Lindungi rakyat, bukan bank: Gesa DAP kepada kerajaan Ismail Sabri

September 18, 2022 · Isu semasa

Bekas Menteri Kewangan kerajaan Pakatan Harapan (PH) Lim Guan Eng menggesa kerajaan pimpinan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob melindungi rakyat dan bukannya keuntungan bank.

Ahli Parlimen DAP itu berkata kerajaan sebaliknya perlu menuntut bank berkongsi “nasib baik” mereka berikutan kenaikan kadar dasar semalaman (OPR).

“Dengan kenaikan OPR perlahan-lahan kembali ke paras pra-pandemi sebanyak 3 peratus, industri perbankan mempunyai prospek yang menguntungkan.

“Atas sebab ini, kerajaan harus mengambil kira permintaan daripada peringkat bawah peminjam individu dan komuniti perniagaan, khususnya PKS (perusahaan kecil dan sederhana) dikecualikan kadar faedah dan memberi moratorium pinjaman bank bagi tempoh tiga hingga enam bulan.

“Keuntungan industri perbankan boleh mengekalkan kos pengecualian kadar faedah dan moratorium pinjaman bank untuk membantu golongan miskin dan PKS, mengatasi harga yang lebih tinggi, kejatuhan nilai ringgit dengan pantas, kekurangan buruh yang teruk, birokrasi, kegagalan membuat keputusan dasar dan pusingan-U dan tadbir urus yang lemah,” kata Lim dalam satu kenyataan hari ini.

Guan Eng membuat gesaan itu sambil mendakwa wujud persepsi kukuh bahawa kerajaan mengutamakan bank berbanding peminjam apabila memberi jaminan kenaikan OPR Bank Negara sebanyak 25 mata asas (bps) kepada 2.5 peratus tidak memperkayakan bank kerana mereka juga perlu membayar kadar faedah yang lebih tinggi kepada pendeposit.

Dalam kenyataannya, Guan Eng turut memetik PublicInvest Research yang menyatakan bahawa semua bank, secara amnya, akan mendapat manfaat daripada persekitaran kadar yang meningkat.

“Perbezaannya bukan, jika bank akan mencatatkan keuntungan tambahan, tetapi berapa banyak?

“Jelas sekali, hanya kerajaan yang percaya bahawa bank tidak memperoleh lebih banyak keuntungan daripada kenaikan OPR.

“Ini dibuktikan oleh fakta bahawa apabila OPR berada pada 3 peratus ketika wabak pra-Covid, industri perbankan mencatatkan keuntungan sebelum cukai yang sihat sebanyak RM41.5 bilion pada 2019,” kata Lim.

Apabila OPR dikurangkan kepada 1.75 peratus oleh Bank Negara ketika pandemik Covid-19, industri perbankan masih berjaya mencatatkan keuntungan sebelum cukai yang sihat sebanyak RM28.5 bilion pada 2020 dan RM33.7 bilion pada 2021, walaupun terpaksa menanggung kos pengecualian kadar faedah dan moratorium pinjaman bank untuk kumpulan berpendapatan rendah.

Beliau berkata dakwaan kerajaan bahawa kenaikan OPR tidak memperkayakan bank, tidak pula disokong oleh firma penyelidikan saham bank itu sendiri pada 9 September 2022.

Lim memetik Hong Leong Investment Bank Bhd Research (HLIB Research), yang mengatakan bahawa bank biasanya mendapat keuntungan daripada persekitaran kadar faedah yang meningkat.

“Bank masih penerima bersih berikutan kenaikan OPR Bank Negara, kerana margin faedah bersih (NIM) dijangka meningkat,” katanya.

NIM ialah ukuran perbezaan antara pendapatan faedah yang dijana oleh bank dan faedah yang dibayar kepada pendeposit. NIM yang lebih luas menunjukkan pendapatan yang lebih tinggi untuk bank.

Lim menambah bahawa HLIB Research menganggarkan bahawa setiap kenaikan OPR 25bps akan mengembangkan margin faedah bersih sektor (NIM) sebanyak lima hingga enam mata asas.

“Ini akan meningkatkan unjuran pendapatan sebanyak 4 hingga 5 peratus pada asas setahun penuh, tanpa mengambil kira potensi kerugian pasaran ke pasaran dan mungkir yang lebih tinggi,” katanya.

Bagi CGS-CIMB Research, Guan Eng berkata ia telah menunjukkan bahawa kenaikan OPR berkemungkinan memberi manfaat kepada bank, kerana pinjaman kadar terapung mereka lebih besar daripada deposit tetap, yang kedua-duanya diselaraskan apabila OPR dinaikkan.

Ia menambah bahawa jika kenaikan OPR pada 2023 diambil kira, setiap kenaikan 25 mata asas tambahan akan meningkatkan unjuran keuntungan bersih bank untuk bank sebanyak anggaran 2.1 peratus.

Berita berkaitan
Kit Siang mahu PM isytihar tiada PRU sebelum bentang Bajet
11 jam lalu· Politik
Guan Eng bekas Ketua Menteri terowong yang gagal, bidas Shahidan
September 23, 2022· Politik
Jarang negara buat pilihan raya dalam suasana bencana: Annuar
September 19, 2022· Politik
Jamal belum bayar saman selepas kalah kes, berdepan tindakan bankrap
September 18, 2022· Politik
Popular
Pendakwaan kemuka rayuan pembebasan Zahid: Laporan
September 26, 2022
Mangsa banjir di Johor naik 222 orang, banyak kampung Parlimen Mat Maslan terjejas
September 26, 2022
Pengurus bank sahkan lebih RM90 juta masuk akaun peribadi Najib
September 26, 2022
Dakwaan murid hampir diculik: Polis Perak tubuh pasukan khas siasatan
September 26, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Mangsa banjir di Johor naik 222 orang, banyak kampung Parlimen Mat Maslan terjejas
9 jam lalu · Isu semasa
RM2.08 bilion masuk akaun Najib dalam dua bulan, kata saksi
9 jam lalu · Isu semasa
Pendakwaan kemuka rayuan pembebasan Zahid: Laporan
10 jam lalu · Isu semasa
Bursa Malaysia ditutup rendah
10 jam lalu · Isu semasa
PAC siasat kelewatan projek 3 kapal OPV, kontrak diberi sejak zaman BN
10 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Sambutan ulang tahun ke-6 Bersatu meriah, agih bantuan makanan
8 jam lalu
[VIDEO] Penganalisis ramal OPR naik lagi November depan
12 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok