Menyelesaikan skandal LCS, isu domestik lebih utama daripada PRU: PM

August 21, 2022 · Isu semasa

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengakui beliau berada dalam dilema sama ada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) perlu diadakan tahun ini atau pada 2023, selain untuk memastikan kemenangan partinya UMNO dan Barisan Nasional (BN).

Perdana menteri menegaskan bahawa menyelesaikan isu domestik seperti skandal kapal tempur pesisir pantai (LCS) Kementerian Pertahanan – yang membabitkan ahli parti UMNO – dan pelaksanaan gaji minimum, menjadi keutamaan berbanding Pilihan Raya Umum (PRU), sekali gus menunjukkan tarikh PRU-15 mungkin ditolak lebih jauh berbanding desakan pemimpin tertinggi parti itu.

“Banyak yang perlu diselesaikan… isu yang saya sebutkan tadi dari segi ekonomi, pendapatan, pekerjaan, malah antara Januari hingga sekarang, kita sudah sediakan 400,000 pekerjaan untuk rakyat.

“Tetapi dari segi gaji, RM1,500, adakah ia sesuai atau perlu ditambah lagi kerana sebahagian mengatakan ia tidak mencukupi. Begitu banyak isu yang belum selesai.

“Isu LCS ini, kita tidak tahu apakah kesannya. Kita tidak tahu apa yang akan berlaku dua bulan dari sekarang, dan itu hanya isu terkini. Perkara-perkara ini boleh menyebabkan PRU kita akan berlaku kemudian, menyelesaikan isu-isu ini dahulu,” katanya memetik laporan MalayMail.

Beliau berkata demikian kepada media dalam satu wawancara baru-baru ini bertemakan “Inspirasi Setahun Keluarga Malaysia” di Seri Perdana, sempena setahun beliau menjadi PM hari ini (21 Ogos 2022).

Sebaliknya, Ismail Sabri berkata beliau juga sedang mempertimbangkan amaran Tabung Mata Wang Antarabangsa (IMF) bahawa pertumbuhan ekonomi tidak akan hebat pada 2023, dan oleh itu adalah tidak bijak untuk mengadakan pilihan raya ketika kemelesetan ekonomi.

“Satu lagi perkara yang perlu kita pertimbangkan ialah ketidaktentuan ekonomi tahun depan. Pak Jokowi (Presiden Indonesia) memberitahu saya, PM Lee (Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong) juga memberitahu saya… tahun depan tidak akan menjadi tahun yang baik dari segi ekonomi,” katanya.

“IMF juga mengatakan pertumbuhan akan turun dan oleh itu jika kita menunggu, dan ekonomi menjadi lebih teruk, maka ia bukan masa yang sesuai untuk pilihan raya. Ia mungkin perlu berlaku tidak lama lagi,” katanya.

Menghadapi tekanan daripada ahli partinya sendiri untuk mengadakan PRU mengejut di sebalik kemenangan dalam pilihan raya negeri (PRN) Johor, Sarawak dan Melaka, Ismail Sabri berkata hanya perdana menteri mempunyai prerogatif untuk menasihatkan Yang di-Pertuan Agong untuk membubarkan Parlimen dan mengadakan pilihan raya.

Bagaimanapun, keputusan itu akan diserahkan kepada Agong, katanya.

“Jadi, mereka telah memberikan pandangan mereka. Tetapi ‘top five’ sentiasa membincangkan isu bersama-sama, secara tertutup.

“Hanya kami berlima. Jadi masing-masing telah memberi pandangan… tetapi yang paling penting ialah mereka semua faham bahawa hanya perdana menteri yang boleh meminta pembubaran daripada Agong.

“Tetapi itu adalah had kuasa perdana menteri, hanya untuk meminta pembubaran. Agong mempunyai kuasa untuk bersetuju atau tidak. Keputusan di tangan Agong,” katanya.

‘Top five’ merujuk kepada lima pemimpin tertinggi parti iaitu Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi; timbalannya Datuk Seri Mohamad Hasan; dan tiga Naib Presiden iaitu Ismail Sabri; Datuk Seri Mahdzir Khalid; serta Datuk Seri Mohamed Khalid Nordin.

Beliau juga menepis dakwaan bahawa kemenangan BN pada PRN adalah petanda jelas bahawa gabungan itu akan menang besar pada PRU-15, sambil menyatakan PRU dan PRN adalah perkara yang sama sekali berbeza.

“Di Johor, kami menang mungkin atas sebab tertentu. Pada masa itu tidak ramai yang keluar mengundi. Tetapi jika kita mengadakan PRU-15, orang akan keluar mengundi.

“Bagi sesetengah orang, mungkin di peringkat negeri, tidak salah untuk menganggap bahawa kita akan menang. Tetapi pada peringkat Persekutuan, ia sama sekali berbeza.

Malam tadi, Ismail Sabri dalam ucapan di televisyen berkata beliau hanya akan memanggil pilihan raya apabila negara sudah “bersedia”, dan tidak perlu tergesa-gesa kerana rakyat Malaysia harus diberi ruang untuk mengundi siapa yang mereka fikir patut menjadi kerajaan.

Ini susulan kenyataan Zahid yang mengulangi gesaannya supaya PRU-15 diadakan secepat mungkin, dengan mengatakan BN dan UMNO berisiko tewas jika ia diadakan kemudian.

Zahid mendakwa bahawa sekarang adalah masa utama sesuai mengadakan pilihan raya dan BN berada pada tahap yang paling kuat, dan sebarang kelewatan memberi lebih banyak masa kepada pembangkang untuk mengumpul peluru bagi menyerang kerajaan.

Berita berkaitan
Ahli UMNO di Pelangai keluar parti sertai PAS, dakwa disisih
11 jam lalu· Politik
Hang tu PM untuk rakyat Malaysia bukan PKR, Afnan gesa Anwar berhenti berdendam
11 jam lalu· Politik
UMNO sekat pertandingan jawatan Presiden, pecat calon mahu cabar Zahid: Afnan
18 jam lalu· Politik
UMNO tanding PRK Kemaman jika diadakan, kata Zahid yakin rakyat sokong
18 jam lalu· Politik
Popular
Kes bunuh: Lelaki tikam isteri sehingga mati serah diri kepada polis
September 30, 2023
Stadium Shah Alam diroboh selewat-lewatnya pada November: Amirudin
September 30, 2023
Mat Sabu cadang premis kerajaan guna beras import bersubsidi
September 29, 2023
Banjir: Mangsa di Kedah dan Perlis meningkat tapi kerajaan pusat seakan tak endah
September 29, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Kes bunuh: Lelaki tikam isteri sehingga mati serah diri kepada polis
18 jam lalu · Isu semasa
Stadium Shah Alam diroboh selewat-lewatnya pada November: Amirudin
18 jam lalu · Isu semasa
Tiga PPS di Kedah ditutup, mangsa banjir menurun
September 29, 2023 · Isu semasa
Larikan seorang penganggur, enam ditahan termasuk pegawai dan anggota polis
September 29, 2023 · Isu semasa
Pengenalan caj bayaran QR tak bebankan golongan berpendapatan rendah: PMX
September 29, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak wajar polis pantau PN setiap jam, ganggu kempen calon
21 jam lalu
[VIDEO] Dakwaan Menteri jejas pelancongan, boleh ke Langkawi pakai seluar pendek
September 27, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok