Lelaki 6 rekod jenayah mati ditembak ketika serang polis

Seorang lelaki yang mempunyai enam rekod jenayah ditembak mati selepas cuba menyerang polis menggunakan pedang samurai dalam satu kejadian amuk di Jalan Kaki Bukit, dekat Padang Besar semalam.

Ketua Polis Daerah Padang Besar Superintendan Saifudin Aslin Abbas berkata kejadian berlaku jam 6.50 petang selepas sepasukan pegawai dan anggota Bahagian Siasatan Jenayah ke rumah lelaki berusia 55 tahun itu untuk membuat tangkapan susulan laporan berkaitan kes keganasan rumah tangga.

Katanya, sebelum itu pada jam 2.48 petang, isteri suspek berusia 52 tahun membuat laporan yang mendakwa didera dengan ditampar, ditarik rambut, dihentak muka ke lantai dan dipijak oleh suspek, selain diacu kapak di leher.

“Mangsa mendakwa diperlakukan demikian selepas menegur suspek yang dilihat bercakap sendirian dalam keadaan marah.

“Tindakan lelaki berusia 55 tahun itu yang enggan keluar dari rumah telah memaksa anggota polis memasuki rumah berkenaan melalui tingkap.

“Lelaki itu yang memegang sebilah pedang bertindak agresif hingga menyebabkan kecederaan terhadap seorang anggota polis sebelum satu tembakan amaran dilepaskan,” katanya hari ini.

Beliau berkata polis kemudian terpaksa melepaskan tembakan kedua demi melindungi keselamatan semua anggota dan anak lelaki itu selepas lelaki berkenaan terus bertindak agresif menyerang polis.

Saifudin berkata lelaki itu disahkan meninggal dunia di tempat kejadian dan mayatnya dihantar ke Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar, Kedah untuk bedah siasat.

Lelaki itu mempunyai enam rekod jenayah lampau melibatkan penyalahgunaan dadah, ugutan jenayah, khianat serta kesalahan di bawah Akta Racun.

Kes berkenaan sedang disiasat lanjut mengikut Seksyen 307 Kanun Keseksaan kerana cubaan membunuh, katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR