Langkawi atau balik kampung?

Minggu ini media sosial dipenuhi perkongsian gambar dan video suasana kemeriahan di Pulau Langkawi yang mula menerima kehadiran pelancong di bawah projek rintis gelembung pelancongan domestik.

Dalam kemeriahan orang ramai bercuti di Langkawi, ada juga yang menyuarakan keinginan mereka balik ke kampung untuk berjumpa ibu bapa.

Mereka  berharap projek perintis itu dapat menjadi penanda aras berhubung penyusunan Prosedur Operasi Standard (SOP)  khas buat anak perantau yang ingin pulang ke kampung halaman masing-masing.

“Minta dijauhkan segala macam gelombang. Harap boleh balik kampung jumpa ibu bapa. Saya nak balik Sarawak,” tulis Kamalriah.

“Lepas ini kalau perjalanan rentas negeri sudah buka ikut SOP yang betul dengan risiko anda sendiri. Pastikan bersedia dengan kit ujian sebelum balik kampung bertemu keluarga,” kata Shazwani Saad.

“Orang kaya rindu melancong, orang biasa rindu nak balik kampung. Menteri lepas ini tolong buat SOP balik kampung jumpa ayah bonda yang sudah uzur pula. Harap lepas ini ada gelembung balik kampung. Promosikan,” komen Zek Master.

Dalam pada itu, Presiden Persa­tuan Pakar Perubatan Kesihatan Awam Malaysia, Datuk Dr. Zainal Ariffin Omar sebelum ini ada mengulas mengenai kelonggaran rentas negeri.

Beliau berkata, kelonggaran pergerakan wajar diberi memandangkan negara sudah mencapai liputan imunisasi yang tinggi iaitu melebihi 60 peratus populasi dewasa.

Bagaimanapun katanya, kelonggaran itu perlu terhad dalam kalangan individu yang telah melengkapkan suntikan vaksinasi.

“Kalau nak rentas negeri kerana mahu pulang ke kampung untuk menziarahi orang tua boleh, tapi pastikan mereka (orang tua) kita juga sudah lengkap divaksinasi.

“Ini kerana risiko untuk seseorang menjangkiti ahli keluarga yang belum divaksin itu masih ada. Sekarang ini liputan imunisasi sudah tinggi, jadi tiada sebab lagi untuk seseorang itu tidak mendapat vaksin,” ujarnya.

Walaupun begitu, Zainal Ariffin mengingatkan semua pihak supaya tidak melakukan aktiviti sosial seperti penganjuran majlis atau kenduri yang membabitkan orang ramai berkumpul.

Larangan itu katanya, bagi mengelakkan tercetusnya kluster-kluster baharu dalam komuniti dan juga masyarakat sekitar.

Justeru, apa pun pilihan anda, yang penting kita perlu sentiasa mengamalkan SOP dan arahan yang telah ditetapkan pihak berkuasa, jangan sampai kita dikurung sekali lagi.

Ingat! Vaksin bukan bermakna anda kebal daripada dijangkiti Covid-19.

BERITA BERKAIT
POPULAR