Mat Sabu, Dr Dzulkefly perlu diberikan Ivermectin bukan rakyat

July 28, 2021 · Isu semasa

Dua bekas menteri, Mohamad Sabu dan Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad wajar menawarkan diri mereka untuk diberikan ubat anti parasit, Ivermectin sebelum diberikan kepara rakyat bagi merawat Covid-19.

Isu Ivermectin dibangkitkan bekas Menteri Pertahanan (AMANAH-Kota Raja) yang disegani yang meminta Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) meluluskan penggunaannya bagi merawat pesakit Covid-19 tanpa sebarang membuat kaji selidik berhubung keberkesanan ubat tersebut.

Lebih malang lagi, cadangan tersebut pula mendapat sokongan bekas Menteri Kesihatan yang seakan bersetuju dengan cadangan tersebut walhal beliau sebagai seorang pengamal perubatan sepatutnya sedar ubat tersebut digunakan kepada haiwan.

Cadangan kurang matang dan tanpa kajian mendalam tersebut dibuat blok pembangkang menimbulkan kemarahan ramai pengamal perubatan dan banyak doktor pakar yang sudah membantah langkah pemberian Ivermectin tersebut untuk merawat pesakit Covid-19.

Tidak dapat dibayangkan sekiranya blok pembangkang ini masih memerintah negara, sudah pastinya yang akan menjadi tikus makmal adalah rakyat yang berisiko tinggi akan terjejas kesihatan mereka yang sudah pun dijangkiti Covid-19.

Pemimpin AMANAH semalam memberikan cadangan tanpa hujah mahu pun kajian saintifik perubatan, mereka menggunakan hujah perubatan yang tidak diketahui dari planet mana.

Sikap tergesa-gesa blok pembangkang yang mahu menggunakan Ivermectin mencerminkan betapa rendah tahap pemikiran mereka, mengambil jalan mudah tanpa menghiraukan nyawa rakyat yang wajar diutamakan.

Jadi, tidak pelik sekiranya Dr Dzulkefly yang dikenali sebagai vokalis suka menjerit dalam Dewan Rakyat juga gagal dalam menguruskan krisis Covid-19 di negeri Selangor sehingga dianggap sebagai pusat penularan utama virus membunuh itu di Malaysia.

Pasukan khas yang dikepalai Dr Dzulkefly dengan peruntukan dari kerajaan negeri juga tidak mendatangkan sebarang manfaat atau membantu dalam menurunkan jangkitan Covid-19 di Selangor, sebaliknya setiap hari mencatatkan jumlah tertinggi kadar jangkitan berbanding negeri-negeri lain.

Yang dibanggakan oleh pasukan khas tersebut adalah kejayaan menjalankan ujian calitan Covid-19 yang banyak, tidak ada satu langkah proaktif atau strategi khusus diperkenalkan untuk menangani penularan Covid-19 dalam negeri yang dianggap sebagai paling maju jika dibandingkan dengan negeri lain.

Sebuah negeri yang maju tetapi jumlah jangkitan setiap hari naik, kononnya pakar-pakar dalam pasukan khas tersebut mempunyai idea dan pemikiran luar kotak untuk menyelesaikan krisis dihadapi, namun sebenarnya mereka gagal sama sekali.

Seorang doktor pakar di Pusat Pakar Perubatan Antarabangsa Hospital Beacon, Dr Raymond Tan Suan Kuo memberitahu kaedah menggunakan Ivermectin belum terbukti keberkesanannya, malah akan menolaknya walaupun diberi percuma.

Senarai Ahli Parlimen pembangkang yang mendesak Ivermectin digunakan adalah: Mohamad Sabu (Kota Raja), Khalid Samad (Shah Alam), R Sivarasa (Sungai Buloh), Johari Abdul Ghani (Sungai Petani), Sim Tze Tzin (Bayan Baru), William Leong (Selayang), dan P Prabakaran (Batu).

Sebagai seorang pemimpin pembangkang yang bertanggungjawab, lebih baik cadangan penggunaan Ivermectin ini perlu diuji terlebih dahulu ke atas Mat Sabu dan Dr Dzulkefly, ia sebagaimana yang dilakukan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin yang menjadi penerima vaksin pertama di Malaysia.

Oleh sedemikian, tidak salah juga untuk Mat Sabu dan Dr Dzulkefly juga perlu menawarkan diri mereka sebagai penerima pertama ubat kepada haiwan tersebut.

Beranikah Mat Sabu dan Dr Dzulkefly? Tidak perlu menjerit dalam Dewan Rakyat, buktikan dengan tindakan mencuba ubat Ivermectin itu.

Berita berkaitan
Aneh apabila pembangkang pula tak mahu PRU awal, kata Rahman Dahlan
16 jam lalu· Politik
Bajet 2023 kekal fokus bina semula, kukuhkan ekonomi
17 jam lalu· Isu semasa
Semakan keperluan pemakaian pelitup muka dalam kapal terbang
18 jam lalu· Isu semasa
Apa jasa Zahid pulihkan negara selain desak PRU awal dan jatuhkan kerajaan?
18 jam lalu· Politik
Popular
Pendakwaan mohon hukuman penjara ditambah 3 bulan terhadap Lokman
September 29, 2022
Tuan Ibrahim sokong cadangan Speaker tetapkan tarikh PRU secara automatik
September 29, 2022
Buat PRU-15 selepas bentang Bajet 2023 itu satu ‘penipuan’, kata penganalisis
September 29, 2022
KPM ambil langkah tangani nasib guru besar, rundingan capai persetujuan: Radzi
September 29, 2022
Lagi Isu semasa terkini
AS$600 juta masuk dalam akaun Najib boleh jejas nilai ringgit, kata saksi kes 1MDB
9 jam lalu · Isu semasa
Bursa ditutup rendah lagi, susut bawah paras 1,400
9 jam lalu · Isu semasa
Buat PRU-15 selepas bentang Bajet 2023 itu satu ‘penipuan’, kata penganalisis
9 jam lalu · Isu semasa
Ringgit jatuh lagi menghampiri RM4.7O berbanding dolar
10 jam lalu · Isu semasa
KPM ambil langkah tangani nasib guru besar, rundingan capai persetujuan: Radzi
10 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Guru besar kekal sebagai pentadbir sekolah, kata Radzi
5 jam lalu
[VIDEO] Kerajaan masih kaji kanabis sebagai rawatan penagih, bukan hukuman
10 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok