Muhyiddin cadang MPN negeri bagi percepatkan proses pemulihan

Pengerusi Majlis Pemulihan Negara (MPN) Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata Majlis Pemulihan Negeri perlu ditubuhkan di setiap negeri bagi mempercepatkan proses pemulihan negara pasca pandemik.

Beliau berkata majlis itu boleh menjadi jambatan antara kerajaan negeri dan Persekutuan bagi melancarkan proses pemulihan yang dirancang.

Menurutnya dalam beberapa sesi dialog sebelum ini, antara perkara yang dibangkitkan oleh peserta berhubung Majlis Pemulihan Negara adalah mengenai kaitannya dengan kuasa kerajaan negeri serta pihak berkuasa tempatan (PBT); dan bukannya (melibatkan) kuasa Persekutuan sahaja.

“Oleh itu bagi mempercepatkan proses pemulihan, saya harap kerajaan-kerajaan negeri (dapat) menubuhkan majlis itu dan ia mempermudahkan urusan MPN,” katanya lapor Bernama.

Muhyiddin terdahulu mengadakan Majlis Sesi Dialog Pemain Industri Sektor Ekonomi dan Sosial Negeri Melaka hari ini.

Mengenai sesi dialog hari ini Muhyiddin berkata antara pandangan yang diterima daripada pemain industri pelancongan adalah supaya pembukaan pintu sempadan negara disegerakan agar pelawat asing dapat datang ke negara ini untuk melancong.

“Perkara ini ada dalam pertimbangan kerajaan dan saya akan kemukakan lagi pandangan itu dalam mesyuarat MPN yang akan datang,” katanya.

Muhyiddin berkata, dalam perjumpan itu, penggerak industri di Melaka membangkitkan isu berkaitan kekangan tenaga kerja dan pembiayaan bagi membuka semula perniagaan mereka.

Katanya, kedua-dua isu sedang diteliti oleh dua jawatankuasa khas yang ditubuhkan pada mesyuarat MPN lalu.

“Insya-Allah, jawatankuasa ini akan membentangkan laporan dalam tempoh sebulan,” katanya.

Menerusi pertemuan dengan penggerak sektor sosial, Muhyiddin menekankan pemulihan negara perlu menyeluruh dan tidak hanya tertumpu kepada pemulihan ekonomi semata-mata.

Justeru, tegasnya, penting untuk pihak berkuasa mengambil kira aspek pemulihan dari segi kemasyarakatan, tata hidup dan rohani supaya segala usaha lebih sekata dan bermakna serta memanfaatkan seluruh rakyat.

“Saya mengingatkan proses pemulihan seperti mana dasar kerajaan Perikatan Nasional (PN) sebelum ini akan sentiasa berpegang teguh kepada prinsip tiada kelompok yang tertinggal.

“Prinsip ini bukan sekadar slogan dan laungan, tetapi nilai yang penting dijadikan amalan demi mencapai pemulihan yang seimbang dan menyeluruh,” tegasnya.

Muhyiddin turut menyatakan kekaguman terhadap semangat kental dan kecekalan rakyat Melaka menghadapi cabaran pandemik Covid-19.

Beliau yakin dan percaya dengan kerjasama semua pihak, rakyat Melaka dan di seluruh negara berupaya bangkit kembali.

“Sebagai negeri yang terkenal dengan sektor pelancongan dan pembuatan, Melaka perlu diberi peluang berkembang dan maju dalam peralihan daripada fasa pandemik kepada fasa endemik,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR