Mohon dos penggalak dengan MySejahtera jika mahu menunaikan umrah

Permohonan suntikan dos penggalak (booster dose) boleh dibuat orang ramai yang mahu menunaikan ibadah umrah menerusi aplikasi MySejahtera.

Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar berkata permohonan akan dibuat pada bulan ini dan jemaah umrah juga boleh memohon kepada Kementerian Kesihatan jika vaksin yang diterima sebelum ini bukan jenis yang disyaratkan oleh Arab Saudi.

“Untuk yang nak pergi umrah dan ada syarat daripada negara negara luar untuk hanya menerima sejenis vaksin dan bukan vaksin yang telah mereka menerima, bakal jemaah boleh mohon pada Kementerian Kesihatan.

“Kita akan buat permohonan itu dalam MySejahtera dan mungkin dalam bulan ini kita akan buka kemudahan booster untuk mereka yang terpaksa ambil disebabkan syarat untuk negara lain,” katanya dipetik dalam satu laporan.

Terdahulu, Khairy menghadiri dan merasmikan 11th National Acute Myocardial Infarcation Course (NAMIC) 2021 hari ini.

Bagaimanapun, Khairy berkata berharap Arab Saudi dapat mengikuti langah seperti United Kingdom (UK) yang membenarkan rakyat Malaysia yang diberikan Pfizer and AstraZeneca masuk tanpa kuarantin malah turut mempertimbangkan permintaan untuk vaksin jenis lain-lain.

“Tapi pada masa yang sama saya mengambil contoh United Kingdom (UK), mereka membenarkan rakyat Malaysia yang diberikan Pfizer and AstraZeneca masuk tanpa kuarantin malah turut mempertimbangkan permintaan kita untuk vaksin lain.

“Harapnya mereka akan bersetuju dan sama juga dengan Arab Saudi,” katanya lagi.

Tambah Khairy, banyak negara Islam menggunakan Sinovac seperti Indonesia, Pakistan dan Turki dan oleh itu, penting untuk kerajaan Arab Saudi memahami perkara itu.

BERITA BERKAIT
POPULAR