Lebih ramai akan muflis jika OPR meningkat lagi, kata pakar

January 5, 2023 · Isu semasa

Pakar meramalkan lebih ramai akan muflis sekiranya Kadar Dasar Semalaman (OPR) dinaikkan sehingga 3.25 peratus bulan ini.

Semalam, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata keputusan berhubung kadar OPR adalah bidang kuasa Bank Negara Malaysia (BNM), ia merupakan kenyataan bertentangan semasa berkempen dalam Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15) lalu.

Pakar meramalkan jumlah individu muflis jboleh mencecah lebih 30,000 kes tahun ini kerana semakin ramai peminjam tidak mampu membayar ansuran bulanan jika OPR dinaikkan.

Jumlah itu berdasarkan kepada jangkaan pertambahan sebanyak 10,000 lagi kes individu muflis pada tahun ini selepas 20,258 kes dicatatkan sepanjang tempoh pandemik Covid-19 antara 2020 hingga November 2022.

Pengarah Program MBA Putra Business School (PBS), Prof. Madya Dr. Ahmed Razman Abdul Latiff berpendapat, jika kadar OPR dinaikkan lagi bulan ini, bayaran pinjaman boleh terus meningkat berdasarkan kadar tahun lalu.

Menurut beliau, ia akan menyebabkan lebih ramai yang tidak dapat menanggung komitmen masing-masing sehingga akhirnya berdepan risiko bankrap.

“Kadar OPR akan memberikan kesan besar terutama kepada pinjaman kadar berubah dan pinjaman jangka panjang seperti pinjaman perumahan dan pinjaman peribadi bernilai lebih RM100,000.

“Seperti tahun lalu, kenaikan kadar OPR dibuat empat kali menyebabkan kenaikan kadar bayaran kira-kira RM300. Ditambah dengan komitmen lain, jika sampai satu tahap peminjam tidak mampu, maka pemberi pinjaman boleh ambil tindakan memfailkan tuntutan terhadap peminjam, jadi memang ada risiko peningkatan kes bankrap tahun ini,” katanya.

Sementara itu, Presiden Persatuan Penyelesaian Pengguna dan Peminjam Malaysia (4PM), Rosland Mohd. Arif pula menjangkakan peningkatan kes bankrap tahun ini diburukkan lagi dengan kelemahan pihak bank menguruskan hutang peminjam.

“Kerajaan perlu meningkatkan kerjasama dengan pihak bank supaya hutang boleh di­selesaikan dengan cara lebih baik kerana mereka perlu jangka bahawa jumlah peminjam mening­kat pada masa akan datang.

“Ini tidak, ada yang bertindak melelong harta peminjam dan menjualnya dengan harga rendah begitu sahaja. Hampir setiap hari ada kes begini. Ini satu perkara yang amat serius kerana ramai sudah terseksa dan tidak boleh dibiarkan begitu sahaja,” katanya ketika dihubungi.

Beliau meminta kerajaan campur tangan dalam isu bankrap yang akan membelenggu lebih ramai rakyat dalam tempoh beberapa bulan akan datang.

“Kita minta tolong Perdana Menteri memainkan peranan beliau supaya berbincang de­ngan institusi perbankan me­lalui suatu kerjasama. Kalau bankrap, bank bukan dapat apa-apa. Lebih baik kalau pe­minjam bayar dalam 30 hingga 50 peratus daripada bankrap terus. Bankrap tak selesaikan apa-apa,” katanya.

Berita berkaitan
Kesan hapus subsidi, Bank Dunia jangka inflasi Malaysia naik 2.5 peratus
April 1, 2024· Isu semasa
Sekarang rakyat cakap balik kepada Tambun, ‘Hang yang tak reti jaga negeri’
March 5, 2024· Politik
Barang bernilai rendah diimport kena cukai jualan 10 peratus mulai 1 Jan 2024
December 16, 2023· Isu semasa
Kerajaan sedar tak rakyat sedang tertekan hari ini? soal Senator UMNO
December 13, 2023· Isu semasa
Popular
ICU tentera di Hospital Kepala Batas mampu rawat 27 pesakit kritikal
May 20, 2021
Setakat pagi ini, jumlah mangsa banjir di Perak dan Selangor bertambah
November 16, 2022
6,976 kes catat rekod tertinggi, 49 kematian
May 23, 2021
Ultraman pun takut Covid-19
July 24, 2021
Lagi Isu semasa terkini
Polis terima satu lagi laporan bom petrol dilempar ke KK Mart
March 30, 2024 · Isu semasa
Senjata api dimiliki warga Israel dibekal warga tempatan: Polis
March 30, 2024 · Isu semasa
Polis sedang kesan individu hina Sultan Selangor, dipercayai berada luar negara
March 27, 2024 · Isu semasa
Saman fitnah: Rayuan Jamal ditolak, perlu bayar RM300 ribu kepada Kok
March 27, 2024 · Isu semasa
Kata masuk pelaburan berbilion, Rafidah terkejut kilang tayar tutup
March 7, 2024 · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Mahathir dakwa SPRM ugut Mirzan untuk dakwa dirinya
January 22, 2024
[VIDEO] Siasat saya senang, yang susah siasat PM sebab ada kuasa, kata Mahathir
January 22, 2024

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok