Mufti Perlis selar PBB gagal pertahan rakyat Palestin

Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin menyelar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) kerana kegagalan badan dunia itu mempertahankan penindasan terhadap rakyat Palestin yang sedang ditindas rejim Israel di bumi mereka sendiri.

Mufti Perlis itu berkata PBB sepatutnya menggunakan kuasa mereka untuk menyekat tindakan ketidakberperikemanusiaan Israel yang merampas dan membunuh mereka yang tidak bersalah di Palestin.

“Amat mendukacitakan apabila PBB gagal untuk mengeluarkan satu kenyataan dan tindakan yang lebih tegas.

“Tahniah kepada rakyat Palestin kerana mereka terus bersemangat dan tidak berganjak walaupun dizalimi serta mereka telah membuktikan kepada dunia bahawa mereka tidak tunduk pada kezaliman dan kejahatan,” katanya lapor Bernama selepas solat sunat Aidilfitri di Dataran Istiadat Perkarangan Istana Arau hari ini.

Pada Isnin, serangan udara yang dilancarkan oleh tentera rejim Israel di Semenanjung Gaza telah mengakibatkan kematian dan kecederaan terhadap rakyat Palestin termasuk kanak-kanak.

Raja Perlis Tuanku Syed Sirajuddin Putra Jamalullail berkenan berangkat menunaikan solat sunat Aidilfitri di Dataran Istiadat, Perkarangan Istana Arau bersama rakyat kariah Arau dengan mengikuti SOP yang telah ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Berangkat sama ialah Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail serta anakanda baginda Sharifah Khatreena Nuraniah, Sharifah Farah Adriana dan Syed Sirajuddin Areeb Putra.

Turut hadir Menteri Besar Perlis Datuk Seri Azlan Man dan barisan Exco Perlis.

Mohd Asri berkata Perlis mempunyai hubungan yang baik dengan imam Masjid al-Aqsa dan Raja Muda pernah berkunjung ke masjid berkenaan bagi menyampaikan bantuan.

BERITA BERKAIT
POPULAR