Lelaki Cina kecam masjid, hina Melayu kena berkas

Kenyataan Ibu Pejabat Polis Daerah Jempol berhubung surat kepada Masjid Jamek Bahau.

Seorang lelaki Cina diberkas di rumahnya di Taman ACBE Bahau, Negeri Sembilan bagi membantu siasatan berhubung sepucuk surat yang dihantar kepada pengurusan Masjid Jamek Bahau yang tular di media sosial.

Ketua Polis Daerah Jempol, Superintendan Hoo Chang Hook berkata, lelaki berusia 56 tahun itu ditangkap pada jam 10.10 malam tadi oleh sepasukan anggota Bahagian Siasatan Jenayah IPD Jempol.

“Dalam tangkapan itu polis berjaya merampas beberapa helai kertas dan sampul surat yang disimpan dalam kabinet dapur dipercayai mempunyai kaitan mengecam Masjid Jamek Bahau dan menghina Melayu,” katanya dalam satu kenyataan pada Sabtu.

Katanya, suspek adalah bekas pekerja kedai Lucky Kopitiam di Bahau yang diberhentikan kerja kerana mempunyai masalah disiplin dan sering memarahi pelanggan.

“Tindakan suspek dipercayai kerana tidak berpuas hati terhadap majikannya kerana dirinya telah diberhentikan kerja,” katanya.

Hoo berkata, siasatan awal mendapati tangkapan itu ada kaitan dengan dua laporan polis yang dibuat pada 21 April dan dua pucuk surat juga pada 21 April dan 23 April lalu yang dihantar melalui pejabat pos kepada Masjid Jamek Bahau dan tular di media sosial.

Beliau berkata, ketika ditangkap pihak polis juga menemui bukti fizikal berkaitan salinan beberapa surat berkenaan di dalam rumahnya.

Suspek akan direman untuk tindakan lanjut dan kes diklasifikasikan mengikut Seksyen 505(b) Kanun Keseksaan; Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998; dan Seksyen 298A Kanun Keseksaan.

POPULAR