
Infografik yang dikongsi METMalaysia di laman Facebook mereka, hari ini.
Jabatan Meteorologi (MetMalaysia) mengeluarkan amaran ribut petir, hujan lebat dan angin kencang di lapan negeri hingga jam 6 petang ini.
MetMalaysia melaporkan beberapa negeri dijangka dilanda cuaca buruk iaitu Perak, Kelantan, Terengganu, Pahang, Selangor, Negeri Sembilan, Johor dan Kuala Lumpur.
Kawasan terlibat dijangka dilanda ribut petir, hujan lebat dan angin kencang di Perak membabitkan daerah Hulu Perak manakala di Kelantan ialah Jeli, Tanah Merah, Machang, Kuala Krai dan Gua Musang.
Manakala bagi Terengganu melibatkan kawasan Dungun dan Kemaman sementara Pahang melibatkan Cameron Higlands, Bentong, Bera serta Rompin.
Di Selangor dijangka membabitkan daerah Sabak Bernam, Kuala Selangor, Gombak, Petaling dan Hulu Langat.
Sementara di Negeri Sembilan pula membabitkan Jelebu, Kuala Pilah, Rembau, Jempol dan Tampin.
Di Johor antara daerah yang dijangka terjejas termasuk Segamat, Muar, Batu Pahat, Kluang, Mersing, Kulai, Kota Tinggi dan Johor Bahru.