Mahkamah tangguh perbicaraan kes lucut hak Azeez Rahim

Perbicaraan melibatkan bekas Pengerusi Tabung Haji, Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim dalam kes saman lucut hak yang dijadualkan bersambung hari ini ditangguhkan.

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur sepatutnya meneruskan prosiding hari ini, bagaimanapun pihak peguam Azeez menghantar surat representasi kepada Pejabat Peguam Negara (AGC) berkenaan saman sivil tersebut.

Untuk rekod, langkah menghantar surat represtasi tersebut bermakna sebelah pihak meminta jalan lain bagi menyelesaikan perkara itu, antaranya cadangan agar tindakan sivil ditarik balik.

Mahkamah pada awalnya dijadual mendengar saman sivil terhadap isteri Azeez, Datin Seri Khadijah Mohd Noor, empat anak mereka iaitu Mohamed Khairul Azman, Mohamed Khairul Anwar, Khaleeda Azeera and Khaleeda Azwa dan sebuah syarikat bernama Azeera Management Consultants (M) Sdn Bhd.

Mahkamah hari ini membenarkan permohonan penangguhan yang dibuat peguam, setelah dimaklumkan berkenaan surat itu.

Ketika perbicaraan di depan Hakim Datuk Muhammad Jamil Hussin, peguam keluarga, Prem Ramachandran memaklumkan surat itu dihantar pada 16 November lalu.

“Surat representasi dihantar (kepada AGC) susulan perkembangan terbaru kes.

“Mereka telah sediakan laporan dan (surat) dihantar untuk pertimbangan pada 16 November tahun lalu,” katanya.

Katanya, oleh kerana surat sudah dihantar, perbicaraan yang dijadual hari ini perlu dikosongkan sementara menunggu keputusan AGC berhubung representasi tersebut.

Timbalan Pendakwa Raya Nik Haslinie Hashim kemudian mengesahkan kepada mahkamah bahawa pendakwaan telah menerima surat itu dan telah dibawa ke perhatian ketua pendakwaan untuk arahan lanjut.

Katanya lagi, susulan surat itu, pegawai penyiasat (IO) perlu mengadakan siasatan lanjut.

Beliau kemudian mencadangkan tarikh sebutan kes bagi memberi kemas kini berkenaan keputusan AGC terhadap representasi.

Jamil kemudian membenarkan perbicaraan ditangguhkan dan menetapkan 8 Februari untuk sebutan kes.

Pada masa sama, Azeez turut menjalani perbicaraan jenayah di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur berhubung projek jalan raya di Perak dan Kedah.

Ahli Parlimen Baling itu dihadapkan dengan tiga pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM5.2 juta dan sembilan pertuduhan pengubahan wang haram melibatkan lebih RM140 juta.

Namun perbicaraan itu ditangguhkan sementara menunggu rayuan Azeez di Mahkamah Rayuan untuk mengetepikan pertuduhan rasuah.

BERITA BERKAIT
POPULAR