Loji Semenyih beroperasi semula, LUAS lapor polis bau diesel

Loji Rawatan Air (LRA) Semenyih yang dihenti tugas akibat pencemaran bau diesel di Sungai Semenyih sebelum ini kembali beroperasi selepas mencatat bacaan 0 ton.

Menteri Besar Selangor Datuk Seri Amirudin Shari berkata LRA itu kembali beroperasi pada jam 12.30 tengah hari tadi setelah dihenti tugas kira-kira empat jam.

“Gangguan minimum segera pulih secara berperingkat. Terima kasih (Pengurusan) Air Selangor (Sdn Bhd) tangani hal ini secara pantas (hanya) ambil masa kurang empat jam untuk selesai,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Air Selangor sebelum ini memaklumkan LRA Sungai Semenyih dihenti tugas susulan pencemaran bau diesel yang dikesan di Sungai Semenyih. Berita berkaitan

Lembaga Urus Air Selangor (LUAS) sedang bekerjasama dengan Air Selangor bagi mengenal pasti punca pencemaran air mentah di sepanjang Sungai Semenyih dan anak-anak sungai sekitar.

Berikutan henti tugas LRA Sungai Semenyih itu, sebanyak 463 kawasan di lima wilayah Air Selangor iaitu Petaling (172 kawasan), Hulu Langat (54 kawasan), Sepang (194 kawasan), Putrajaya (23 kawasan) dan Kuala Langat (20 kawasan) dijangka mengalami gangguan air.

Sementara itu, LUAS membuat laporan polis di Balai Polis Seksyen 15 Shah Alam berhubung pencemaran bau di loji itu.

Exco Pelancongan, Alam Sekitar dan Teknologi Hijau, Hal Ehwal Orang Asli dan Hal Ehwal Selain Islam negeri, Hee Loy Sian berkata, Surat Arahan di bawah Seksyen 121(1) Enakmen LUAS 1999 juga telah dikeluarkan kepada premis berkaitan bagi pembersihan lokasi pencemaran serta-merta.

“Insiden ini adalah insiden yang berlainan daripada yang berlaku pada Rabu melibatkan pencemaran air berbuih di Kampung Rinching Tengah, Semenyih yang berjaya ditangani oleh LUAS sebelum ia menjejaskan operasi LRA,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR