Mahkamah tolak permohonan MP Labuan dalam kes pertuduhan terima suapan

August 11, 2022 · Isu semasa

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini, menolak permohonan Ahli Parlimen Labuan, Datuk Rozman Isli, untuk membatalkan pertuduhan yang dihadapinya iaitu menggunakan kedudukan bagi mendapatkan kontrak pekerjaan untuk Syarikat Labuan Liberty Port Management Sdn Bhd (LLPM).

Pesuruhjaya Kehakiman, Roz Mawar Rozain, yang menolak permohonan itu berkata, mahkamah mendapati pertuduhan terhadap Rozman selaku pemohon adalah sah di sisi undang-undang dan tidak cacat, lapor Bernama.

“Pendakwaan sudah melaksanakan budi bicaranya ujian undang-undang dan bukti keterangan yang menghasilkan izin untuk mendakwa. Cerita politik pemohon adalah lain dan berasingan daripada bukti hasil siasatan yang menyebabkan pertuduhan itu. Pemohon mempunyai peluang untuk mempertahankan kedudukannya jika tidak bersalah.

“Jika motif berunsur politik untuk mendakwa itu satu pembelaan kepada pertuduhan atau ada kena-mengena dengan kredibiliti saksi, maka tertuduh ada peluang untuk menyangkal kes pendakwaan kelak. Akan tetapi di tahap ini, ia adalah pramatang untuk membatalkan pertuduhan.

“Mahkamah akan memutuskan sama ada pertuduhan berjaya atau gagal dibuktikan terhadap pemohon setelah mendengar keterangan semua saksi.

“Oleh itu, mahkamah ini tidak boleh membenarkan permohonan ini dan kes ini perlu diteruskan dengan perbicaraan yang ditetapkan di Mahkamah Sesyen sebelum ini,” katanya.

Sehubungan dengan keputusan itu, perbicaraan kes yang dijadualkan hari ini dan esok di hadapan Hakim Mahkamah Sesyen, Rozina Ayob diteruskan.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya, Ahmad Feisal Mohd Azmi, manakala peguam, Muhammad Rafique Rashid Ali mewakili Rozman.

Sebelum ini, Muhammad Rafique berhujah, mahkamah mempunyai kuasa sedia ada untuk membatalkan atau mengetepikan pertuduhan yang dikenakan terhadap Rozman iaitu pertuduhan itu adalah berniat jahat dan bersifat penindasan, selain penyalahgunaan proses mahkamah serta berunsur politik.

Sementara itu, Ahmad Feisal berhujah, pertuduhan yang dikenakan terhadap pemohon adalah terang dan jelas, malah pihak pendakwaan akan membuktikan semasa perbicaraan yang bermula pada 11 Ogos.

Pada 4 April lalu, Hakim Mahkamah Sesyen, Rozina Ayob, menolak permohonan Rozman untuk membatalkan pertuduhan itu. Berikutan itu, pada 11 Mei lalu, Rozman sekali lagi memfailkan permohonan untuk membatalkan pertuduhan yang dihadapinya di Mahkamah Tinggi.

Rozman, 57, didakwa sebagai seorang pegawai badan awam iaitu Timbalan Pengerusi Lembaga Pelabuhan Labuan, menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan suapan iaitu kontrak pekerjaan sebagai operator Dermaga Merdeka Pelabuhan Labuan bagi LLPM, yang bapa dan adik lelakinya mempunyai kepentingan.

Beliau didakwa melakukan perbuatan itu di Bilik Mesyuarat TKSU, Aras 9, Kementerian Pengangkutan Malaysia, Jalan Tun Hussein, Presint 4, Putrajaya, di antara 2.30 petang hingga 5.30 petang pada 21 Mac 2018, mengikut Seksyen 23(1) Akta SPRM dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24(1) akta sama, yang membawa hukuman maksimum penjara 20 tahun serta denda lima kali nilai suapan atau RM10,000 mengikut mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Berita berkaitan
Bekas pegawai khas kepada bekas MB Johor didakwa palsukan slip gaji
September 27, 2022· Isu semasa
RM2.08 bilion masuk akaun Najib dalam dua bulan, kata saksi
September 26, 2022· Isu semasa
Najib ke mahkamah sambung kes RM2.28b 1MDB selepas keluar hospital
September 26, 2022· Isu semasa
PKR hormati keputusan mahkamah kes anak murid, kata Anwar
September 24, 2022· Politik
Popular
Dua PPS banjir dibuka di Klang, paras air 2 daerah berjaga-jaga
September 28, 2022
Ketahui hak harta sepencarian selepas bercerai
January 12, 2022
Kon sangkut di kepala
September 27, 2022
Nilai ringgit kekal menyusut berbanding dolar pagi ini
September 28, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Maybank tukar SMS OTP kepada Secure2u menjelang Jun 2023
45 minit lalu · Isu semasa
Semakan kes SRC Najib: Shafee tulis surat minta perbicaraan dipercepat
1 jam lalu · Isu semasa
Dua PPS banjir dibuka di Klang, paras air 2 daerah berjaga-jaga
2 jam lalu · Isu semasa
1,552 kes semalam, 6 kematian
3 jam lalu · Isu semasa
Nilai ringgit kekal menyusut berbanding dolar pagi ini
4 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sampai kiamat pun Guan Eng kata saya menteri gagal, sindir Hishammuddin
17 jam lalu
[VIDEO] PAS komited bersama PN, akan umum hala tuju PRU15
18 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok