MP Sepanggar hanya diambil keterangan bukan tindakan: PDRM

Ahli Parlimen Sepanggar Datuk Mohd Azis Jamman hanya diambil keterangan dan bukannya diambil tindakan, kata Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Mazlan Lazim.

Mazlan mengesahkan Azis dipanggil bagi mendapatkan keterangannya dan menjelaskan ia hanya siasatan biasa berhubung ucapannya ketika persidangan Dewan Rakyat, baru-baru ini.

“Kita terima laporan, maka jalankan siasatan, selepas itu akan dirujuk ke AGC (Jabatan Peguam Negara).

Ini baru siasatan dan bukan ambil tindakan,” katanya semasa sidang media berhubung tindakan terhadap bekas Timbalan Menteri Dalam Negeri itu.

Polis merakam keterangan Azis selepas beliau membangkitkan isu Perjanjian Malaysia 1963 (MA63) dan pengagihan peruntukan kerajaan terhadap Sabah ketika membahaskan Bajet 2022, awal bulan ini.

Sementara itu, Mazlan berkata, PDRM menyerahkan kertas cadangan kepada Kementerian Dalam Negeri (KDN) bagi menyewa rumah daripada pihak swasta bagi menangani masalah kekurangan kuarters pegawai dan anggota pasukan itu terutama di bandar besar khasnya Kuala Lumpur.

“Keperluan untuk menyediakan kemudahan perumahan kepada pegawai dan anggota kita adalah sangat mendesak, terutama di bandar besar seperti Kuala Lumpur.

“Elaun perumahan diterima anggota sekitar RM300 sebulan, di mana hendak cari rumah sewa pada harga begitu di Kuala Lumpur, sewa bilik bolehlah.

“Maka kita kemukakan cadangan kepada KDN bagi mencari jalan penyelesaian (menyewa) dan kita harap ia dapat dipertimbangkan dan diluluskan dalam masa terdekat,” katanya.

Sementara itu katanya, projek perumahan PDRM di Maran yang terbengkalai sejak 16 tahun lalu kini disiapkan dan dijangka boleh diduduki awal tahun depan.

BERITA BERKAIT
POPULAR