Media baharu ibarat iblis sebar maklumat tak tepat

Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang menyifatkan pengendali media baharu yang menyebarkan maklumat tidak bertanggungjawab dan merosakkan masyarakat sebagai iblis.

Ahli Parlimen Marang itu berkata, pada zaman media baharu ini, manusia sanggup bertukar menjadi rakus demi ‘matlamat menghalalkan cara’ meskipun laporan mereka penuh dengan fitnah.

Memetik ayat 120 hingga 122 surah Taha, beliau berkata, manusia diberikan petunjuk dalam kehidupan bermasyarakat yang penuh dengan maklumat dan berita yang boleh mempengaruhi kehidupan serta peranan mereka kepada baik dan buruk.

“Selain itu, dalam aspek menerima atau menyebarkan apa-apa maklumat hendaklah berhati-hati, kerana ada berita daripada orang fasiq atau orang jahil yang boleh menyesatkan dan merosakkan manusia.

“Pada zaman media baru terkini, manusia yang rakus menjadi makhluk perosak dan sanggup berbelanja besar dengan mengambil tugas Iblis tersebut,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Abdul Hadi berkata, pada masa sama wujud golongan yang bermatlamat mencari kesenangan dengan mendapat upah yang lumayan semata-mata untuk mengisi perut dan mendapatkan segala kemewahan daripada rezeki yang haram untuk diri dan keluarganya.

“Mereka mengambil peluang daripada dunia yang langitnya terbuka tanpa sempadan, bagi melancarkan peperangan baharu ‘Cyber War’ terhadap negara dan umat yang besar.

“Dengan menggunakan jumlah anggota tentera upahan yang diletakkan di seluruh dunia dengan bayaran yang lumayan, sama ada dalam negara dan juga luar negara dengan bebas,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR