Maritim lancar operasi elak kapal hanyut rempuh pelantar minyak

Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (Maritim Malaysia) melancarkan operasi bagi menyelamatkan sebuah pelantar minyak di milik Petronas di Terengganu daripada kemungkinan dilanggar sebuah kapal hanyut, semalam.

Laksamana Maritim Datuk Mohd Zubil Mat Som berkata pihaknya menerima laporan daripada syarikat perkapalan Indonesia berkenaan kapal Limin Rosmina, telah terputus tali tunda ketika menunda kapal Winposh Rampart, tanpa kru.

Dalam kenyataan hari ini beliau berkata Winposh Rampart yang panjang 72 meter dengan berat 2,588 ‘gross tonnage’ dalam perjalanan dari Matak, Indonesia menuju ke Yang Pu, China di kedudukan kira-kira 120 batu nautika dari Kuala Terengganu.

“Kejadian berlaku sekitar jam 3.15 petang, di mana kedua-dua kapal terbabit berada di dalam perairan Vietnam dan telah terputus tali tunda berikutan cuaca buruk lalu hanyut hingga memasuki perairan Malaysia.

“Analisis penilaian risiko mendapati, kapal Winposh Rampart berpotensi melanggar pelantar minyak Telok A milik Petronas dan boleh mengakibatkan pelantar minyak tersebut meletup serta melibatkan kemalangan nyawa sekiranya tiada bantuan awal diberikan bagi menanganinya.

Berikutan itu, katanya, Maritim Malaysia telah mengkoordinasi bantuan bersama Petronas untuk menunda kapal Winposh Rampart ke lokasi yang lebih selamat.

“Pasukan Tindakan Khas (PTK) Maritim Malaysia juga telah diatur gerak bersama pesawat AW139 bagi menganalisis situasi dan mengenal pasti kaedah bagi mengelakkan kapal daripada terus hanyut dan risiko kebarangkalian melanggar pelantar.

“Aset yang terlibat bagi operasi ini adalah Kapal Maritim (KM) Jujur dan Pesawat AW139 bersama enam anggota PTK telah bergerak ke lokasi kapal tersebut hanyut untuk memberi bantuan.

“Manakala Petronas turut menghantar kapal Icon Lotus dan SK Pilot pada jam sekitar 10.00 pagi tadi bagi memantau serta membantu operasi tersebut,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR