Mahkamah sivil ketepi permohonan semakan wanita mohon keluar Islam

June 15, 2022 · Isu semasa

Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini menolak kebenaran semakan kehakiman oleh seorang wanita Malaysia yang mahu diisytiharkan sebagai bukan lagi beragama Islam untuk bebas menganut Konfusianisme dan Buddha.

Ini bermakna Mahkamah Tinggi tidak akan meneruskan untuk mendengar kesnya. Wanita itu bagaimanapun memfailkan rayuan serta-merta.

Peguam Persekutuan Mohammad Sallehuddin Md Ali, yang mewakili peguam negara, mengesahkan bahawa hakim Mahkamah Tinggi Datuk Ahmad Kamal Md Shahid telah menolak permohonan wanita itu untuk kebenaran semakan kehakiman.

“Semakan ditolak dengan kos RM2,000 kepada AGC,” katanya merujuk kepada Jabatan Peguam Negara, sambil mengesahkan bahawa keputusan itu dihantar melalui e-mel tanpa memberikan alasan lanjut.

Peguam wanita itu Fahri Azzat mengesahkan bahawa permohonan anak guamnya untuk kebenaran semakan telah ditolak dalam keputusan yang dihantar melalui e-mel oleh jurubahasa mahkamah pada 3.28 petang, dan kos RM2,000 ditentukan pada 4.29 petang selepas penyerahan ringkas melalui e-mel.

Fahri mengesahkan anak guamnya telah pun memfailkan rayuan petang ini terhadap keputusan itu.

“Kami memaklumkan pemohon sejurus selepas keputusan itu. Pemohon mengarahkan kami merayu terhadap keputusan itu. Kami memfailkan rayuan terhadap keputusan itu pada 4.49 petang,” katanya menurut MM.

Bagi saman yang difailkan melalui permohonan semakan kehakiman, kebenaran hendaklah diperoleh terlebih dahulu daripada mahkamah sebelum saman boleh didengar.

Pada peringkat semakan, Peguam Negara berperanan membantu Mahkamah Tinggi menapis sebarang permohonan remeh.

Nama wanita berusia 32 tahun itu, yang dilahirkan daripada bapa mualaf dan ibu beragama Islam, tidak boleh dinamakan secara terbuka kerana perintah mahkamah dan hanya dirujuk sebagai “A”.

Pada 4 Mac, dia memfailkan semakan kehakiman di Mahkamah Tinggi sivil, menamakan empat responden – Mahkamah Rayuan Syariah, Mahkamah Tinggi Syariah, Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) dan kerajaan Malaysia.

Wanita “A” memohon sekurang-kurangnya 12 perintah mahkamah sebagai sebahagian daripada tuntutannya, termasuk perisytiharan bahawa Mahkamah Syariah tidak mempunyai bidang kuasa atau kuasa untuk mengisytiharkan bahawa seseorang itu bukan lagi seorang Muslim.

Dia juga memohon perisytiharan daripada Mahkamah Tinggi sivil bahawa dia bukan lagi seorang Muslim dan perisytiharan bahawa dia berhak menganut agamanya Konfusianisme dan Buddhisme.

Wanita itu juga meminta Mahkamah Tinggi sivil mengisytiharkan keputusan Mahkamah Tinggi Syariah pada Julai 2020 dan Mahkamah Rayuan Syariah (Disember 2021) – yang menolak permohonannya untuk diiktiraf sebagai bukan lagi seorang Muslim – sebagai haram dan menyalahi undang-undang dan tidak sah, dan meminta keputusan mahkamah Syariah ini dibatalkan.

Dia juga memohon perintah mahkamah untuk memaksa Mahkamah Rayuan Syariah mengeluarkan segera perakuan keluar daripada agama Islam dan dokumen undang-undang lain yang diperlukan untuk memberi kesan kepada pelepasan itu serta-merta, dan untuk pampasan ke atas “akidah” atau sesi kaunseling agama yang menyalahi undang-undang di mana dia terpaksa hadir, serta penangguhan sementara terhadap keputusan Mahkamah Syariah.

Berita berkaitan
Kes Guan Eng, saksi tak tahu berapa kali rasuah dibayar
June 28, 2022· Isu semasa
Mahkamah tangguh keputusan kes rogol amah ADUN Tronoh
June 28, 2022· Isu semasa
Keputusan kes rasuah Bung Mokhtar dan isteri diketahui 2 September ini
June 24, 2022· Isu semasa
Penyanyi Jason Lo bebas tuduhan dadah
June 24, 2022· Isu semasa
Popular
Bank saman bekas presiden, 17 lagi isu pinjaman RM400 juta: Laporan
June 29, 2022
Zahid sakit pula, perbicaraan petang ini disambung esok
June 29, 2022
Zahid setuju dia diberi ruang luas bela diri di mahkamah
June 29, 2022
Mustapa nafi seleweng dana UMNO, tak terima tekanan sertai Bersatu
June 29, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Laidlaw tak layak wakili Najib, kata peguam KL kepada mahkamah
1 jam lalu · Isu semasa
Wan Fayhsal sahut cadangan potong gaji Menteri untuk bantu rakyat
2 jam lalu · Isu semasa
PM umum pasukan petugas khas tangani inflasi
3 jam lalu · Isu semasa
Pendakwaan kata hakim kes SRC Najib tiada konflik kepentingan
3 jam lalu · Isu semasa
Mustapa nafi seleweng dana UMNO, tak terima tekanan sertai Bersatu
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tajuddin sedia jadi calon Bebas atau Pas jika UMNO ‘main kasar’
June 27, 2022
[VIDEO] Zahid wajar fokus kes mahkamah, mudah-mudahan selamat, sindir Tajuddin
June 27, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok