Laporan ‘ugutan rogol’: KDN panggil Malaysiakini, China Press

Kementerian Dalam Negeri (KDN) akan memanggil Malaysiakini dan China Press berhubung laporan yang dikeluarkan dan dikaitkan dengan Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani.

Menurut kenyataan KDN malam tadi, kedua-dua portal berkenaan menerbitkan laporan yang tidak tepat berkaitan ‘ugutan rogol’ diterima seorang pelajar sebuah sekolah menengah baru-baru ini.

“Sehubungan itu, Kementerian Dalam Negeri akan memanggil pihak Malaysiakini dan China Press dengan segera untuk mendapatkan penjelasan serta maklumat lanjut berhubung laporan-laporan media tersebut.

“Kementerian Dalam Negeri menasihatkan para pengamal media untuk mengekalkan prinsip kewartawanan yang baik bagi memelihara kewibaan laporan-laporan yang diterbitkan,” kata kenyataan itu.

Terdahulu, Bukit Aman berkata, laporan kedua-dua portal itu memetik Acryl Sani mendakwa ugutan rogol diterima pelajar wanita terbabit sebagai kemungkinan satu gurauan daripada rakan sekelas, adalah tidak tepat dan menimbulkan kekeliruan.

‘Mungkin gurauan’ dalam kenyataan balas daripada soalan wartawan adalah aspek yang sedang disiasat dan tidak bermaksud isu berkenaan ‘hanya sekadar gurauan’ sepertimana digambarkan oleh kedua-dua portal berkenaan, kata kenyataan Bukit Aman.

Bukit Aman berkata, tajuk laporan kedua-dua portal berkenaan amat mengelirukan kerana tidak memberi gambaran sebenar yang dibuat ketika sidang media.

BERITA BERKAIT
POPULAR