Laporan audit dedah hutang tertunggak JPVNP sebanyak RM4.22 juta

April 1, 2022 · Isu semasa

Kelemahan pengurusan Akaun Belum Terima Jabatan Perkhidmatan Veterinar Pahang (JPVNP) menyebabkan RM4.22 juta atau 51.2 peratus pinjaman Skim Pinjaman Ternakan (SPT) masih tertunggak walaupun tempoh bayaran balik pinjaman telah tamat.

Menurut Laporan Ketua Audit Negara mengenai Penyata Kewangan Kerajaan Negeri dan Agensi Negeri serta Pengauditan Pematuhan Jabatan Negeri yang dibentangkan di Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Pahang hari ini, kerajaan negeri berisiko kehilangan hasil kerana RM1.18 juta daripada jumlah tunggakan pinjaman itu telah melebihi Akta Had Masa, lapor Bernama.

SPT diperkenalkan pada 2000 bagi menggantikan Skim Pawah yang dimulakan pada 1959, dan menawarkan pinjaman haiwan ternakan seperti lembu, kerbau dan biri-biri melalui kaedah pinjaman baka dan induk haiwan tersebut.

“Berdasarkan perjanjian SPT, peminjam akan membayar balik semua pinjaman bersama bayaran perkhidmatan bermula tahun kedua hingga tahun keempat bagi pinjaman ternakan kambing atau biri-biri dan tahun ketiga hingga tahun kelima bagi lembu dan kerbau.

“Jumlah pinjaman yang perlu dibayar adalah harga ternakan termasuk bayaran perkhidmatan sebanyak empat peratus daripada nilai ternakan. Pemberian terakhir SPT oleh JPVNP adalah pada 2014 dan pembayaran balik seharusnya tamat pada 2018 dan 2019 (mengikut jenis ternakan),” menurut laporan itu.

Bagaimanapun, semakan audit terhadap 236 sampel dengan jumlah tunggakan RM4.22 juta setakat Oktober 2020 mendapati seramai 113 atau 47.6 peratus peminjam tidak pernah membayar balik pinjaman sejak pinjaman diluluskan berjumlah RM1.71 juta dengan 100 daripadanya ialah peminjam individu.

Daripada 113 peminjam itu, 69 peminjam dengan pinjaman RM1.18 juta mempunyai tempoh tunggakan pinjaman melebihi enam tahun, selain sembilan peminjam individu dan wakil koperasi sudah meninggal dunia manakala dua peminjam kategori syarikat telah dibubarkan.

Selain itu, dapatan audit juga melaporkan 123 atau 52.1 peratus daripada peminjam masih mempunyai baki pinjaman tertunggak berjumlah RM2.51 juta dengan 10 peminjam individu, lima wakil peminjam koperasi dan persatuan sudah meninggal dunia manakala tiga syarikat telah dibubarkan.

“Semakan audit mendapati notis amaran kepada peminjam tidak dikeluarkan mengikut tempoh ditetapkan dalam syarat perjanjian SPT. Notis hanya dikeluarkan bermula 2007. Tindakan undang-undang pula lewat diambil kerana Notice of Reminder (NOR) hanya dikeluarkan Penasihat Undang-Undang pada 2019 manakala Notice of Demand (NOD) terhadap 29 peminjam hanya dikeluarkan pada 2020,” menurut laporan itu.

Selain itu, mekanisme pemantauan JPVNP juga didapati kurang berkesan kerana pemantauan melalui mesyuarat tidak dijalankan mengikut tempoh ditetapkan manakala lawatan fizikal tidak dilaksanakan mengikut prosedur operasi standard (SOP) menyebabkan pemantauan terhadap peminjam yang masih mempunyai tunggakan di peringkat daerah sukar dibuat dan lewat diambil tindakan.

Sementara itu, jawapan JPVNP pada 30 April 2021 memaklumkan setakat 12 April 2021, sejumlah RM95,023.32 bayaran SPT berjaya dikutip termasuk bayaran yang dibuat waris peminjam yang telah meninggal dunia dan enam peminjam yang tidak pernah membuat bayaran sejak pinjaman diluluskan.

Mesyuarat pada 31 Mac 2021 pula memutuskan supaya masalah peminjam diperincikan bagi tindakan seterusnya seperti peminjam yang perlu diambil tindakan mahkamah, peminjam yang boleh membuat pengurangan bayaran serta mereka yang mempunyai masalah ternakan mati dalam masa terdekat selepas menerima ternakan.

Berita berkaitan
PAS tidak akan bubar DUN semasa banjir, buat apa nak susahkan rakyat: Samsuri
September 20, 2022· Politik
Peruntukan ADUN PAS di Pahang dihentikan selepas UMNO berkuasa di Putrajaya
September 14, 2022· Politik
Bendera Pahang dikibar separuh tiang menghormati pemergian Ratu Elizabeth II
September 9, 2022· Isu semasa
Keadilan tanpa pilih kasih akan angkat martabat Islam: Agong
September 5, 2022· Isu semasa
Popular
Polis siasat penghuni madrasah dakwa didera ala militan: Arjunaidi
September 23, 2022
Najib ke mahkamah sambung kes RM2.28b 1MDB selepas keluar hospital
September 26, 2022
1,608 kes baharu, dua kematian
September 26, 2022
PRU musim hujan, banjir: Pembayar cukai kena tambah lagi RM1 bilion
September 26, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Jenayah siber: 12,092 kes, RM414.8 juta hilang dari Januari-Julai 2022
11 minit lalu · Isu semasa
Zizie Izette mohon notis usul didengar bersama Bung Moktar
23 minit lalu · Isu semasa
14 Nov keputusan kes rampasan barangan mewah milik Najib dan Rosmah
40 minit lalu · Isu semasa
Pengurus bank sahkan lebih RM90 juta masuk akaun peribadi Najib
1 jam lalu · Isu semasa
Bullshit, kata Shafee ulas dakwaan ‘Merpati’ dapat layanan istimewa
2 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Penganalisis ramal OPR naik lagi November depan
17 minit lalu
[VIDEO] Ismail Sabri, PM pertama berucap bahasa Melayu di PBB
September 24, 2022

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok