Malaysia berhasrat belajar dari Thailand halal ganja perubatan

August 17, 2022 · Isu semasa

Malaysia merancang untuk belajar daripada dasar ganja negara jiran, Thailand, dalam usahanya untuk menghalalkan penggunaan dadah bagi tujuan perubatan, kata seorang pegawai Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini (17 Ogos 2022).

Komen itu dibuat selepas Menteri Kesihatan Thailand Anutin Charnvirakul berkata beliau akan bertemu rakan sejawatannya dari Malaysia ketika mesyuarat Menteri-Menteri Kesihatan anggota Kerjasama Ekonomi Asia-Pasifik (APEC) minggu depan.

APEC 2022 akan diadakan mulai 16 hingga 31Ogos di Chaing Mai, Thailand, di mana negara itu dijangka akan mempamerkan usahanya dalam menghalalkan ganja perubatan.

Dengan tradisi menggunakan kanabis untuk menenangkan kesakitan dan keletihan, Thailand menghalalkan ganja perubatan pada 2018, menjadikannya negara Asia pertama yang membenarkan penanaman ganja dan penggunaannya dalam makanan dan minuman.

“Kami sedang membangunkan rangka kerja kami sendiri untuk penggunaan ganja bagi tujuan perubatan, dan ingin belajar dari Thailand,” kata pegawai KKM yang enggan disebutkan namanya kepada Reuters.

Kerajaan Malaysia berminat untuk belajar daripada rangka kerja Thailand dalam penggunaan ganja untuk perubatan, tambahnya.

Penanaman dan penggunaan ganja secara rekreasi kini adalah haram di Malaysia, dan memiliki lebih daripada 200 gram dadah itu akan menyebabkan pemiliknya dikenakan hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan.

Tetapi Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin berkata import dan penggunaan ganja perubatan di bawah preskripsi doktor adalah dibenarkan jika ia berdaftar dan dilesenkan dengan Pihak Berkuasa Kawalan Dadah.

Pada April, Khairy berkata kerajaan mengalu-alukan kajian klinikal untuk kegunaan perubatan cannabidiol, bahan kimia dalam kanabis yang tidak memberikan mengkhayalkan kepada pengguna.

Bulan lalu, Bernama melaporkan KKM menyasarkan untuk mula mendaftarkan beberapa produk cannabidiol bermula tahun depan selepas mengkaji keselamatannya, walaupun kelulusan untuk penanaman masih belum dibuat.

Charnvirakul, yang menjadi penggerak utama di sebalik pengesahan ganja untuk tujuan perubatan di Thailand, menganggarkan industri itu boleh mencecah nilai lebih daripada AS$3 bilion dalam tempoh lima tahun.

“Topik perbincangan adalah mengenai cara bersama-sama memajukan dasar seperti ini untuk mencipta manfaat, dari segi ekonomi dan perubatan,” katanya pada sidang akhbar di Bangkok.

“Kami mahu semua orang mengiktiraf harta tumbuhan ganja ini. Semakin ramai orang berminat dalam bidang ini, lebih banyak pembangunan dan penyelidikan akan dicipta.”

Thailand berkata polisi ganjanya meliputi tujuan perubatan dan kesihatan tetapi bukan penggunaan rekreasi, walaupun undang-undang yang dikeluarkan dengan tergesa-gesa telah mewujudkan ruang untuk kegunaan sedemikian. – Reuters

Berita berkaitan
Unjuran KDNK 2022 Malaysia disemak naik kepada 6.4 peratus
12 jam lalu· Isu semasa
Melancong ke luar negara jejas pelancongan domestik kerana aliran keluar ringgit
September 22, 2022· Isu semasa
Gempa bumi Taiwan, amaran tsunami tidak libatkan Malaysia
September 18, 2022· Isu semasa
Pertumbuhan KDNK mungkin lepas anggaran rasmi: Tengku Zafrul
September 12, 2022· Isu semasa
Popular
Dua PPS banjir dibuka di Klang, paras air 2 daerah berjaga-jaga
September 28, 2022
Ketahui hak harta sepencarian selepas bercerai
January 12, 2022
Kon sangkut di kepala
September 27, 2022
Nilai ringgit kekal menyusut berbanding dolar pagi ini
September 28, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Cuepacs bantah tubuh Agensi Kawalan Sempadan: Adnan
3 minit lalu · Isu semasa
Maybank tukar SMS OTP kepada Secure2u menjelang Jun 2023
1 jam lalu · Isu semasa
Semakan kes SRC Najib: Shafee tulis surat minta perbicaraan dipercepat
2 jam lalu · Isu semasa
Dua PPS banjir dibuka di Klang, paras air 2 daerah berjaga-jaga
3 jam lalu · Isu semasa
1,552 kes semalam, 6 kematian
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
17 jam lalu
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
19 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok