Menyelesaikan skandal LCS, isu domestik lebih utama daripada PRU: PM

August 21, 2022 · Isu semasa

Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengakui beliau berada dalam dilema sama ada Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) perlu diadakan tahun ini atau pada 2023, selain untuk memastikan kemenangan partinya UMNO dan Barisan Nasional (BN).

Perdana menteri menegaskan bahawa menyelesaikan isu domestik seperti skandal kapal tempur pesisir pantai (LCS) Kementerian Pertahanan – yang membabitkan ahli parti UMNO – dan pelaksanaan gaji minimum, menjadi keutamaan berbanding Pilihan Raya Umum (PRU), sekali gus menunjukkan tarikh PRU-15 mungkin ditolak lebih jauh berbanding desakan pemimpin tertinggi parti itu.

“Banyak yang perlu diselesaikan… isu yang saya sebutkan tadi dari segi ekonomi, pendapatan, pekerjaan, malah antara Januari hingga sekarang, kita sudah sediakan 400,000 pekerjaan untuk rakyat.

“Tetapi dari segi gaji, RM1,500, adakah ia sesuai atau perlu ditambah lagi kerana sebahagian mengatakan ia tidak mencukupi. Begitu banyak isu yang belum selesai.

“Isu LCS ini, kita tidak tahu apakah kesannya. Kita tidak tahu apa yang akan berlaku dua bulan dari sekarang, dan itu hanya isu terkini. Perkara-perkara ini boleh menyebabkan PRU kita akan berlaku kemudian, menyelesaikan isu-isu ini dahulu,” katanya memetik laporan MalayMail.

Beliau berkata demikian kepada media dalam satu wawancara baru-baru ini bertemakan “Inspirasi Setahun Keluarga Malaysia” di Seri Perdana, sempena setahun beliau menjadi PM hari ini (21 Ogos 2022).

Sebaliknya, Ismail Sabri berkata beliau juga sedang mempertimbangkan amaran Tabung Mata Wang Antarabangsa (IMF) bahawa pertumbuhan ekonomi tidak akan hebat pada 2023, dan oleh itu adalah tidak bijak untuk mengadakan pilihan raya ketika kemelesetan ekonomi.

“Satu lagi perkara yang perlu kita pertimbangkan ialah ketidaktentuan ekonomi tahun depan. Pak Jokowi (Presiden Indonesia) memberitahu saya, PM Lee (Perdana Menteri Singapura Lee Hsien Loong) juga memberitahu saya… tahun depan tidak akan menjadi tahun yang baik dari segi ekonomi,” katanya.

“IMF juga mengatakan pertumbuhan akan turun dan oleh itu jika kita menunggu, dan ekonomi menjadi lebih teruk, maka ia bukan masa yang sesuai untuk pilihan raya. Ia mungkin perlu berlaku tidak lama lagi,” katanya.

Menghadapi tekanan daripada ahli partinya sendiri untuk mengadakan PRU mengejut di sebalik kemenangan dalam pilihan raya negeri (PRN) Johor, Sarawak dan Melaka, Ismail Sabri berkata hanya perdana menteri mempunyai prerogatif untuk menasihatkan Yang di-Pertuan Agong untuk membubarkan Parlimen dan mengadakan pilihan raya.

Bagaimanapun, keputusan itu akan diserahkan kepada Agong, katanya.

“Jadi, mereka telah memberikan pandangan mereka. Tetapi ‘top five’ sentiasa membincangkan isu bersama-sama, secara tertutup.

“Hanya kami berlima. Jadi masing-masing telah memberi pandangan… tetapi yang paling penting ialah mereka semua faham bahawa hanya perdana menteri yang boleh meminta pembubaran daripada Agong.

“Tetapi itu adalah had kuasa perdana menteri, hanya untuk meminta pembubaran. Agong mempunyai kuasa untuk bersetuju atau tidak. Keputusan di tangan Agong,” katanya.

‘Top five’ merujuk kepada lima pemimpin tertinggi parti iaitu Presiden UMNO Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi; timbalannya Datuk Seri Mohamad Hasan; dan tiga Naib Presiden iaitu Ismail Sabri; Datuk Seri Mahdzir Khalid; serta Datuk Seri Mohamed Khalid Nordin.

Beliau juga menepis dakwaan bahawa kemenangan BN pada PRN adalah petanda jelas bahawa gabungan itu akan menang besar pada PRU-15, sambil menyatakan PRU dan PRN adalah perkara yang sama sekali berbeza.

“Di Johor, kami menang mungkin atas sebab tertentu. Pada masa itu tidak ramai yang keluar mengundi. Tetapi jika kita mengadakan PRU-15, orang akan keluar mengundi.

“Bagi sesetengah orang, mungkin di peringkat negeri, tidak salah untuk menganggap bahawa kita akan menang. Tetapi pada peringkat Persekutuan, ia sama sekali berbeza.

Malam tadi, Ismail Sabri dalam ucapan di televisyen berkata beliau hanya akan memanggil pilihan raya apabila negara sudah “bersedia”, dan tidak perlu tergesa-gesa kerana rakyat Malaysia harus diberi ruang untuk mengundi siapa yang mereka fikir patut menjadi kerajaan.

Ini susulan kenyataan Zahid yang mengulangi gesaannya supaya PRU-15 diadakan secepat mungkin, dengan mengatakan BN dan UMNO berisiko tewas jika ia diadakan kemudian.

Zahid mendakwa bahawa sekarang adalah masa utama sesuai mengadakan pilihan raya dan BN berada pada tahap yang paling kuat, dan sebarang kelewatan memberi lebih banyak masa kepada pembangkang untuk mengumpul peluru bagi menyerang kerajaan.

Berita berkaitan
Ada usaha cuba pecah belah gabungan parti dalam PN, kata Muhyiddin
8 jam lalu· Politik
Nak bubar Jumaat ini, Azmin bidas UMNO tak ada hati perut
10 jam lalu· Politik
Andai bubar esok pun kita sudah bersedia, kata Hishammuddin
13 jam lalu· Politik
Dua tiga hari lagi PAS tentukan sama pilih BN atau PN, kata AJK Pusat
18 jam lalu· Politik
Popular
Anak Najib terlepas kes tak bayar cukai RM10.3 juta, LHDN tarik balik rayuan
October 5, 2022
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
October 5, 2022
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Krisis ekonomi global 2023?
October 1, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Mat Kilau, Paskal ditayang di Gaza
10 jam lalu · Isu semasa
PH terbit bajet bayangan 2023
11 jam lalu · Isu semasa
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
14 jam lalu · Isu semasa
Najib mohon semakan kehakiman setelah dilarang hadir Parlimen
14 jam lalu · Isu semasa
249,646 murid dapat manfaat bekalan lokar di 626 sekolah: Radzi
14 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Pemasangan lokar di 626 sekolah selesai Oktober
11 jam lalu
[VIDEO] Pandangan orang awam terhadap PRU15 diadakan tahun ini
October 4, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok