Lebuh raya sesak, PLUS jangka berterusan sehingga awal pagi

Kesesakan di lebuh raya utama menuju ke ibu kota, Kuala Lumpur dijangka berterusan sehingga awalpagi ini, kata Kumpulan PLUS Malaysia Berhad (PLUS).

PLUS melaporkan kesesakan berpunca daripada jumlah aliran kenderaan tinggi serta perlahan Lebuhraya Utara Selatan susulan orang ramai pulang dari kampung selepas menyambut hari raya Aidilfitri pada Isnin lalu dan akan mula bekerja.

Ketua Kecemerlangan Operasi PLUS, Mohd Yusuf Abdul Aziz, berkata keadaan trafik di Lebuhraya Utara Selatan amat lancar pada awal pagi dari semua arah.

“Bagaimanapun, aliran trafik mula meningkat bermula jam 10.30 pagi tadi dari arah utara dan selatan menghala ke Kuala Lumpur.

“Trafik mula bergerak perlahan di kawasan Juru dan Seberang Perai di kedua-dua arah serta menghala ke Bukit Merah, selain kawasan Bukit Berapit dan Kuala Kangsar ke Terowong Menora,” katanya dipetik laporan BH.

Selain itu, beliau berkata, trafik juga perlahan di beberapa kawasan lain seperti Simpang Pulai dan kawasan mendaki di Gua Tempurung dan Tapah serta kawasan Bidor, Sungkai dan Slim River.

“Trafik dari Johor juga meningkat di Yong Peng ke Air Hitam, Pedas- Linggi Layby ke Port Dickson, dan berlaku kesesakan di Bukit Gambir ke Ayer Keroh disebabkan kemalangan di Kilometer 193.3 arah Jasin ke Ayer Keroh.

“Kita jangka aliran trafik tinggi akan berterusan sehingga ke awal pagi nanti,” katanya.

Dalam pada itu, beliau berkata, pengguna lebuh raya dinasihatkan merancang perjalanan lebih awal dan mematuhi Jadual Perancangan Perjalanan (TTA) serta menggunakan aplikasi Waze atau Google Map untuk mengelakkan kesesakan.

Pihak PLUS turut menasihatkan pengguna lebuh raya memastikan kenderaan diselenggara sebelum pulang serta memastikan baki kad Touch ‘n Go atau e-Wallet mencukupi dan berhenti di kawasan rehat dan rawat (RnR) sekiranya mengantuk atau keletihan.

BERITA BERKAIT
POPULAR