LHDN tak buat semakan kebenaran taksiran cukai Shahrir, beritahu saksi

November 4, 2022 · Isu semasa

Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) tidak menjalankan proses bagi menentukan kebenaran perisytiharan veteran UMNO Tan Sri Shahrir Abdul Samad berhubung RM1 juta yang diterimanya, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur diberitahu hari ini (Jumaat, 4 November 2022).

Memberi keterangan dalam perbicaraan jenayah bekas Pengerusi Felda itu, pegawai Bahagian Penilaian LHDN, Tuan Zulkfli Tuan Lah berkata terdapat sembilan langkah LHDN dalam melakukan langkah sewajarnya.

Ia bermula daripada masa laporan taksiran diterima sehingga pembayaran tambahan dibuat kepada agensi cukai itu. Bagaimanapun, dalam kes Shahrir, proses itu tidak dilakukan sebelum atau selepas dia didakwa.

Menjawab soalan peguam bela Datuk Syed Faisal Al-Edros Syed Abdullah Al-Edros ketika pemeriksaan balas, saksi ke-21 pihak pendakwaan berkata selepas menerima aduan, LHDN akan mengeluarkan surat kepada pembayar cukai meminta dokumen tambahan untuk audit.

Jika dokumen tidak diterima, pembayar cukai akan dipanggil untuk temu duga bagi menentukan kebenaran perisytiharan tersebut. Langkah-langkah ini adalah norma dalam kes sedemikian, menurut Theedge.

Syed Faisal: Dalam kes ini sembilan langkah tidak dijalankan?

Zulkfli: Tidak.

Syed Faisal: IO [pegawai penyiasat] tidak minta sembilan langkah ini [dijalankan] sebelum [Shahrir] didakwa?

Zulkfli: Ya, betul.

Syed Faisal: [Shahrir] telah didakwa tanpa diberi ruang kepada LHDN untuk menjalankan proses sewajarnya?

Zulkfli: Ya, betul.

Dalam perbicaraan ini, Shahrir didakwa gagal mengisytiharkan RM1 juta yang diterimanya daripada bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada 2013.

Saksi itu juga mengatakan Shahrir perlu membuat penilaian sendiri sama ada mengisytiharkan RM1 juta itu dan jika agensi cukai tidak berpuas hati dengan taksiran itu, ia boleh mengambil inisiatif untuk menyemak maklumat yang dikemukakan.

Pasukan pembelaan Shahrir sebelum ini mendakwa jumlah itu adalah pembayaran balik, atau wang yang dipegangnya sebagai pemegang amanah. Oleh itu, jumlah itu tidak dikenakan cukai dan tidak perlu diisytiharkan kepada agensi cukai.

Zulkfli berkata, beliau menerima aduan daripada pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tetapi sehingga hari ini, tiada audit dilakukan terhadap taksiran cukai Shahrir.

Beliau menjelaskan taksiran atau taksiran tambahan masih boleh dijalankan ke atas pembayar cukai walaupun selepas tempoh lima tahun tamat tahun taksiran tertentu jika ketua pengarah (KP) LHDN mendapati terdapat penipuan atau keingkaran yang disengajakan oleh pembayar cukai.

Ketika menyoal balas saksi, peguam Datuk Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin bertanya sama ada KP telah membuat sebarang penentuan sedemikian, yang Tuan Zulkfli berkata beliau tidak pasti. Saksi menambah bahawa terdapat kes di mana pengelak cukai disiasat walaupun selepas tempoh tamat berdasarkan bukti kukuh.

Beliau juga bersetuju dengan Firoz bahawa Shahrir tidak didakwa mengikut Seksyen 113 Akta Cukai Pendapatan 1967 kerana menyatakan penyata yang tidak betul. Selain itu, Tuan Zulkfli juga bersetuju bahawa KP LHDN, mengikut undang-undang, tidak menggunakan budi bicaranya untuk menentukan sama ada penalti boleh dikenakan ke atas bekas Ahli Parlimen Johor Bahru itu.

Firoz: Situasi di mana tiada pertuduhan di bawah Seksyen 113, tiada penalti, tiada cek tetapi ada pertuduhan di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001. Itu bukan norma, dalam pengalaman anda?

Zulkfli: Pada saya, semakan (perlu dibuat) untuk menentukan sama ada orang itu ada pendapatan terkurang, baharu kita boleh ambil tindakan.

Firoz: Anda bersetuju LHDN tidak menjalankan sebarang pemeriksaan sehingga hari ini?

Zulkfli: (Dari bahagian saya) Saya setuju.

Shahrir, 72, didakwa melakukan pengubahan wang haram dengan tidak menyatakan pendapatan sebenar dalam Borang Nyata Cukai Pendapatan bagi Tahun Taksiran 2013, yang merupakan pelanggaran Seksyen 113(1)(a) Akta Cukai Pendapatan 1967, melebihi RM1 juta, dipercayai daripada aktiviti yang menyalahi undang-undang, yang diterima daripada Najib melalui cek.

Shahrir didakwa melakukan kesalahan itu di LHDN Cawangan Duta, Kompleks Pejabat Kerajaan, Jalan Tuanku Abdul Halim pada 25 April 2014.

Pertuduhan, dibuat mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001, memperuntukkan hukuman denda maksimum RM5 juta, atau penjara sehingga lima tahun, atau kedua-duanya, jika didapati bersalah.

Perbicaraan di hadapan hakim Datuk Muhammad Jamil Hussin bersambung pada 13 Disember.

Berita berkaitan
UMNO tanding PRK Kemaman jika diadakan, kata Zahid yakin rakyat sokong
18 jam lalu· Politik
Penipuan tuntutan dana MITRA, perunding perniagaan didakwa
September 27, 2023· Isu semasa
Permohonan Najib ketepi injunksi saman 1MDB beku aset RM681 juta ditolak
September 27, 2023· Isu semasa
Kerusi Kemaman: PAS akan teliti sama ada merayu atau tidak keputusan mahkamah
September 27, 2023· Politik
Popular
Kes bunuh: Lelaki tikam isteri sehingga mati serah diri kepada polis
September 30, 2023
Stadium Shah Alam diroboh selewat-lewatnya pada November: Amirudin
September 30, 2023
Bahasa Melayu bahasa rakyat Malaysia
April 9, 2022
Kenapa generasi muda semakin hilang adab?
February 14, 2023
Lagi Isu semasa terkini
Kes bunuh: Lelaki tikam isteri sehingga mati serah diri kepada polis
18 jam lalu · Isu semasa
Stadium Shah Alam diroboh selewat-lewatnya pada November: Amirudin
18 jam lalu · Isu semasa
Tiga PPS di Kedah ditutup, mangsa banjir menurun
September 29, 2023 · Isu semasa
Larikan seorang penganggur, enam ditahan termasuk pegawai dan anggota polis
September 29, 2023 · Isu semasa
Pengenalan caj bayaran QR tak bebankan golongan berpendapatan rendah: PMX
September 29, 2023 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Tak wajar polis pantau PN setiap jam, ganggu kempen calon
21 jam lalu
[VIDEO] Dakwaan Menteri jejas pelancongan, boleh ke Langkawi pakai seluar pendek
September 27, 2023

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok