Mahkamah tolak permohonan peguam cabar pengampunan diraja terhadap Anwar

January 10, 2023 · Isu semasa

Seorang peguam gagal mendapatkan kebenaran daripada Mahkamah Persekutuan hari ini untuk mencabar kesahan pengampunan diraja yang diperoleh Datuk Seri Anwar Ibrahim pada 2018.

Ketua Hakim Negara Tun Tengku Maimun Tuan Mat yang mengetuai panel tiga hakim dalam keputusan sebulat suara, menolak permohonan Mohd Khairul Azam Abdul Aziz untuk mendapatkan kebenaran merayu selepas mendapati perkara itu kini bersifat akademik, menurut laporan Bernama.

“Mahkamah sebelum ini telah membuat dapatan fakta bahawa Lembaga Pengampunan telah ditubuhkan mengikut Perlembagaan. Kami bersetuju bahawa soalan yang dicadangkan oleh pemohon (Mohd Khairul) tidak memenuhi keperluan ambang di bawah Seksyen 96(a) dan (b) Akta Mahkamah Kehakiman 1964.

“Isu ketidakwajaran telah diselesaikan dan tiada sebab untuk meninggalkan duluan undang-undang sedia ada,” kata Ketua Hakim Negara ketika menyampaikan keputusan hari ini melalui prosiding dalam talian.

Panel itu turut dianggotai Hakim Mahkamah Persekutuan Datuk Nallini Pathmanathan dan Datuk Vernon Ong Lam Kiat.

Atas nasihat Lembaga Pengampunan kepada Yang di-Pertuan Agong, Tengku Maimun berkata mahkamah tertinggi itu mendapati tiada asas untuk mencadangkan sebarang salah nyata dalam nasihat yang ditawarkan.

Beliau berkata dalam isu sabitan, mahkamah mendapati dokumen pengampunan itu tidak merujuk kepada fakta bahawa sabitan itu diketepikan.

“Tidak timbul soal kuasa mahkamah dirampas. Akhirnya kita dapati perkara itu telah menjadi akademik. Oleh itu, kedua-dua permohonan ditolak tanpa perintah mengenai kos,” katanya.

Tengku Maimun membuat keputusan itu selepas mendengar hujahan daripada peguam Mohamed Haniff Khatri Abdulla yang mewakili Mohd Khairul, J. Leela mewakili Perdana Menteri dan Peguam Kanan Persekutuan Suzana Atan bertindak bagi Lembaga Pengampunan.

Pada 21 Sept 2021, Mahkamah Rayuan membenarkan rayuan Anwar dan Lembaga Pengampunan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur untuk membatalkan saman yang difailkan terhadap mereka oleh Mohd Khairul.

Panel tiga hakim Mahkamah Rayuan terdiri daripada Hakim Datuk Has Zanah Mehat, Datuk Indera Mohd Sofian Abd Razak dan Datuk Lee Heng Cheong berpendapat Mohd Khairul tidak berhak untuk mempersoalkan pengampunan dan nasihat yang diberikan kepada Yang di-Pertuan Agong untuk pemberian pengampunan kepada Anwar.

Pada 21 Sept 2020, Mahkamah Tinggi menolak permohonan Anwar dan Lembaga Pengampunan untuk membatalkan saman pemula itu.

Mohd Khairul Azam, yang memfailkan saman pemula itu pada 26 Feb 2020, menamakan Lembaga Pengampunan dan Anwar sebagai responden, mendakwa beberapa tindakan tidak berperlembagaan telah diambil bagi memastikan Anwar menerima pengampunan yang membebaskannya dari penjara susulan Pilihan Raya Umum (PRU-14) Ke-14.

Peguam itu mendakwa pengampunan penuh yang diberikan kepada Anwar oleh Yang di-Pertuan Agong bercanggah dengan Perkara 42(4) dan (5) Perlembagaan Persekutuan berikutan kuasa pengampunan oleh Yang di-Pertuan Agong hendaklah dilaksanakan atas nasihat Lembaga Pengampunan.

Dakwanya, pada ketika itu Lembaga Pengampunan belum dibentuk dengan sempurna berikutan negara baru selesai menjalankan PRU ke-14 pada 9 Mei 2018 dan dalam proses membentuk kerajaan baharu.

Anwar telah dihukum penjara lima tahun kerana meliwat pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlan dan sabitan serta hukuman itu dikekalkan Mahkamah Persekutuan pada 10 Feb 2015.

Berita berkaitan
Apa beza keluarga Anwar dengan Trump? soal Wan Fayhsal
3 jam lalu· Politik
Kes berprofil tinggi dikendalikan Sri Ram yang terkenal
5 jam lalu· Isu semasa
Kena jaga hati parti dalam kerajaan, PM ulas jika bekas ahli UMNO masuk PH
5 jam lalu· Politik
Nepotisme dan Kronisme: Bad Governance!
5 jam lalu· Politik
Popular
PM lantik anak jadi penasihat kanan
January 29, 2023
Penceramah program Assalamualaikum dakwa digugurkan akibat tekanan pihak atasan
January 29, 2023
Gopal Sri Ram meninggal dunia pada usia 79 tahun
January 29, 2023
Anwar sahkan lantikan anak, tapi tak ada elaun
January 29, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Anwar sahkan lantikan anak, tapi tak ada elaun
5 jam lalu · Isu semasa
PM lantik anak jadi penasihat kanan
10 jam lalu · Isu semasa
Hujan lebat tahap bahaya dijangka landa Pahang, Johor dan Sabah hingga Isnin
11 jam lalu · Isu semasa
Penceramah program Assalamualaikum dakwa digugurkan akibat tekanan pihak atasan
14 jam lalu · Isu semasa
Gopal Sri Ram meninggal dunia pada usia 79 tahun
14 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Ramai dah mula sedar, UMNO tak peduli orang Melayu
12 jam lalu
[VIDEO] Terserah kepada KJ sertai Bersatu
15 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok