Mahkamah sebulat suara tolak permohonan Najib, esok keputusan penting

Mahkamah Rayuan hari ini menolak permohonan bekas Datuk Seri Najib Razak, untuk memasukkan bukti dan keterangan baharu bagi dipertimbangkan dalam rayuan kes penyelewengan dana SRC International Sdn Bhd dihadapinya.

Panel tiga hakim dipengerusikan Datuk Abdul Karim Abdul Jalil, bersidang bersama-sama Datuk Has Zanah Mehat dan Datuk Vazeer Alam Mydin Meera, memutuskan demikian selepas mendapati Najib gagal menunjukkan bukti itu adalah perlu dan tiada keadaan istimewa bagi membolehkan ia diterima oleh mahkamah.

Sehubungan itu, Mahkamah Rayuan kekal dengan kenyataan awal akan membuat keputusan berhubung rayuan Najib terhadap sabitan salah dan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta atas tujuh kesalahan penyelewengan dana RM42 juta milik SRC, jam jam 9 pagi esok, 8 Disember 2021.

Ketika prosiding melalui aplikasi Zoom hari ini, tiga panel hakim itu sebulat suara menolak permohonan bekas Presiden UMNO untuk mengemukakan bukti baru dalam rayuan itu, setelah mendapati ianya tidak diperlukan.

“Kami mendapati bukti tambahan tidak diperlukan untuk rayuan. Tiada keadaan luar biasa atau syarat luar biasa ditunjukkan untuk mahkamah mengambil keterangan tambahan dalam rayuan.

“Permohonan ditolak. Penyampaian keputusan (keputusan rayuan SRC Najib) esok akan diteruskan seperti yang ditetapkan,” kata Abdul Karim.

Pada 2 Disember lalu, Najib melalui peguamnya memfailkan permohonan untuk memasukkan bukti dan keterangan baharu yang didakwa boleh mengubah keputusan Mahkamah Tinggi.

Bukti baharu itu yang didakwa Najib, antaranya membabitkan pembabitan bekas Gabenor Bank Negara, Tan Sri Zeti Akhtar Aziz yang dikatakan bersekongkol dengan Jho Low atau Low Taek Jho bagi memudahkan ahli perniagaan dalam buruan itu menyeleweng dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB) dan anak syarikatnya SRC International.

Terdahulu panel hakim mengeluarkan amaran kepada Najib untuk menghadiri prosiding secara dalam talian, berikutan ketidakhadirannya mendengar prosiding fizikal pagi ini.

BERITA BERKAIT
POPULAR