Malaysia berhasrat belajar dari Thailand halal ganja perubatan

August 17, 2022 · Isu semasa

Malaysia merancang untuk belajar daripada dasar ganja negara jiran, Thailand, dalam usahanya untuk menghalalkan penggunaan dadah bagi tujuan perubatan, kata seorang pegawai Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini (17 Ogos 2022).

Komen itu dibuat selepas Menteri Kesihatan Thailand Anutin Charnvirakul berkata beliau akan bertemu rakan sejawatannya dari Malaysia ketika mesyuarat Menteri-Menteri Kesihatan anggota Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (APEC) minggu depan.

APEC 2022 akan diadakan mulai 16 hingga 31Ogos di Chaing Mai, Thailand, di mana negara itu dijangka akan mempamerkan usahanya dalam menghalalkan ganja perubatan.

Dengan tradisi menggunakan kanabis untuk menenangkan kesakitan dan keletihan, Thailand menghalalkan ganja perubatan pada 2018, menjadikannya negara Asia pertama yang membenarkan penanaman ganja dan penggunaannya dalam makanan dan minuman.

“Kami sedang membangunkan rangka kerja kami sendiri untuk penggunaan ganja bagi tujuan perubatan, dan ingin belajar dari Thailand,” kata pegawai KKM yang enggan disebutkan namanya kepada Reuters.

Kerajaan Malaysia berminat untuk belajar daripada rangka kerja Thailand dalam penggunaan ganja untuk perubatan, tambahnya.

Penanaman dan penggunaan ganja secara rekreasi kini adalah haram di Malaysia, dan memiliki lebih daripada 200 gram dadah itu akan menyebabkan pemiliknya dikenakan hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Tetapi Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata import dan penggunaan ganja perubatan di bawah preskripsi doktor adalah dibenarkan jika ia berdaftar dan dilesenkan dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah.

Pada April, Khairy berkata kerajaan mengalu-alukan kajian klinikal untuk kegunaan perubatan cannabidiol, bahan kimia dalam kanabis yang tidak memberikan mengkhayalkan kepada pengguna.

Bulan lalu, Bernama melaporkan KKM menyasarkan untuk mula mendaftarkan beberapa produk cannabidiol bermula tahun depan selepas mengkaji keselamatannya, walaupun kelulusan untuk penanaman masih belum dibuat.

Charnvirakul, yang menjadi penggerak utama di sebalik pengesahan ganja untuk tujuan perubatan di Thailand, menganggarkan industri itu boleh mencecah nilai lebih daripada AS$3 bilion dalam tempoh lima tahun.

“Topik perbincangan adalah mengenai cara bersama-sama memajukan dasar seperti ini untuk mencipta manfaat, dari segi ekonomi dan perubatan,” katanya pada sidang akhbar di Bangkok.

“Kami mahu semua orang mengiktiraf harta tumbuhan ganja ini. Semakin ramai orang berminat dalam bidang ini, lebih banyak pembangunan dan penyelidikan akan dicipta.”

Thailand berkata polisi ganjanya meliputi tujuan perubatan dan kesihatan tetapi bukan penggunaan rekreasi, walaupun undang-undang yang dikeluarkan dengan tergesa-gesa telah mewujudkan ruang untuk kegunaan sedemikian. – Reuters

Berita berkaitan
Sirul dipakaikan peranti pemantauan: Laporan
22 jam lalu· Isu semasa
Letupan bom dan insiden berbalas tembakan di Tak Bai
October 21, 2023· Dunia
1MDB: Goldman Sachs saman kerajaan, Pengerusi Pasukan Khas terkejut dengan tindakan
October 12, 2023· Isu semasa
Isu kos sara hidup, PMX akan bincang dengan PM Thai dalam pertemuan esok
October 10, 2023· Isu semasa
Popular
Yasin bebas pertuduhan kes dadah, diarah ke Hospital Bahagia
November 29, 2023
Kes bunuh teman wanita: Pemandu lori dipenjara 35 tahun, 12 sebatan
November 29, 2023
Sekumpulan gajah di Gerik pijak kereta, sekeluarga berdepan keadaan cemas
November 27, 2023
Selamat tinggal dunia mak nyah, luahan Cikgu Erin
October 19, 2021
Lagi Isu semasa terkini
Kes bunuh teman wanita: Pemandu lori dipenjara 35 tahun, 12 sebatan
14 jam lalu · Isu semasa
Yasin bebas pertuduhan kes dadah, diarah ke Hospital Bahagia
14 jam lalu · Isu semasa
Mahkamah benarkan pasport Muhyiddin dipulangkan untuk sementara
22 jam lalu · Isu semasa
Mangsa banjir di Terengganu, Kelantan kekal setakat pagi ini
22 jam lalu · Isu semasa
Mahkamah tolak permohonan penghakiman terus syarikat barang kemas terhadap Rosmah
22 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Agihan saksama kepada sekolah cina walaupun tak dihargai
6 jam lalu
[VIDEO] Sanusi konsisten salur peruntukan pembangkang Kedah sejak 2020
7 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok