MeMalaysia keluar amaran hujan berterusan tahap bahaya hingga Rabu

January 24, 2023 · Isu semasa

Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) petang ini (24 Januari 2023) mengeluarkan amaran hujan lebat berterusan tahap bahaya di beberapa daerah di Johor, Pahang, Melaka, Negeri Sembilan, Sarawak dan Sabah hingga Rabu ini.

MetMalaysia dalam kenyataannya memaklumkan daerah yang terbabit di Johor ialah Segamat, Kluang, Mersing, Kulai, Kota Tinggi dan Johor Bahru manakala di Sabah, daerah yang terbabit ialah Sandakan (Telupid, Kinabatangan, Beluran dan Sandakan) dan Kudat (Pitas dan Kudat).

Agensi itu turut menjangkakan hujan lebat berterusan tahap buruk hingga Rabu di Pahang (Pekan dan Rompin); Johor (Tangkak, Muar, Batu Pahat dan Pontian); Kuching, Serian, Samarahan, Betong, Sarikei (Sarikei dan Meradong), Mukah dan Bintulu (Bintulu) di Sarawak serta Pedalaman Sabah (Tambunan), Pantai Barat, Tawau (Lahad Datu) dan Kudat (Kota Marudu).

Sementara itu, amaran hujan berterusan tahap waspada hingga Rabu juga turut dikeluarkan membabitkan Pahang (Maran, Kuantan dan Bera); Negeri Sembilan (Kuala Pilah, Rembau, Jempol dan Tampin); dan Melaka.

Di Sarawak ia melibatkan; Sri Aman, Sarikei (Pakan dan Julau), Sibu, Bintulu (Tatau dan Sebauh) dan Miri (Subis, Beluru, Miri dan Marudi), manakala di Sabah, melibatkan kawasan Sandakan (Tongod).

Pada masa sama, MetMalaysia juga mengeluarkan amaran angin kencang dan laut bergelora kategori kedua dengan kelajuan antara 50 hingga 60 kilometer sejam (kmsj), manakala ombak setinggi 4.5 meter di perairan Johor Timur, Pahang, Terengganu dan Kelantan sehingga Ahad (29 Januari).

Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada semua aktiviti perkapalan dan pantai termasuk menangkap ikan dan perkhidmatan feri.

Amaran angin kencang dan laut bergelora kategori tiga (60kmsj) dan ombak (4.5 meter) dijangka di kawasan perairan Condore, utara Bunguran, barat laut Reef North sehingga Ahad. Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini berbahaya kepada semua aktiviti pantai dan perkapalan termasuk pekerja di pelantar minyak.

MetMalaysia juga mengeluarkan amaran angin kencang dan laut bergelora kategori dua (50-60kmsj) dengan ombak 4.5 meter dijangka di perairan selatam Samui, Tioman, selatan Bunguran, barat daya Reef North, dan utara Reef South sehingga Ahad.

Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada semua aktiviti perkapalan dan pantai termasuk menangkap ikan dan perkhidmatan feri.

Selaim itu, amaran angin kencang dan laut bergelora kategori pertama (40-50kmsj) dengan ombak setinggi 3.5 meter dijangka di kawasan perairan timur Reef North, selatan Reef South, Layang-Layang, Labuan, Palawan sehingga Ahad, 29 Januari 2023.

Keadaan angin kencang dan laut bergelora ini adalah berbahaya kepada bot-bot kecil, rekreasi laut dan sukan laut.

Berita berkaitan
Hujan berterusan di Pantai Timur, Johor sampai Isnin
January 28, 2023· Isu semasa
Anwar beri lampu hijau kepada PH negeri bincang kerusi dengan UMNO-BN
January 24, 2023· Politik
Hujan berterusan diramal di Johor dan negeri pantai timur
January 19, 2023· Isu semasa
Masa depan UMNO bergantung kepada keputusan PRN selepas Zahid kekal jadi Presiden
January 18, 2023· Politik
Popular
PM lantik anak jadi penasihat kanan
January 29, 2023
Penceramah program Assalamualaikum dakwa digugurkan akibat tekanan pihak atasan
January 29, 2023
Gopal Sri Ram meninggal dunia pada usia 79 tahun
January 29, 2023
Anwar sahkan lantikan anak, tapi tak ada elaun
January 29, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Kes berprofil tinggi dikendalikan Sri Ram yang terkenal
5 jam lalu · Isu semasa
Anwar sahkan lantikan anak, tapi tak ada elaun
5 jam lalu · Isu semasa
PM lantik anak jadi penasihat kanan
10 jam lalu · Isu semasa
Hujan lebat tahap bahaya dijangka landa Pahang, Johor dan Sabah hingga Isnin
11 jam lalu · Isu semasa
Penceramah program Assalamualaikum dakwa digugurkan akibat tekanan pihak atasan
14 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ramai dah mula sedar, UMNO tak peduli orang Melayu
13 jam lalu
[VIDEO] Terserah kepada KJ sertai Bersatu
15 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok