Mesyuarat Khas Raja-Raja Melayu hari ini jadi tumpuan

Istana Negara sekali lagi menjadi tumpuan apabila sembilan Raja-Raja Melayu akan bersidang bermula pukul 2.30 petang ini selepas Yang di-Pertuan Agong, Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah selesai bertemu semua pemimpin politik baru-baru ini.

Dijangka, mesyuarat hari ini akan membincangkan isu berkaitan pandemik Covid-19, sosial, ekonomi serta semak dan imbang dalam pentadbiran kerajaan.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara Datuk Indera Ahmad Fadil Shamsuddin semalam berkata pakar agensi kerajaan juga memberi sembah taklimat mengenai kesihatan, keselamatan, politik dan ekonomi.

Seri Paduka turut menerima menghadap Pengerusi Jawatankuasa Khas Bebas Darurat Tun Arifin Zakaria dan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.

Kenderaan diraja dilihat sudah memasuki istana sejak tengah hari ini.

Mesyuarat kali ini adalah kali kedua diadakan sejak sejak Al-Sultan Abdullah menaiki takhta pada 31 Jan 2019.

Mesyuarat pertama berlangsung pada 25 Okt tahun lepas.

Susulan pertemuan Agong dan pemimpin politik sejak Jumaat lepas, beberapa pandangan dan cadangan dilontar pemimpin politik, antaranya cadangan penubuhan badan ala Majlis Gerakan Negara (MAGERAN) dan juga gesaan supaya sidang Parlimen dibuka semula serta Darurat ditamatkan.

Pada 12 Jan lepas, Al-Sultan Abdullah mengisytiharkan agar Proklamasi Darurat dilaksanakan di seluruh negara hingga 1 Ogos atau tarikh lebih awal sebagai langkah proaktif untuk membendung pandemik Covid-19.

BERITA BERKAIT
POPULAR