang tindakan diambil terhadap beliau.

Berita berkaitan
Daripada berhimpun, baik jumpa saya cari jalan turun harga barang: Annuar
9 jam lalu· Isu semasa
PBM bakal hantar permohonan sertai BN dalam masa terdekat: Zuraida
11 jam lalu· Politik
PH hanya kritik Ismail Sabri tapi bukan desak PRU-15 awal, kata pemimpin
19 jam lalu· Politik
Mat Hasan nafi dakwaan Tajuddin, umpan jawatan PM supaya PRU awal
July 2, 2022· Politik
Popular
Nissan Skyline R32 dipamer di Art of Speed dirampas polis
July 3, 2022
Pemuda UMNO kritik penubuhan Pasukan Khas Jihad diumum Ismail Sabri
July 3, 2022
Jika harga barang tak turun, PM tak tolak pertimbang kenaikan bantuan tunai
July 3, 2022
Daripada berhimpun, baik jumpa saya cari jalan turun harga barang: Annuar
July 3, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Jika harga barang tak turun, PM tak tolak pertimbang kenaikan bantuan tunai
9 jam lalu · Isu semasa
Nissan Skyline R32 dipamer di Art of Speed dirampas polis
11 jam lalu · Isu semasa
Pemuda UMNO kritik penubuhan Pasukan Khas Jihad diumum Ismail Sabri
13 jam lalu · Isu semasa
Kompleks hiburan sukan konsep digital RM6 juta bakal dibina di Ketereh
13 jam lalu · Isu semasa
Kerajaan ambil tindakan ketirisan minyak masak ke negara jiran
13 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok