Najib, anak dapat tangguh bayar tunggakan cukai lebih RM1.7 bilion

Datuk Seri Najib Razak dan anaknya Datuk Mohd Nazifuddin mendapat penangguhan pembayaran tunggakan cukai pendapatan masing-masing berjumlah RM1.69 bilion dan RM37.6 juta kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN).

Perkara itu diputuskan tiga panel hakim Mahkamah Rayuan selepas mendapati terdapat keadaan istimewa yang membolehkan pengangguhan itu dilakukan.

Tiga hakim diketuai Datuk Azizah Nawawi bersidang bersama-sama Datuk Che Mohd. Ruzima Ghazali serta Datuk Gunalan Muniandy sebulat suara memutuskan penangguhan berkenaan.

Bekas perdana menteri itu dan Nazifuddin memfailkan permohonan penangguhan tersebut bagi membolehkan mereka merayu terhadap keputusan mahkamah terdahulu yang menolak rayuan dua beranak itu berhubung penghakiman terus yang diperoleh Kerajaan Malaysia melalui LHDN untuk mendapatkan semula tunggakan cukai itu.

Permohonan bagi mendapatkan kebenaran merayu di Mahkamah Persekutuan ditetapkan untuk pengurusan minggu hadapan.

Pada 25 Jun 2019, kerajaan melalui LHDN memfailkan tuntutan terhadap Najib bernilai lebih 1.69 bilion Ringgit, termasuk kadar faedah 5% setahun bermula daripada tarikh penghakiman serta kos dan relif lain.

Ekoran itu, pada 22 Julai tahun lalu, Mahkamah Tinggi memutuskan bahawa Najib perlu membayar tunggakan cukai cukai tersebut kepada kerajaan Malaysia melalui sebuah penghakiman ringkas yang dimohon LHDN.

Pada 14 Jun, hakim Ahmad Bache menolak permohonan Najib untuk pengangguhan pelaksanaan tuntutan cukai tersebut mengekalkan hukuman Mahkamah Tinggi selain turut mengenakan kos mahkamah sebanyak RM15 ribu kepada defendan.

Pada 31 Mei lalu, Najib memohon untuk membatalkan notis muflis yang dikeluarkan LHDN pada 4 Februari, mendakwa ia berniat jahat, menindas dan salah guna proses mahkamah.

April lalu, Najib menyifatkan notis muflis LHDN yang diserahkan kepadanya bagai “menabur garam ke luka ketidakadilan yang masih berdarah” dan beliau menjadi “mangsa ketidakadilan”.

BERITA BERKAIT
POPULAR