M’sia-Brunei ambil langkah bersama cegah dan kawal Covid-19

April 5, 2021 · Isu semasa

Putrajaya dan Bandar Seri Begawan bersetuju untuk mengambil langkah bersama ke arah pencegahan dan mengawal Covid-19 disamping meneruskan kerjasama rapat antara kedua-dua negara berjiran dalam pemulihan ekonomi pasca pandemik.

Hasil kunjungan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin bertemu Sultan Brunei Sultan Hassanal Bolkiah, kedua-dua pemimpin sepakat memastikan akses kepada bekalan vaksin bagi kedua-dua negara serta pengiktirafan bersama timbal balas sijil vaksinasi antara Malaysia dan Brunei bertujuan memudahkan pergerakan rakyat kedua-dua negara.

Persetujuan tersebut dicapai dalam kenyataan bersama di akhir Rundingan Pemimpin Tahunan ke-23 Malaysia-Brunei Darussalam.

Muhyiddin dan Sultan Hassanal yang juga merupakan Perdana Menteri Brunei, bersetuju pada dasarnya untuk mewujudkan Aturan Laluan Hijau Timbal Balas (RGL), dengan langkah pencegahan dan kawalan COVID-19 yang berkesan, untuk memudahkan perjalanan perniagaan dan rasmi antara kedua-dua negara.

Kedua-dua pemimpin juga menekankan mengenai pentingnya untuk mencergaskan kembali dan melindungi kestabilan sosioekonomi kedua-dua negara dan masyarakat.

Mengenai hubungan dua hala, kedua-dua pemimpin itu juga mengulangi komitmen mereka untuk memelihara hubungan istimewa ini dengan memperluas dan memperkukuh kolaborasi dalam pelbagai bidang yang saling menguntungkan.

Kedua-dua pemimpin itu menzahirkan penghargaan berhubung kerjasama antara kedua-dua kerajaan terutama dalam mengatur penghantaran balik warganegara masing-masing yang terkandas di kedua-dua negara serta negara lain semasa pandemik tersebut.

“Ini membuktikan hubungan erat dan berkekalan antara kedua-dua negara dan rakyat mereka,” kata kedua-dua pemimpin itu dalam satu kenyataan.

Kedua-dua pemimpin itu juga berhasrat untuk meningkatkan lagi kerjasama ekonomi termasuk dalam bidang pertanian, perikanan, pendidikan serta hubungan, perdagangan dan pelancongan.

Isu mengenai hubungan pertahanan yang erat serta belia dan sukan selain meningkatkan hubungan dan kerjasama dalam sektor pengangkutan juga disentuh dalam rundingan tersebut.

“Kedua-dua pemimpin mengulangi komitmen mereka untuk melaksanakan kerjasama dalam bidang teknologi maklumat dan komunikasi termasuk multimedia dan keselamatan siber,” menurut kenyataan bersama itu.

Kedua-dua pemimpin itu menyambut baik kemajuan yang dicapai dalam memuktamadkan Memorandum Persefahaman (MoU) mengenai Info-Media-Komunikasi.

Mengenai MoU antara kedua-dua kerajaan berkaitan kerjasama dalam pengurusan bencana yang ditandatangani pada akhir rundingan, kedua-dua pemimpin itu menyatakan usaha itu akan memperkukuhkan hubungan dalam bidang tersebut.

Ini terutamanya melalui latihan, latihan bersama, operasi dan pertukaran kepakaran dan maklumat yang berkaitan dengan pencegahan bencana dan pengurangan risiko.

Perjanjian Penyatuan antara Petronas dengan Sekretariat Penyatuan Nasional Brunei (BNUS) yang ditandatangani pada Isnin juga, akan memberikan momentum positif kepada kerjasama minyak dan gas antara kedua-dua negara.

Hari ini merupakan hari terakhir Muhyiddin dalam lawatan rasmi dua hari ke negara ini sempena rundingan tahunan itu.

Berita berkaitan
PM kena bincang dulu dengan PN sebelum bubar Parlimen: Muhyiddin
March 12, 2022· Politik
PAS faham dan jaga semua kaum: Muhyiddin
March 5, 2022· Politik
Ramai sambut Najib sebab nak tengok muka perompak dengan dekat
March 3, 2022· Politik
Najib tak tahu malu kata 1MDB bukan duit rakyat: Muhyiddin
March 3, 2022· Isu semasa
Popular
Kurang sikit makan telur, kata Pengarah KPDNHEP Melaka
July 2, 2022
MPN dibentuk PM, Muhyiddin jawab kritikan Zahid yang berdepan kes mahkamah
July 2, 2022
Enjin bot rosak: 10 pemancing, 3 kru selamat
July 2, 2022
Keluarga B40 bertambah, MPN gesa usaha pulih ekonomi dipercepat
July 2, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Ku Li jangka nilai ringgit jatuh lagi, gesa kerajaan campur tangan
2 jam lalu · Isu semasa
MPN dibentuk PM, Muhyiddin jawab kritikan Zahid yang berdepan kes mahkamah
8 jam lalu · Isu semasa
Malaysia bukan di planet lain, isu kos sara hidup berlaku seluruh dunia: PM
9 jam lalu · Isu semasa
Bekalan minyak masa peket pulih dalam masa terdekat
10 jam lalu · Isu semasa
Segerakan penubuhan Majlis Pemulihan Negeri bantu rakyat susah
10 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak serius, kerajaan ambil lewa isu harga barang, kata pemimpin Amanah
July 1, 2022
[FOTO] Himpunan bantahan kenaikan harga
July 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok