Lagi menteri, timbalan sanggup potong gaji

June 26, 2022 · Isu semasa

Empat lagi menteri dan timbalan menteri menyatakan kesanggupan mereka untuk menerima pemotongan gaji dan elaun masing-masing di tengah-tengah rasa tidak puas hati orang ramai terhadap kenaikan harga sejak kebelakangan ini.

Mereka ialah Menteri Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan Datuk Seri Nancy Shukri; Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Seri Alexander Nanta Linggi; Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Mas Ermieyati Samsudin; dan Timbalan Menteri Perpaduan Negara Wan Ahmad Fayshal Wan Ahmad Kamal.

“Jika semua orang berada di atas kapal, saya berada di atas kapal. Apa yang penting ialah semua orang berada di halaman yang sama,” kata Nanta kepada media.

Beliau diminta mengulas cadangan pemotongan gaji yang dibuat oleh bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tan Sri Rafidah Aziz yang berkata berbuat demikian akan menunjukkan empati kepada rakyat Malaysia yang bergelut dengan peningkatan kos sara hidup.

Nanta dilaporkan berkata bahawa beliau tidak mempunyai masalah jika kerajaan memutuskan untuk memotong gaji dan elaunnya untuk mengurangkan perbelanjaan awam.

“Selama 27 bulan saya memegang jawatan [sejak Mac 2020], menteri dan timbalan menteri telah melalui fasa di mana mereka tidak mempunyai gaji selama lima bulan,” katanya dipetik berkata.

Timbalan menteri Mas Ermieyati berkata pemotongan elaun dan gaji bukanlah sesuatu yang baharu, malah telah dilakukan sebelum ini.

Seperti Nanta, beliau menegaskan bahawa ketika Perintah Kawalan Pergerakan semasa wabak Covid-19 mula melanda, menteri tidak menerima gaji mereka selama tiga bulan, dan sebaliknya menyalurkan wang untuk membantu mereka yang memerlukan bantuan.

“Saya yakin rakan-rakan menteri saya yang lain juga merasakan perkara yang sama, dan mereka tidak akan keberatan mengenainya kerana mereka semua memikirkan rakyat,” katanya dipetik sebagai berkata.

Nancy pula dilaporkan berkata beliau tidak akan menolak jika kerajaan mengarahkan pemotongan gaji menteri, tetapi menambah bahawa cadangan itu perlu dikemukakan kepada Menteri Kewangan Datuk Seri Tengku Zafrul Abdul Aziz.

“Tanya Menteri Kewangan kerana beliau tahu keadaan sebenar dana negara. Ia lebih mudah untuk beliau menjelaskan berbanding saya,” katanya dipetik sebagai berkata.

Semalam, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed memberitahu bahawa beliau bersetuju dengan cadangan Rafidah.

Bagaimanapun, Menteri Pembangunan Luar Bandar Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata pemotongan 20 peratus gaji dan elaun menteri dan timbalan menteri bukanlah langkah konkrit untuk membantu rakyat Malaysia yang bergelut dengan kegawatan ekonomi.

Beliau berkata terdapat kaedah yang lebih berkesan untuk menangani kenaikan kos sara hidup, sambil menambah bahawa terdapat banyak inisiatif di bawah kepimpinan Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, yang duduk dan membincangkan isu-isu ini dua kali seminggu dengan menteri lain yang terlibat.

“Mereka akan duduk dua kali seminggu untuk membincangkan kenaikan kos sara hidup, membuat rancangan seperti tarif elektrik yang diumumkan baru-baru ini dan harga ayam yang tidak akan diapungkan.

“Sehingga hari ini kerajaan terus memberi subsidi RON95 pada RM2.05 seliter. Ini adalah antara banyak langkah dan keputusan yang dibuat oleh kerajaan untuk meringankan kesusahan rakyat,” katanya.

Berita berkaitan
Saya tak sembunyi apa-apa, kata Hishammuddin
August 13, 2022· Isu semasa
Zahid gesa tangani skandal LCS dengan bijaksana, bimbang mahkamah netizen
August 8, 2022· Isu semasa
Kit Siang gesa dalang skandal kapal LCS didakwa, desak Zahid jawab
August 5, 2022· Politik
Isu LCS RM9.1 bilion, baharu sekarang Hisham kata pesalah akan dihukum
August 4, 2022· Isu semasa
Popular
Permohonan Najib ‘cacat, pentingkan diri sendiri’, kata pendakwaan
August 15, 2022
Perbicaraan Najib wajar ditangguh sehingga siasatan Nazlan selesai: Hisyam Teh
August 15, 2022
Skandal LCS: TLDM kalah bertempur sejak awal, kata bekas panglima
August 15, 2022
Tak adil dakwa laporan LCS fitnah hanya kerana Pengerusi PAC dari DAP
August 15, 2022
Lagi Isu semasa terkini
Kejatuhan harga minyak, kadar faedah China jejas nilai ringgit
49 minit lalu · Isu semasa
Dewan Negara lulus empat RUU
2 jam lalu · Isu semasa
Bursa Malaysia ditutup rendah
2 jam lalu · Isu semasa
KKM mohon lebih banyak dana penjagaan kesihatan awam
3 jam lalu · Isu semasa
Skandal kapal tak siap: Bekas pegawai tinggi BNS didakwa esok
3 jam lalu · Isu semasa
Video / Foto
[VIDEO] Polisi baharu cegah kematian tahanan polis
7 jam lalu
[VIDEO] Himpunan kapal LCS mahu siasatan bukan penjelasan
9 jam lalu

Agenda Daily

Berita tepat dan menyeluruh.

Umum

Tentang kami

Hubungi kami

Penafian

Sosial media

Facebook

Twitter

Youtube

Instagram

TikTok