Laporan penuh siasatan dakwaan Tommy Thomas dijangka siap Jun

Laporan penuh pasukan petugas khas siasatan berhubung dakwaan bekas Peguam Negara Tan Sri Tommy Thomas dalam bukunya ‘My Story: Justice in the Wilderness’, dijangka siap Jun ini.

Pasukan itu dipengerusikan Penasihat Undang-Undang Sarawak dan bekas Peguam Besar Sarawak, Datuk Seri Fong Joo Chung, manakala Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang (BHEUU) Jabatan Perdana Menteri bertindak sebagai urus setia.

Ia dianggotai bekas Setiausaha Kerajaan Sabah, Datuk Hashim Paijan serta bekas Ketua Setiausaha Kementerian Pembangunan Wanita Keluarga dan Masyarakat yang juga bekas Ketua Pengarah Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang, Datuk Dr Junaidah Kamaruddin.

Selain itu, bekas hakim dan Peguam Kanan Persekutuan, Jabatan Peguam Negara, Datuk Jagjit Singh Bant Singh, peguam, Datuk Shaharudin Ali dan K Balaguru serta wakil Pusat Governans, Integriti dan Antirasuah Nasional (GIACC) serta Pejabat Ketua Pegawai Keselamatan Kerajaan (CGSO).

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata laporan terbabit akan dibentangkan untuk pertimbangan Jemaah Menteri bagi menentukan tindakan selanjutnya.

“PPK sudah menyediakan satu laporan interim yang dikemukakan dan dibentangkan dalam Mesyuarat Jawatankuasa Pemantauan hari ini yang kemudian bersetuju dengan laporan itu.

“Laporan akhir yang akan disediakan oleh pasukan petugas khas siasatan dan akan dibentangkan untuk pertimbangan Jemaah Menteri bagi menentukan tindakan selanjutnya.

“Pasukan berkenaan dijangka menyiapkan laporan penuh menjelang penghujung Jun 2022,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurutnya pasukan petugas khas itu telah mengadakan 10 mesyuarat membabitkan sesi perbincangan dan konsultasi dengan pelbagai pihak berkaitan, termasuk Jabatan Peguam Negara, polis, Suruhanjaya Perkhidmatan Kehakiman, Pejabat Ketua Pendaftar Mahkamah Persekutuan Malaysia, Kementerian Kewangan dan Kementerian Luar.

Perbincangan juga katanya diadakan dengan Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi, agensi kerajaan berkaitan serta individu yang dikenal pasti mulai 23 Disember 2021 hingga 12 April lalu.

“Pasukan ini menjalankan pemerhatian dan analisis secara menyeluruh terhadap buku terbabit berpandukan kepada terma rujukan yang diluluskan oleh Kabinet,” katanya.

BERITA BERKAIT
POPULAR