Masjid tak ditutup, aktiviti hanya ditangguh, kata Mufti Kelantan

Mufti Kelantan Datuk Mohammad Shukri Mohamad menolak tanggapan sesetengah pihak bahawa masjid ditutup, sedangkan sebaliknya ia hanya ditangguhkan sementara sehingga wabak Covid-19 reda.

Pada masa yang sama bagi memenuhi fardu kifayah ke atas umat Islam, beliau berkata, empat petugas masjid dibenar bersolat secara berjemaah pada setiap waktu tetapi dengan mematuhi prosedur operasi standard (SOP) yang ketat.

“Masyarakat kena memperbetul tanggapan isu masjid ditutup bagi aktiviti keagamaan ketika penularan pandemik Covid-19 sekarang. Ia hanya sekadar ditangguh sehingga wabak reda.

“Masjid masih dibuka dan empat petugas tetap berjemaah solat fardu pada setiap waktu dengan pematuhan SOP.

“Langkah itu supaya dapat melepaskan fardu kifayah yang termaktub ke atas seluruh muslimin kerana tujuan ibadah itu murni tetapi jangan sampai memudaratkan,” katanya pada Bicara Mufti anjuran Urus Setia Penerangan dan Komunikasi Negeri (UPKN) Kelantan.

Sebelum ini beberapa pihak mempertikaikan tindakan kerajaan menutup masjid susulan penularan wabak Covid-19, tetapi membenarkan pasar dan pusat beli-belah dibuka kepada orang ramai.

Ramai yang dilihat kurang senang apabila had tertentu juga dikenakan ke atas jemaah yang dibenar menunaikan solat fardu di surau atau masjid, termasuk solat Jumaat.

Alasan diberi, tahap pematuhan tinggi terhadap SOP yang ditunjukkan jemaah selama ini ketika beribadat di surau dan masjid, selain tiada kluster Covid-19 dikesan akibat aktiviti di kedua-dua premis itu, selepas merebak kluster tabligh tahun lalu.

Pada masa sama, Pengarah UPKN Ahmad Fathan Mahmood yang menyokong kenyataan Mohammad Shukri berkata orang ramai perlu mempercayai setiap arahan kerajaan.

“Sekiranya rakyat sudah tidak thiqah (percaya) kepada kenyataan rasmi individu yang berautoriti, maka perbincangan sudah tidak diperlukan lagi.

“Contohnya hal tentang pencegahan dan perawatan kesihatan mesti diambil daripada pihak Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) atau agensinya,” sambil menjelaskan isu berkaitan hukum mesti merujuk kepada pihak yang berautoriti termasuk Pejabat Mufti.

BERITA BERKAIT
POPULAR