LHDN tak buat semakan kebenaran taksiran cukai Shahrir, beritahu saksi

November 4, 2022 · Isu semasa

Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) tidak menjalankan proses bagi menentukan kebenaran perisytiharan veteran UMNO Tan Sri Shahrir Abdul Samad berhubung RM1 juta yang diterimanya, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur diberitahu hari ini (Jumaat, 4 November 2022).

Memberi keterangan dalam perbicaraan jenayah bekas Pengerusi Felda itu, pegawai Bahagian Penilaian LHDN, Tuan Zulkfli Tuan Lah berkata terdapat sembilan langkah LHDN dalam melakukan langkah sewajarnya.

Ia bermula daripada masa laporan taksiran diterima sehingga pembayaran tambahan dibuat kepada agensi cukai itu. Bagaimanapun, dalam kes Shahrir, proses itu tidak dilakukan sebelum atau selepas dia didakwa.

Menjawab soalan peguam bela Datuk Syed Faisal Al-Edros Syed Abdullah Al-Edros ketika pemeriksaan balas, saksi ke-21 pihak pendakwaan berkata selepas menerima aduan, LHDN akan mengeluarkan surat kepada pembayar cukai meminta dokumen tambahan untuk audit.

Jika dokumen tidak diterima, pembayar cukai akan dipanggil untuk temu duga bagi menentukan kebenaran perisytiharan tersebut. Langkah-langkah ini adalah norma dalam kes sedemikian, menurut Theedge.

Syed Faisal: Dalam kes ini sembilan langkah tidak dijalankan?

Zulkfli: Tidak.

Syed Faisal: IO [pegawai penyiasat] tidak minta sembilan langkah ini [dijalankan] sebelum [Shahrir] didakwa?

Zulkfli: Ya, betul.

Syed Faisal: [Shahrir] telah didakwa tanpa diberi ruang kepada LHDN untuk menjalankan proses sewajarnya?

Zulkfli: Ya, betul.

Dalam perbicaraan ini, Shahrir didakwa gagal mengisytiharkan RM1 juta yang diterimanya daripada bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada 2013.

Saksi itu juga mengatakan Shahrir perlu membuat penilaian sendiri sama ada mengisytiharkan RM1 juta itu dan jika agensi cukai tidak berpuas hati dengan taksiran itu, ia boleh mengambil inisiatif untuk menyemak maklumat yang dikemukakan.

Pasukan pembelaan Shahrir sebelum ini mendakwa jumlah itu adalah pembayaran balik, atau wang yang dipegangnya sebagai pemegang amanah. Oleh itu, jumlah itu tidak dikenakan cukai dan tidak perlu diisytiharkan kepada agensi cukai.

Zulkfli berkata, beliau menerima aduan daripada pegawai penyiasat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tetapi sehingga hari ini, tiada audit dilakukan terhadap taksiran cukai Shahrir.

Beliau menjelaskan taksiran atau taksiran tambahan masih boleh dijalankan ke atas pembayar cukai walaupun selepas tempoh lima tahun tamat tahun taksiran tertentu jika ketua pengarah (KP) LHDN mendapati terdapat penipuan atau keingkaran yang disengajakan oleh pembayar cukai.

Ketika menyoal balas saksi, peguam Datuk Firoz Hussein Ahmad Jamaluddin bertanya sama ada KP telah membuat sebarang penentuan sedemikian, yang Tuan Zulkfli berkata beliau tidak pasti. Saksi menambah bahawa terdapat kes di mana pengelak cukai disiasat walaupun selepas tempoh tamat berdasarkan bukti kukuh.

Beliau juga bersetuju dengan Firoz bahawa Shahrir tidak didakwa mengikut Seksyen 113 Akta Cukai Pendapatan 1967 kerana menyatakan penyata yang tidak betul. Selain itu, Tuan Zulkfli juga bersetuju bahawa KP LHDN, mengikut undang-undang, tidak menggunakan budi bicaranya untuk menentukan sama ada penalti boleh dikenakan ke atas bekas Ahli Parlimen Johor Bahru itu.

Firoz: Situasi di mana tiada pertuduhan di bawah Seksyen 113, tiada penalti, tiada cek tetapi ada pertuduhan di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001. Itu bukan norma, dalam pengalaman anda?

Zulkfli: Pada saya, semakan (perlu dibuat) untuk menentukan sama ada orang itu ada pendapatan terkurang, baharu kita boleh ambil tindakan.

Firoz: Anda bersetuju LHDN tidak menjalankan sebarang pemeriksaan sehingga hari ini?

Zulkfli: (Dari bahagian saya) Saya setuju.

Shahrir, 72, didakwa melakukan pengubahan wang haram dengan tidak menyatakan pendapatan sebenar dalam Borang Nyata Cukai Pendapatan bagi Tahun Taksiran 2013, yang merupakan pelanggaran Seksyen 113(1)(a) Akta Cukai Pendapatan 1967, melebihi RM1 juta, dipercayai daripada aktiviti yang menyalahi undang-undang, yang diterima daripada Najib melalui cek.

Shahrir didakwa melakukan kesalahan itu di LHDN Cawangan Duta, Kompleks Pejabat Kerajaan, Jalan Tuanku Abdul Halim pada 25 April 2014.

Pertuduhan, dibuat mengikut Seksyen 4(1)(a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001, memperuntukkan hukuman denda maksimum RM5 juta, atau penjara sehingga lima tahun, atau kedua-duanya, jika didapati bersalah.

Perbicaraan di hadapan hakim Datuk Muhammad Jamil Hussin bersambung pada 13 Disember.

Malaysia Memilih
Semak keputusan PRU15
Berita berkaitan
Kes Rosmah gagal isytihar pendapatan kepada LHDN dibicara Mei tahun depan
December 1, 2022· Isu semasa
Portal dakwa Anwar akan pilih Zahid sebagai TPM, balas jasa anak murid
November 30, 2022· Politik
Selepas jadi PM tersingkat, kes saman Ismail Sabri dengan Lokman selesai tanpa bicara
November 29, 2022· Isu semasa
Pinda laporan 1MDB: Najib bela diri atau bebas diketahui 30 Januari
November 15, 2022· Isu semasa
Popular
Perbicaraan 1MDB Najib berakhir awal hari ini, peguam bela sakit lagi
December 5, 2022
Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman: Usah biar hakim ‘melutut’ kepada peguam
December 4, 2022
Laporan Utusan juga sahkan Najib kini berada di hospital bukan penjara
December 1, 2022
1,502 kes baharu, tiga kematian
December 5, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Perbicaraan 1MDB Najib berakhir awal hari ini, peguam bela sakit lagi
2 jam lalu · Isu semasa
1,502 kes baharu, tiga kematian
11 jam lalu · Isu semasa
Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman: Usah biar hakim ‘melutut’ kepada peguam
December 4, 2022 · Isu semasa
1,866 kes baharu, enam kematian
December 4, 2022 · Isu semasa
2,421 kes baharu, 9 kematian
December 3, 2022 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Muhyiddin tak takut disiasat, dakwaan RM600 bilion berniat jahat
1 jam lalu
[VIDEO] Ucapan Ustaz Nassuruddin di ceramah PRK Padang Serai
6 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok