Moratorium: Bank tak caj faedah, penalti lewat

Bank tidak akan mengenakan faedah terkompaun dan caj penalti lewat bayaran bagi moratorium enam bulan di bawah Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH) yang diumumkan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin semalam.

Tidak seperti yang digembar-gemburkan pembangkang dan sekutu mereka, kerajaan Perikatan Nasional (PN) telah memperoleh persetujuan daripada pihak bank untuk tidak berbuat demikian dalam pertemuan baru-baru ini.

Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz menegaskan bank bersetuju untuk tidak mengenakan faedah terkompaun dan caj penalti lewat bayaran pinjaman selama enam bulan.
Sehubungan itu, beliau menggesa peminjam membuat aduan sekiranya pihak bank bertindak menaikkan faedah terkompaun serta caj penalti ke atas moratorium itu.

Semalam, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan kemudahan moratorium automatik enam bulan yang diberikan kepada semua peminjam individu bagi semua peringkat pendapatan.

Tengku Zafrul bagaimanapun menggesa peminjam yang berhasrat menghubungi bank masing-masing berhubung kaedah bayaran balik berkaitan.

“Setiap bank mempunyai skim berbeza dan anda (peminjam) perlu membincangkan perkara ini dengan bank masing-masing,” katanya.

Beliau juga menyifatkan moratorium di bawah PEMULIH itu dapat membantu kalangan peminjam individu dan perusahaan kecil dan sederhana (PKS) menguruskan aliran mudah tunai ketika tempoh mencabar pada masa ini.

“Kita telah nasihatkan bank-bank untuk terus memberi kelulusan automatik kepada mereka yang terkesan, termasuk daripada kalangan kategori B40, M40 dan T20,” katanya.

Selain itu, Tengku Zafrul juga optimis bahawa sistem kewangan domestik mampu menangani impak susulan langkah penangguhan bayaran balik pinjaman tersebut.

“Berdasarkan perbincangan saya dengan (wakil) bank-bank, mereka juga turut terkesan… namun saya menganggapnya (moratorium) adalah langkah yang diperlukan bagi menyokong keperluan rakyat,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR