MMA gesa siasat syarikat swasta jual vaksin tanpa kebenaran

Majlis Perubatan Malaysia digesa menyiasat berhubung dakwaan vaksin Covid-19 yang dijual syarikat swasta bukan penjagaan kesihatan kepada kumpulan persendirian tanpa kebenaran.

Gesaan Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) itu dibuat memandangkan tindakan tersebut jika terbukti wujud, ia menyalahi peraturan kerana hanya kerajaan sahaja diiktiraf sebagai adalah pengimport dan pengedar rasmi vaksin.

“MMA diberitahu bahawa vaksin dijual oleh sebuah syarikat swasta bukan penjagaan kesihatan kepada kumpulan persendirian pada harga sekitar RM400 (dua dos) seorang dengan fasiliti penjagaan kesihatan swasta terlibat menjalankan vaksinasi.

“MMA mengambil serius perkara ini kerana pada masa ini kerajaan adalah pengimport dan pengedar rasmi vaksin yang diluluskan oleh Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA),” katanya Presiden MMA Prof Datuk Dr Subramaniam Muniandy dalam kenyataan hari ini.

Dr Subramaniam berkata semua vaksin yang ada di negara ini adalah percuma kepada orang awam dan disediakan secara eksklusif menerusi Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK).

Pada Februari lepas, Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata kerajaan tidak berhasrat untuk mengkomersialkan vaksin COVID-19 di negara ini dengan membenarkan syarikat swasta menjualnya.

Beliau berkata tiada syarikat yang dilesenkan untuk menjual vaksin dan Kementerian Kesihatan (KKM) yang akan membekal vaksin ke seluruh hospital termasuk hospital swasta, yang akan diberi secara percuma kepada orang ramai.

BERITA BERKAIT
POPULAR