Malaysia bukan di planet lain, isu kos sara hidup berlaku seluruh dunia: PM

July 2, 2022 · Isu semasa

Kenaikan kos sara hidup ekoran harga barang yang semakin meningkat adalah fenomena global yang turut dihadapi banyak negara lain, kata Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Perdana Menteri berkata kerajaannya sering mencari jalan untuk menangani isu kos sara hidup yang sedang dihadapi rakyat dan menjelaskan Malaysia bukan berada di planet lain apabila banyak negara lain juga berdepan situasi sama.

“Mengenai kos sara hidup, ini bukan berlaku di Malaysia, tetapi seluruh dunia. Kita Malaysia bukan berada di planet lain, kita dalam dunia sama dan saling berhubung berkaitan negara lain.

“Kita negara pengimport produk makanan. Contoh, ayam naik harga kerana bahan makanan daripada luar, kerana kita bukan pengeluar jagung dan kacang soya.

“Harga lain naik kerana fenomena global (apabila) dulu Covid-19, bila kita buka industri banjir besar dan selepas itu perang Rusia- Ukraine,.

“Walaupun kerajaan tahu fenomena global, kerajaan tidak berdiam diri dan umum (langkah) jangka pendek, sederhana dan panjang (yang melibatkan kerjasama) kerajaan negeri, Pertubuhan Peladang Kebangsaan (Nafas) serta Angkatan Koperasi Kebangsaan Malaysia Bhd. (Angkasa),” katanya dipetik laporan Utusan Malaysia.

Ismail Sabri terdahulu menghadiri Majlis Persidangan Perwakilan MTUC Kali Ke-42 di Auditorium Dewan Ungku Aziz, Fakulti Pergigian, Universiti Malaya.

Menurut Ismail Sabri lagi, inflasi di negara ini masih rendah pada kadar 2.8 peratus jika dibandingkan dengan negara jiran lain.

“Inflasi rendah kerana kita beri subsidi bagi mengawal inflasi dan Kerajaan telah belanja RM77.7 bilion. Jika tidak diberi subsidi, inflasi mungkin boleh naik sehingga 11 peratus.

“Untuk pasti rakyat tak terbeban kerajaan tanggung sepatutnya beberapa produk (walaupun sepatutnya) tak perlu subsidi (kerana) kita berdepan (parti) politik mereka akan spin sebagainya,” jelasnya.- UTUSAN

Berhubung isu subsidi, Ismail Sabri berkata biarpun tidak berapa menyukai subsidi yang diperuntukkan sehingga RM700 juta, namun kerajaan tidak mempunyai pilihan.

Katanya, ini kerana subsidi barangan makanan seperti ayam bukan sahaja boleh dinikmati penduduk tempatan, tetapi juga termasuk rakyat asing yang berada di negara ini.

“Pekerja Bangladesh, Rohingya dan tauke-tauke restoran besar beli serta makan ayam subsidi, (walhal) dari segi konsep subsidi untuk orang miskin dan rakyat kita.

“Tetapi untuk sekat kenaikan harga, kita beri subsidi dari apungkan yang mungkin boleh mencecah RM11 hingga RM12 sekilogram.

“Minyak masak juga masih subsidi untuk kegunaan rumah dan bukan kegunaan restoran, jadi sebenarnya cukup (kerana) minyak masak diberi subsidi sebanyak 60 tan metrik berbanding 55 tan metrik (yang dianggarkan) kegunaan rakyat.

“Oleh itu, (kalau) tak cukup sebab ada penyelewengan, jadi sebab saya beritahu Menteri Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) gerakkan penguatkuasa,” ujarnya.

Berita berkaitan
Kumpulan terus desak pengeluaran KWSP bersasar, gesa kerajaan kasihani rakyat
10 jam lalu· Isu semasa
Dulu sembang kencang, sekarang potong peruntukan Ahli Parlimen pula: Rosol
16 jam lalu· Politik
Pertandingan dua jawatan tertinggi, Ismail Sabri kata tunggu keputusan RoS
February 3, 2023· Politik
Kerajaan benarkan jualan mercun, bunga api tak lama lagi
February 3, 2023· Isu semasa
Popular
Johari sahkan Mohammed Iqbal adalah anaknya, sama dalam web rasmi Parlimen
February 3, 2023
Kumpulan terus desak pengeluaran KWSP bersasar, gesa kerajaan kasihani rakyat
February 4, 2023
Exco Selangor sahkan pembukaan tanah di Taman Negeri untuk pelaksanaan ECRL
February 4, 2023
Kos tunai haji 2023 naik RM31,000
January 16, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Elak rakyat muflis, CUEPACS cadang panjangkan tempoh bayaran pinjaman
10 jam lalu · Isu semasa
Exco Selangor sahkan pembukaan tanah di Taman Negeri untuk pelaksanaan ECRL
16 jam lalu · Isu semasa
Pulau Pinang dilanda banjir
16 jam lalu · Isu semasa
Tunggu dasar dan garis panduan KDN berhubung kebenaran jual bunga api, mercun
17 jam lalu · Isu semasa
Banjir landa Kedah selepas Johor dan Sabah
February 3, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Perikatan ada peluang menang PRN, yang pasti UMNO ‘bungkus’
February 3, 2023
[VIDEO] Beku akaun Bersatu, sabotaj Perikatan menang PRN enam negeri
February 2, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok