Malaysia antara negara pilihan ledakan saham di Asia Tenggara

September 5, 2022 · Isu semasa

Ketika ekuiti global bergelut selepas retorik pendirian agresif terbaru Rizab Persekutuan (Fed) Amerika Syarikat (AS), prospek pertumbuhan Asia Tenggara menjadikan rantau ini sebagai kegemaran pelabur.

Man Group Plc, BNP Paribas SA dan Credit Suisse Group AG adalah antara yang menggembar-gemburkan daya tahan rantau ini selepas ulasan di Jackson Hole menghidupkan semula penjualan di seluruh dunia sepanjang minggu lalu.

Penanda aras Indeks MSCI Asean telah menunjukkan prestasi yang lebih baik daripada Indeks MSCI Asia-Pasifik yang lebih luas dan bersedia untuk mengatasi prestasi pengukur saham global untuk suku ketiga berturut-turut.

Kenaikan harga yang semakin meningkat menunjukkan pembukaan semula Asia Tenggara yang membawa kembali segerombolan pelancong, serta permintaan domestik yang berkembang pesat yang membantu melindunginya daripada kemerosotan global.

Dan dengan kesan daripada eksport komoditi, prospek pendapatan rantau ini kelihatan lebih menjanjikan berbanding kebanyakan pasaran yang dihimpit oleh penggunaan yang perlahan dan peningkatan kos.

“Kami mempunyai banyak permintaan terpendam di sini,” kata Ketua Ekuiti Asia-Pasifik Robeco Hong Kong Ltd, Joshua Crabb.

“Pelaburan langsung asing sedang berlaku, pembukaan terus berlaku dan situasi struktur jangka panjang adalah agak positif. Pasaran sangat berdaya tahan dalam menghadapi apa yang biasanya akan mengakibatkan penjualan yang dramatik. Itu bagi saya, adalah keyakinan yang sebenar.

Kebanyakan ekonomi terbesar di rantau ini dijangka berkembang sekurang-kurangnya lima peratus tahun ini, menurut anggaran yang disusun oleh Bloomberg, dengan pemansuhan sekatan era pandemik menawarkan rangsangan utama.

Malaysia lebih dua kali ganda sasaran tahunannya untuk kedatangan pelancong berikutan peningkatan dalam beberapa bulan kebelakangan ini, manakala Thailand menjangka meraih AS$11 bilion daripada lonjakan pelawat asing pada separuh kedua 2022.

Kebangkitan itu berbeza sekali dengan China, di mana penutupan bandar besar Chengdu telah menimbulkan kesan negatif terhadap ekonominya dan pasaran Asia Utara yang bergantung kepada eksport.

“Kami kekal fokus pada pasaran India dan Asia Tenggara,” kata Ketua Penyelidikan Ekuiti Asia-Pasifik BNP Paribas, Manishi Raychaudhuri, kepada Bloomberg TV.

“Ini bukan sahaja berkembang dari segi kebangkitan ekonomi selepas Covid, tetapi juga berkembang dengan kuat dari segi anggaran pendapatan.”

Pandangan sedemikian disuarakan oleh pakar strategi Credit Suisse, yang dalam satu nota minggu lalu berkata mereka kekal melihat lebih potensi di Asean, dengan pasaran kegemaran ialah Thailand. Korea Selatan dan Taiwan pasaran paling utama mereka.

Komposisi penanda aras ekuiti Asia Tenggara – wajaran teknologi rendah dan nisbah saham bank yang agak tinggi – juga menggalakkan dalam persekitaran kadar faedah global yang semakin meningkat.

Berita berkaitan
Dua juta pekerja asing bakal masuk dalam tempoh terdekat: Saravanan
October 3, 2022· Isu semasa
Gempa bumi di Indonesia dirasai penduduk sekitar Lembah Klang
October 1, 2022· Isu semasa
Unjuran KDNK 2022 Malaysia disemak naik kepada 6.4 peratus
September 28, 2022· Isu semasa
Melancong ke luar negara jejas pelancongan domestik kerana aliran keluar ringgit
September 22, 2022· Isu semasa
Popular
Kes libat Syed Saddiq lebih berat daripada Rosmah, SRC: Pendakwaan
October 6, 2022
Kenyataan Istana Negara tak sebut pembubaran Parlimen
October 6, 2022
PM menghadap Agong 45 minit
October 6, 2022
UMNO nak PRU masa banjir, Agong tinjau persediaan banjir
October 6, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Guna 16.3% hasil negara bayar faedah hutang membimbangkan
9 jam lalu · Isu semasa
Kenyataan Istana Negara tak sebut pembubaran Parlimen
9 jam lalu · Isu semasa
Kutipan cukai individu 2021 jatuh RM11 bilion: Ketua Audit Negara
10 jam lalu · Isu semasa
Rakyat terbeban, harga barang naik lagi tapi UMNO galak nak PRU juga
10 jam lalu · Isu semasa
PM menghadap Agong 45 minit
11 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Menteri PN peduli rakyat, hantar petisyen tangguh PRU15
11 jam lalu
[VIDEO] Perkukuh ukhwah, tolak usaha pecah belahkan PN
19 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok