Mahkamah Rayuan tetapkan 23 Nov keputusan cabar larangan merokok

September 8, 2022 · Isu semasa

Mahkamah Rayuan menetapkan 23 Nov ini untuk keputusan berhubung rayuan tujuh individu yang mahu membatalkan larangan merokok di semua premis makanan yang dikuatkuasakan Kementerian Kesihatan (KKM).

Hakim Datuk Yaacob Md Sam, yang mengetuai panel tiga hakim berkata mereka memerlukan lebih banyak masa untuk meneliti dan memutuskan isu yang dibangkitkan oleh peguam dalam rayuan tersebut yang melibatkan kepentingan awam, lapor Bernama.

Dua lagi hakim yang menganggotai panel itu ialah Hakim Mahkamah Rayuan Datuk M. Gunalan dan Hakim Mahkamah Tinggi Datuk Lim Chong Fong.

Tujuh individu itu merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi pada 29 Okt 2019 yang menolak permohonan semakan kehakiman mereka untuk mendapatkan perintah certiorari bagi membatalkan keputusan KKM melarang merokok di kedai makan.

Tujuh individu itu ialah Mohd Hanizam Yunus, 55, Zulkifli Mohamad, 60, Mohd Laisani Dollah, 49, Mohd Sufian Awaludin, 38, Ridzuan Muhammad Noor, 56, Mohd Yazid Mohd Yunus, 51, dan Yuri Azhar Abdollah, 43.

Pada prosiding mahkamah yang dijalankan secara dalam talian, peguam Mohamed Haniff Khatri Abdulla yang mewakili individu itu, berhujah bahawa larangan merokok yang dikuatkuasakan di kedai makan adalah tidak berperlembagaan, tidak sah dan tidak munasabah kerana ia dibuat tanpa penelitian yang betul dan menyeluruh.

Beliau berkata sebelum penguatkuasaan larangan merokok di kedai makan pada 2019, perokok di Malaysia boleh merokok di zon khas yang disediakan oleh pemilik kedai makan yang mempunyai penyaman udara dan tidak mempunyai penyaman udara.

“Kami berhujah bahawa keadaan ini lebih seimbang bagi hak perokok serta bukan perokok iaitu pelanggan yang tidak merokok boleh memilih untuk duduk di tempat yang ditetapkan dan perokok pula boleh merokok di tempat terbuka,” hujah beliau lagi.

Haniff Khatri berkata hakim Mahkamah Tinggi juga telah terkhilaf dari segi undang-undang dan malah, dalam memutuskan bahawa hak anak guamnya di bawah Perkara 5 Perlembagaan Persekutuan tidak dicabuli dan perokok tidak didiskriminasi di bawah Perkara 8 Perlembagaan Persekutuan berikutan penguatkuasaan larangan merokok di kedai makan.

Peguam Kanan Persekutuan Shamsul Bolhassan yang mewakili Kementerian Kesihatan, berhujah bahawa larangan merokok di kedai makan adalah munasabah dan tidak menyalahi undang-undang.

“Hak untuk merokok bukan hak asasi untuk hidup dan jika individu memilih untuk merokok, mereka perlu menghormati hak bukan perokok dan mereka (perokok) perlu bergerak tiga meter dari kedai makan untuk merokok.

“Undang-undang itu digubal untuk melarang merokok di kedai makan, mengambil kira kesihatan awam dan kualiti hidup,” katanya.

Dalam semakan kehakiman yang difailkan pada 31 Dis 2018 dengan menamakan KKM sebagai responden, tujuh lelaki itu yang menubuhkan persatuan dikenali sebagai Persatuan Pertahankan Perokok (PHP) memohon satu deklarasi bahawa keputusan KKM untuk melarang merokok di kedai makan adalah tidak berperlembagaan.

Menurut mereka, perokok mempunyai hak sama rata dengan golongan tidak merokok untuk mengunjungi dan meluangkan masa di premis makanan dan kerajaan tidak menyediakan kemudahan yang mencukupi seperti kawasan merokok atau memasukkan peruntukan di bawah larangan merokok bagi pengusaha kedai makan untuk menyediakan kawasan larangan merokok mereka sendiri.

KKM mengenakan larangan merokok di semua restoran dan premis makanan berkuat kuasa 1 Jan 2019.

Berita berkaitan
Anak Najib terlepas kes tak bayar cukai RM10.3 juta, LHDN tarik balik rayuan
22 jam lalu· Isu semasa
Kes saman serangan seksual, Yusoff Rawther fail rayuan
September 30, 2022· Politik
Hakim tarik diri dengar rayuan saman Azeez terhadap Guan Eng
September 8, 2022· Isu semasa
Anak Mat Sabu kekal bebas tuduhan salahguna dadah
August 26, 2022· Isu semasa
Popular
81% pencarum KWSP Bumiputera miliki kurang RM1,000: Laporan
October 1, 2022
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
October 5, 2022
Anak Najib terlepas kes tak bayar cukai RM10.3 juta, LHDN tarik balik rayuan
October 5, 2022
Ejen kosmetik diculik beritahu disembunyikan di Laos
October 4, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Satu lagi PPS dibuka di kawasan Parlimen Mat Maslan, mangsa naik 29 orang orang
2 minit lalu · Isu semasa
Menteri PAS, Bersatu utus surat kepada Agong maklum tak setuju PRU semasa banjir
12 minit lalu · Isu semasa
Mat Kilau, Paskal ditayang di Gaza
12 jam lalu · Isu semasa
PH terbit bajet bayangan 2023
13 jam lalu · Isu semasa
Tiada tunai dikeluarkan dari akaun Najib: Saksi beritahu mahkamah
15 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Pemasangan lokar di 626 sekolah selesai Oktober
12 jam lalu
[VIDEO] Pandangan orang awam terhadap PRU15 diadakan tahun ini
October 4, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok