MAQIS rampas produk babi bernilai RM453,600

Jabatan Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) Pulau Pinang merampas 9,180 kilogram (kg) produk babi bernilai RM453,600 kerana diimport tanpa permit di Pelabuhan Pangkalan Kontena Butterworth Utara (NBCT), di sini dua hari lepas.

Pengarahnya Muhammad Ikram Abd Talib berkata pemeriksaan pihaknya mendapati sebuah kontena yang membawa 1,125 kotak produk babi dari China itu diimport ke Malaysia tanpa permit import MAQIS, lapor Bernama.

“Semua produk babi yang telah ditinkan itu dianggarkan bernilai RM453,600 dan kes tersebut disiasat menurut Seksyen 11 (1), Akta Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia 2011 (Akta 728) yang boleh dihukum di bawah Seksyen 11 (3) akta yang sama,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Katanya tindakan penguatkuasaan perlu diambil bagi menghalang risiko kemasukan virus penyakit Demam Babi Afrika (ASF) ke negara ini yang mampu menjejaskan industri penternakan babi di Malaysia.

Beliau berkata antara produk berisiko berlaku penularan ASF ialah babi salai, sosej babi, produk babi yang ditinkan dan seumpamanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR