Malaysia salur RM4.14 juta kepada Palestin pulihkan fasiliti ujian Covid

Kerajaan Malaysia juga bersetuju menyumbang lebih AS$1 juta (kira-kira RM4.14 juta) kepada Palestin bagi membantu membina semula fasiliti ujian Covid-19 di Semananjung Gaza yang musnah akibat dibom rejim Istael dalam serangan bulan lalu.

Menteri Luar Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata beliau juga mencadangkan negara yang berkongsi tekad yang sama membantu Palestin untuk tampil menyokong dan menggerakkan bantuan di wilayah bergolak itu.

“Cadangan ini disambut baik oleh Menteri Luar Palestin, Dr Riad Malki,” katanya sambil memaklumkan bahawa rakyat Palestin menzahirkan setinggi penghargaan dan terima kasih atas sokongan Kerajaan Malaysia kepada Palestin sejak sekian lama.

Perkara itu disampaikannya dalam pertemuan kedua-duanya di Turki pada Jumaat, kata kenyataan Wisma Putra.

Dr Riad turut memuji pendirian Malaysia yang tidak pernah berbelah-bahagi dan menyatakan Palestin sentiasa boleh bergantung harap kepada sokongan Malaysia.

Memetik laporan Bernama, pertemuan dengan Dr Riad adalah sebahagian daripada program lawatan kerja Hishammuddin ke Turki yang bermula pada Jumaat dan menghadiri Forum Diplomasi Antalya.

Selain itu, Dr Riad turut berkongsi dengan Hishammuddin mengenai perkembangan terkini di Palestin dengan memaklumkan bahawa Palestin masih terpaksa berdepan serangan dan kekejaman berterusan daripada pihak Israel.

Pada akhir pertemuan, Hishammuddin sekali lagi menyuarakan pendirian tegas Malaysia dalam menyokong perjuangan rakyat Palestin serta akan terus mengutuk sekeras-kerasnya kekejaman Israel terhadap Palestin.

Beliau juga memaklumkan kepada Dr Riad bahawa beliau akan ke Mesir sebaik lawatan kerja di Turki berakhir dan akan berkongsi perkara yang dibincangkan ketika bertemu Presiden Mesir, Abdel Fattah Al Sisi dan Menteri Luar Mesir, Sameh Hassan Shoukry.

BERITA BERKAIT
POPULAR