Malaysia antara 5 negara paling banyak terima e-mel jahat

August 25, 2022 · Isu semasa

Lebih separuh daripada e-mel berniat jahat yang diedarkan di seluruh rantau Asia Pasifik dikesan di lima negara, termasuk Malaysia, dedah syarikat keselamatan siber global Kaspersky.

Sehingga pertengahan Ogos 2022, Malaysia adalah antara lima negara teratas di Asia Pasifik termasuk Vietnam, Jepun, Indonesia dan Taiwan yang mengumpul 61.1 peratus daripada jumlah e-mel berniat jahat yang dikesan oleh Kaspersky Mail Antivirus.

Vietnam mendahului senarai e-mel spam paling banyak dikesan dengan jumlah 3.09 juta e-mel, diikuti oleh Malaysia (2.36 juta), Jepun (1.86 juta), Indonesia (1.80 juta) dan Taiwan (1.45 juta).

Penyelidik keselamatan kanan Pasukan Penyelidikan dan Analisis Global Kaspersky (GReAT) Noushin Shabab menekankan bahawa rantau Asia Pasifik menyumbang hampir 24 peratus daripada jumlah e-mel berniat jahat global yang dikesan tahun ini.

“Rantau Asia Pasifik mempunyai hampir 60 peratus penduduk dunia. Ini bermakna terdapat lebih ramai mangsa yang berpotensi untuk penipu di sini berbanding bahagian lain di dunia,” katanya dalam pembentangan semasa Hujung Minggu Keselamatan Siber Apac Kaspersky ke-8 di Phuket, Thailand, hari ini (25 Ogos 2022).

“Penggunaan meluas perkhidmatan dalam talian seperti membeli-belah dalam talian dan platform dalam talian lain untuk aktiviti seharian di sini juga menjadikan individu lebih terdedah untuk menjadi mangsa penipuan,” katanya.

Noushin berkata terdapat tiga faktor utama – populasi, penggunaan e-perkhidmatan yang tinggi, dan penutupan pandemik – menyebabkan sebahagian besar e-mel spam menyasarkan Asia Pasifik.

“Terdapat juga akibat pandemik yang berlarutan yang membawa kepada penutupan dan kerja dari rumah yang diwujudkan di wilayah di mana orang ramai membawa pulang komputer kerja mereka.

“Rangkaian rumah biasanya kurang dilindungi daripada serangan siber,” tambahnya.

Namun begitu, Noushin menyatakan bahawa bilangan e-mel spam berniat jahat yang dikesan oleh penyelesaian Kaspersky telah menyaksikan penurunan secara beransur-ansur selepas kemuncaknya pada 2019.

“E-mel berniat jahat ini kebanyakannya dihantar oleh penjenayah siber dalam bentuk e-mel massa untuk menjangkau lebih ramai pengguna, dengan niat penyerang untuk membuat keuntungan kewangan.

“Pemantauan berterusan kami terhadap ancaman berterusan terkini dan baharu yang beroperasi di Asia Pasifik menunjukkan bahawa majoriti penyerang terkenal ini menggunakan pancingan data yang disasarkan dipanggil ‘pancingan lembing’ untuk menceroboh ke dalam sistem organisasi,” katanya. – Bernama

Berita berkaitan
Gempa bumi di Indonesia dirasai penduduk sekitar Lembah Klang
October 1, 2022· Isu semasa
Unjuran KDNK 2022 Malaysia disemak naik kepada 6.4 peratus
September 28, 2022· Isu semasa
Gempa bumi Taiwan, amaran tsunami tidak libatkan Malaysia
September 18, 2022· Isu semasa
Pertumbuhan KDNK mungkin lepas anggaran rasmi: Tengku Zafrul
September 12, 2022· Isu semasa
Popular
Anak bekas Menteri Agama meninggal dunia, Al Fatihah
October 2, 2022
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Rugi jika bubar MPN
October 2, 2022
Krisis ekonomi global 2023?
October 1, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Pakar tempatan juga ada keupayaan urus ekonomi negara, kata Menteri Ekonomi
1 jam lalu · Isu semasa
Kawasan Parlimen Mat Maslan dilanda banjir lagi
1 jam lalu · Isu semasa
KDN komited selesaikan isu sejuta penduduk tanpa dokumen di Sabah
7 jam lalu · Isu semasa
Rugi jika bubar MPN
8 jam lalu · Isu semasa
Anak bekas Menteri Agama meninggal dunia, Al Fatihah
9 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mesyuarat MKT UMNO putus 9 ketetapan
October 1, 2022
[VIDEO] 4 wilayah Ukraine jadi milik Rusia
October 1, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok