Misi HM4P kunjungi empat kem pelarian Palestin salur bantuan

June 22, 2021 · Isu semasa

Oleh Hiekal Rosli
Jurugambar Agenda Daily yang turut serta dalam HM4P

Misi Humanitarian Mission 4 Palestin (HM4P) anjuran Biro Kebajikan UMNO Malaysia (BKUM) mengunjungi empat kem pelarian di Jordan bagi menyampaikan bantuan makanan dan keperluan asas kepada lebih 1,000 keluarga Palestin semalam.

Pengerusi BKUM yang mengetuai HM4P, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim menyampaikan bantuan itu di kem pelarian Al-Baqa’a; al-Rusaifah; Hitthin; dan Wahadad yang terletak di sekitar ibu negara Jordan itu.

Sumbangan bekalan makanan dan keperluan harian itu mencukupi untuk tempoh sebulan bagi sesebuah keluarga pelarian itu. Ia diagihkan dengan kerjasama Lajnah Zakat Jordan di Al-Baqa’a yang diwakili Hashim Muhammad Al-Titi.

Hadir sama Timbalan Pengerusi BKUM merangkap Pengerusi Yayasan Khayr Ummah Antarabangsa, Datuk Dr Fathul Bari Mat Jahya.

Kem Pelarian Palestin Al-Baqa’a antara paling padat di Amman dengan populasi lebih 200,000 penghuni yang majoritinya melarikan diri dari wilayah konflik itu pada 1948 selepas pembentukan negara haram Israel.

Abdul Azeez yang juga Ahli Parlimen Baling berharap sumbangan itu akan meringankan beban pelarian Palestin, termasuk ibu tunggal dan warga emas, ketika mereka turut berdepan kesulitan akibat pandemik Covid-19.

“Kita agihkan 1,000 pek makanan dan barangan keperluan ini di empat kem pelarian sasaran. Oleh kerana mematuhi SOP Covid-19, maka proses agihan hanya dilakukan di Kem Al-Baqa’a dan bantuan selebihnya akan disalurkan Lajnah Zakat Jordan,” katanya.

Pelarian Palestin yang juga ibu tunggal, Nazwa al-Anali dari Khalel, 50, berterima kasih kepada rakyat Malaysia di atas sumbangan itu yang sedikit sebanyak membantu meringankan beban pelarian Palestin di Jordan.

“Semoga bantuan ini bermanfaat untuk semua kerana keadaan sekarang tidak bagus. Insha-Allah,” katanya dilahirkan di Kem Al-Baqa’a pada 1971 selepas ibu bapanya diusir dari tanah Palestin pada 1948 oleh rejim Zionis Israel.

Statistik Agensi Bantuan dan Pekerjaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNRWA) menyatakan terdapat lebih dua juta pelarian Palestin berdaftar dengan badan dunia itu dan menerima bantuan langsung untuk kelangsungan hidup.

Abdul Azeez yang mengetuai anggota HM4P yang turut disertai jurugambar Agenda Daily, Hiekal Rosli, tiba di Jordan sejak Sabtu lalu sebelum bertolak ke Kaherah hari ini untuk bergabung dengan anggota misi HM4P di Mesir.

Mereka dijangka memasuki Semenanjung Gaza minggu ini, tertakluk kepada kelulusan pihak berkuasa Mesir.

Media melaporkan Mesir akan memudahkan laluan ke Semenanjung Gaza menerusi pintu sempadan di Rafah, kepada pertubuhan bukan kerajaan Malaysia, selepas perbincangan antara Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dengan Presiden Mesir Abdel Fatah al-Sisi selain usaha yang digerakkan Menteri Luar, Datuk Seri Hishammuddin Hussein dengan rakat sejawatnya di Kaherah.

Misi HM4P selama dua minggu bermula 19 Jun lalu bertujuan menyatakan solidariti rakyat Malaysia kepada warga Palestin selain menyalurkan bantuan kemanusiaan dalam bentuk kewangan, bekalan makanan dan ubat-ubatan kepada Masjid Al-Aqsa di Baitulmaqdis, Tebing Barat dan warga Palestin terjejas di Semenanjung Gaza yang diserang tentera Israel bulan lalu.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Hormati pengantin baharu, calon BN bakal beri laluan kepada PH di Padang Serai
2 jam lalu· Politik
MB Pahang pun sudah jadi macam Zahid, kuat menipu sekarang: Saifuddin
7 jam lalu· Politik
Masih mahu kekalkan Zahid sebagai Presiden, UMNO akan berdepan penolakan total
8 jam lalu· Politik
Laporan tangguh Kabinet buat Anwar rimas, janji selesai sehari dua lagi
17 jam lalu· Politik
Popular
Lantikan Zahid sebagai TPM bukti kerajaan baharu bersih
December 2, 2022
Pelajar Kafa duduki ujian dalam banjir
December 2, 2022
Hilang duit dalam akaun: Salah bank atau pengguna?
September 2, 2022
Banjir kilat berulang di Baling, 50 rumah terjejas
December 2, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Lantikan Zahid sebagai TPM bukti kerajaan baharu bersih
2 jam lalu · Isu semasa
Pelajar Kafa duduki ujian dalam banjir
3 jam lalu · Isu semasa
2,375 kes baharu, 11 kematian
9 jam lalu · Isu semasa
MetMalaysia keluar amaran hujan berterusan di Kelantan, Terengganu hingga Sabtu
17 jam lalu · Isu semasa
Banjir kilat berulang di Baling, 50 rumah terjejas
17 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ucapan Khairil Nizam di ceramah PRK Tioman
17 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Ustaz Kamal di ceramah PRK Tioman
17 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok